Хранене при трихомоназа (трихомониаза)
Трихомоназата е заболяване, засягащо пикочно-половата система, което се предава при сексуален контакт. Възможно е заразяване при недобра лична хигиена, например, използване на общи хавлии, кърпи с инфектиран човек, също носене на чуждо бельо. Съществува и риск от предаване на заразата от майка на бебе при раждане.
Причинител е Trichomonas vaginalis. Заболяването е опасно и за двата пола: при жените бактерията обитава влагалището, а при мъжете - простатата, уретрата и семенните мехурчета.
Полезни хранителни продукти при трихомоназа
Инфекцията се развива на фона на отслабен имунитет, авитаминоза и хормонални смущения, затова е необходимо да се повишат защитните сили на организма и да се нормализират хормоналните нива. Това до голяма степен се повлиява от продуктите, които консумираме.
Микрофлората на половите органи е силно засегната при наличие на такъв здравословен проблем. За да се осигури нормална среда за лигавицата, в менюто трябва да се включат повече киселомлечни храни (кефир, заквасена сметана, суроватка, йогурт, квас). В тях се съдържат полезните бифидо- и лактобактерии, които не само възстановяват нарушената микрофлора, но и помагат за усвояването на необходимите за регенериране на организма витамини А и Е.
За по-бързо възстановяване храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини.
За да се набави недостатъчното количество витамин В, да се консумират твърди видове сирена, гъби, черен дроб, ядки, бобови култури, чесън.
Витамини А и Е се съдържат в броколите, сушените плодове (по-специално в кайсиите, сините сливи), спанак, сладки картофи, киселец, див чесън, морско зеле.
За укрепване на имунитета са много подходящи лимоните, касисът, портокалите, кивито, облепихата, ягодите (градинска и горска) - всички те са богати на витамин С.
За балансиране на хормоналната картина да се приемат полиненаситени мастни киселини, калций, цинк, магнезий. Тези вещества се набавят чрез консумация на: риба (сьомга, пъстърва, риба тон, треска), скариди, стриди, елда, грах, овесена ядки, пуешко, пилешко и гъше меса, горчица на зърна.
Опасни и вредни хранителни продукти при трихомоназа:
- алкохол и сладки газирани напитки;
- големи количества сладки, солени и пушени продукти;
- тестени изделия (особено със съдържание на дрожди);
- недомашни сосове (майонеза, кетчуп и други);
- продукти, съдържащи добавки с код Е (оцветители, набухватели);
- храни с плесен (например, някои видове сирена);
- фаст фууд и полуфабрикати.
Изброените вредни храни провокират развитието на Trichomonas vaginalis, също на други бактерии и гъбички, които забавят лечението, като удължават продължителността му и увеличават симптомите.
edaplus.info
Снимка: vmiretrav.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАЛИВИТА КРЕМ ЕВРИМОМЕНТ 135 мл
ГИНОФИЛУС вагинални капсули * 14
ГЛАЙТГЕЛЕН гел 20 г МОНТАВИТ
НАРИНЕ ЛЕЙДИ КОМПЛЕКТ ЗА ВАГИНАЛНИ ПРОМИВКИ С 18 КАТЕТЪРА И 18 СПРИНЦОВКИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА
Безплатна доставка за България!ГИНЕКСИД CLX вагинални овули * 10 НАТУРФАРМА
ЛАКТОБОР интимен вагинален гел * 7
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- д-р Мима Димитрова Димитрова
- Метронидазол
- Колпоскопия
- Влагалище
- Билки и естествени средства срещу влагалищна сухота
- Лечение на вагинална сухота и атрофия
- д-р Йордан Иванов Цеков
- Гинекологичен преглед
- Упражнения с нефритени яйца за тонус и удоволствие
- Бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)
Коментари към Хранене при трихомоназа (трихомониаза)