Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при ПМС (предменструален синдром) - част 1

Хранене при ПМС (предменструален синдром) - част 1

Хранене при ПМС (предменструален синдром) - част 1 - изображение

Промяна на настроението, засилена умора, отоци, болезнени гърди, поява на акне, главоболие, болки в таза, жажда, повишен апетит, промяна на вкусовите усещания, потиснатост, агресия... Дамите със сигурност познават всички тези състояния. И това съвсем не е пълният списък на симптомите на предменструален синдром (ПМС). Изброените неразположения често се приемат за нормални и жените не смятат за необходимо да се борят с тях. Лекарите обаче са на мнение, че симптомите лесно могат да бъдат победени с промяна на хранителния режим.

Преди да погледнем към менюто, нека видим кои са причините за и механизмът на развитие на ПМС, както и факторите, повлияващи състоянието.

 

ПМС: причини и механизъм на развитите

ПМС е съвкупност от психични, емоционални и хормонални нарушения, които се наблюдават в дните преди менструалния цикъл при жените и отшумяват, когато той настъпи. Причините за тяхната поява не са научно установени, но болшинството учени клонят към това, че всичко се дължи на хормоните.

През този период рязко се увеличава нивото на простагландините, от чиито количества зависи интензивността на свиването на маточната мускулатура, а оттам и силата на болката. Освен това за състоянието е характерно повишаване на апетита, главоболие, нарушения на стомашно-чревната дейност, както и засилена умора.

Освен простагландините влияние може да окажат и колебанията на нивата на естрогена и прогестерона, които водят след себе си промени в настроението, раздразнителност и тревожност.

Наред с всичко казано дотук, през периода преди настъпването на менструалния цикъл може да се повиши нивото на алдостерона, водещ до наддаване на тегло, поява на отоци, болезненост на гърдите и гадене. На свой ред варирането на този хормон е причина за сълзливост, депресия и безсъние.


Други фактори, влияещи върху ПМС:

 • непълноценно хранене;
 • чести стресови ситуации;
 • липса на редовно физическо натоварване;
 • наследственост;
 • и дори хронични възпалителни процеси, протичащи в организма.

 

Хранене и ПМС

Знаете ли че:

 • Дефицитът на витамин В е причина за появата на някои от симптомите на ПМС като: промяна на настроението, засилена умора, подпухналост, повишена чувствителност на млечните жлези, депресия. Веществото се съдържа в зърнените култури, ядките, червеното месо и зеленолистните зеленчуци.
 • Недостатъчните количества магнезий са "виновниците" за световъртежа и главоболието, за болката в областта на таза, за акнето и потиснатостта, както и за влечението към шоколад, сладки и тестени храни. Магнезий има в ядките, морските продукти, бананите, млечните изделия, зърнените култури и зелените зеленчуци.
 • Дефицитът на полиненаситени Омега-3 и Омега-6 киселини води до колебания на нивата на простагландините. Полезните вещества могат да се набавят чрез консумация на риба, ядки и растителни мазнини.
 • Недостигът на въглехидрати, минерали и целулоза е причина за понижаване нивата на серотонин и естроген и води до появата на раздразнителност и нервност. Тези съставки се съдържат в хляба, макаронените изделия, ориза, картофите и бобовите култури.
 • Дефицитът на изофлавони влияе върху нивото на естрогена в организма, а следствието е изразени симптоми на ПМС. Изофлавони има в соевите продукти, като сирене тофу, соево мляко и други.
 • Недостатъчните количества цинк са фактор, водещ до появата на акне. Елементът влиза в състава на морските продукти, говеждото, ядките и семената.


Останете с нас и във втората част на статията, в която ще видим 20 топ продукта, които следва да се консумират при ПМС.

За да научите интересни факти, свързани със състоянието, прочете част 3.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаПсихологияСпортЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЛеченияБотаника