Начало Хранене Е-тата в храните Усилващи вкус и аромат E640 - Глицин и натриевата му сол

E640 - Глицин и натриевата му сол (Glycine its sodium salt)

E640 - Глицин и натриевата му сол (Glycine its sodium salt) - изображение

Характеристика:

Глицинът представлява кристален прах без мирис и цвят или кристали. Напълно се разтваря във вода, в алкохол и етер е практически неразтворим. В естествен вид се среща във всички живи организма (без изключение), в сложния състав на белтъчните молекули. В промишлеността се получава при взаимодействието на амоняк с хлороцетна киселина.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост Е 640 се използва за оптимизиране на вкуса и аромата на някои напитки, основно алкохолни. Определени съединения и състави, като глицин и железен сулфат, обогатяват солта с железни йони; съединение на калций и глицин се употребява за насищането на напитки с калций.

Освен като добавка към хранителни продукти, веществото намира приложение за пептиден синтез, при смесването с някои други киселини го използват за парентерално хранене.

Въздействие върху човека:

Глицинът рядко може да бъде причина за алергични реакции. Добавката Е 640 изпълнява роля на регулатор на обменните процеси в организма, активизира защитата на ЦНС, намалява психическото и емоционално напрежения, действа благоприятно върху мисловната дейност. Наблюдава се подобряване на настроението при употребата на веществото, също и по-лесно заспиване. Изследвания показват, че глицинът намалява токсичното и разрушаващо действия на алкохола върху нервната система.

Не се посочва максимално допустима дневна доза, безопасна за човека.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеРецептиЛюбопитноСпортСъставкиВидеоАлт. медицинаЛеченияНовиниФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиСоциални грижиИзследванияНормативни актове