Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при трихомоназа (трихомониаза)

Хранене при трихомоназа (трихомониаза)

Хранене при трихомоназа (трихомониаза) - изображение

Трихомоназата е заболяване, засягащо пикочно-половата система, което се предава при сексуален контакт. Възможно е заразяване при недобра лична хигиена, например, използване на общи хавлии, кърпи с инфектиран човек, също носене на чуждо бельо. Съществува и риск от предаване на заразата от майка на бебе при раждане.

Причинител е Trichomonas vaginalis. Заболяването е опасно и за двата пола: при жените бактерията обитава влагалището, а при мъжете - простатата, уретрата и семенните мехурчета.


Полезни хранителни продукти при трихомоназа

Инфекцията се развива на фона на отслабен имунитет, авитаминоза и хормонални смущения, затова е необходимо да се повишат защитните сили на организма и да се нормализират хормоналните нива. Това до голяма степен се повлиява от продуктите, които консумираме.

Микрофлората на половите органи е силно засегната при наличие на такъв здравословен проблем. За да се осигури нормална среда за лигавицата, в менюто трябва да се включат повече киселомлечни храни (кефир, заквасена сметана, суроватка, йогурт, квас). В тях се съдържат полезните бифидо- и лактобактерии, които не само възстановяват нарушената микрофлора, но и помагат за усвояването на необходимите за регенериране на организма витамини А и Е.

За по-бързо възстановяване храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини.

За да се набави недостатъчното количество витамин В, да се консумират твърди видове сирена, гъби, черен дроб, ядки, бобови култури, чесън.

Витамини А и Е се съдържат в броколите, сушените плодове (по-специално в кайсиите, сините сливи), спанак, сладки картофи, киселец, див чесън, морско зеле.

За укрепване на имунитета са много подходящи лимоните, касисът, портокалите, кивито, облепихата, ягодите (градинска и горска) - всички те са богати на витамин С.

За балансиране на хормоналната картина да се приемат полиненаситени мастни киселини, калций, цинк, магнезий. Тези вещества се набавят чрез консумация на: риба (сьомга, пъстърва, риба тон, треска), скариди, стриди, елда, грах, овесена ядки, пуешко, пилешко и гъше меса, горчица на зърна.


Опасни и вредни хранителни продукти при трихомоназа:

  • алкохол и сладки газирани напитки;
  • големи количества сладки, солени и пушени продукти;
  • тестени изделия (особено със съдържание на дрожди);
  • недомашни сосове (майонеза, кетчуп и други);
  • продукти, съдържащи добавки с код Е (оцветители, набухватели);
  • храни с плесен (например, някои видове сирена);
  • фаст фууд и полуфабрикати.

Изброените вредни храни провокират развитието на Trichomonas vaginalis, също на други бактерии и гъбички, които забавят лечението, като удължават продължителността му и увеличават симптомите.

Снимка: vmiretrav.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАнатомияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...СпециалистиАлт. медицинаИзследванияКлинични пътеки