Хранене при олигофрения
Олигофренията е заболяване, което се изразява в забавяне на психическото развитие на човек или непълно такова. Проблемът може да има и вроден, и придобит характер. Проявява се в нарушения на интелектуалните способности, които предизвикват различни патологии на главния мозък. Всичко това прави заболелия неспособен да се адаптира към социума.
Полезни хранителни продукти при олигофрения
За да се стимулира мозъчния метаболизъм е необходимо да се консумират повече продукти, богати на витамини от група В. Да се наблегне на приема на плодове и зеленчуци, както и на ястия от тях (кисели, сокове, пюрета и други).
Храни със съдържание на витамини от група В:
- В1 - черен дроб, ядки, сирена, всички зърнено-житни култури, хляб, яйчен жълтък;
- В2 - съдържа се в същите продукти, в които има В1, също и в бирената мая, прясното мляко;
- В9 - черен дроб, покълнали оризови и пшенични зърна, бобови култури, зеле, дрожди.
Всички останали витамини от В-комплекс се съдържат практически в продуктите, които вече изброихме. Към тях ще добавим: риба, птиче месо, говежди черен дроб, яйца, извара, портокалов сок.
Само витамин В 8 (инозитол) се произвежда от човешкия организъм самостоятелно.
Елементите от тази група коригират работата на нервната система и мозъчните клетки, участват в поддържането на дишането на тъканите, помагат за производството на енергия и за емоционалния баланс на човека.
Снимка: eboleem.net
Коментари към Хранене при олигофрения