Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при ПМС (предменструален синдром) - част 3

Хранене при ПМС (предменструален синдром) - част 3

Хранене при ПМС (предменструален синдром) - част 3 - изображение

Промяна на настроението, засилена умора, отоци, болезнени гърди, поява на акне, главоболие, болки в таза, жажда, повишен апетит, промяна на вкусовите усещания, потиснатост, агресия... Дамите със сигурност познават всички тези състояния. И това съвсем не е пълният списък на симптомите на предменструален синдром (ПМС). Изброените неразположения често се приемат за нормални и жените не смятат за необходимо да се борят с тях. Лекарите обаче са на мнение, че симптомите лесно могат да бъдат победени с промяна на хранителния режим.

След като вече ви запознахме с топ 20 на продуктите, чиято консумация облекчава симптомите на ПМС, ще ви дадем още няколко съвета по отношение на храненето, които могат да бъдат от полза, за да се избавите от неприятните състояния преди настъпване на месечния цикъл.

 • Водете здравословен живот! Затлъстяването, вредните навици, като тютюнопушене и употреба на алкохол, заседнал начин на живот и липса на редовни физически упражнения, са основи фактори, провокиращи появата на симптомите на ПМС. Между другото, точно алкохолът засилва чувствителността на млечните жлези и често е предпоставка да промените на настроението.
 • Ограничете употребата на прекалено солени и мазни продукти и ястия, когато симптомите са налице! Такива храни водят до отоци и подуване на корема, като по този начин само обострят ситуацията.
 • Откажете се от напитки със съдържание на кофеин, защото последният е причина за повишена чувствителност на гърдите и за раздразнителност.
 • Сведете до минимум консумацията на сладкарски изделия. Глюкозата, влизаща в състава на бонбоните и сладкишите, води до повишаване нивото на кръвната захар и е причина за раздразнителността на жените през този период.
 • И накрая: радвайте се истински на живота :). Учени доказват, че недоволството от себе си и стресът са предпоставка за появата на ПМС.

 

Продължаваме с няколко интересни факта, свързани с предменструалния синдром, които може би не знаете.

 • Предците ни (става въпрос за жените, разбира се) не са страдали от ПМС, тъй като непрекъснато са били или бременни, или в период на кърмене. Терминът "Предменструален синдром" за първи път е описан през 1931 година.
 • Еднояйчните близнаци обикновено изпитват симптомите на ПМС едновременно.
 • Около 150 симптома на ПМС са познати на учените.
 • Рискът от появата на ПМС се увеличава с напредването на възрастта.
 • Постоянното чувство на глад в периода преди настъпване на менструацията се приема за нормално. За да не се превърне то в причина за натрупване на излишно телесно тегло, е необходимо да се приемат много течности. Това ще създаде усещане за засищане и пълнота в стомаха.
 • Жените, живеещи в многолюдните градове, обикновено значително по-често страдат от ПМС, в сравнение с дамите, населяващи селските райони.
 • Предменструалният синдром се среща по-често при жените, чиито дейности са свързани с умствен труд.
 • Представителите на нежния пол правят най-необмислените си покупки именно по време на ПМС.
 • Учените определят няколко форми на ПМС, като за една от най-необичайните се смята атипичната. Тя се изразява в повишаване на телесната температура до 38 градуса, поява на стоматити и гингивити, пристъпи на бронхиална астма, повръщане и дори т.нар. менструална мигрена (мигрена, появяваща се по време на менструация).
 • Статистиката сочи, че раздразнителните жени със слабо телосложение, които прекаляват с грижата за здравето си, страдат по-често от ПМС, отколкото останалите.
 • Жените са сексуално по-активни точно по време на предменструалния период.


<<< Към първата част
<<< Към втората част


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: ritty.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаПсихологияСпортЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЛеченияБотаника