Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при милиария

Хранене при милиария

Хранене при милиария - изображение

Милиарията е кожно заболяване, форма на дерматит, което представлява раздразнение на кожата вследствие на претопляне и прекомерно изпотяване. Обикновено страдат малките деца, тъй като тяхната кожа е много тънка и чувствителна. По-рядко проблемът се наблюдава при възрастни и най-често това са хора с наднормено тегло и такива, които предпочитат плътни дрехи от синтетични материи.

Всеки човек се изпотява, независимо от пола и възрастта. При прегряване организмът включва защита - отваря порите, чрез които се отделя потта, след това тя се изпарява и понякога предизвиква раздразнение на кожата, защото съдържа биологически активни вещества и сол. Върху човешката кожа винаги има микроби, които започват активно да се размножават, взаимодействайки си с излишната пот, като по този начин предизвикват възпаление и запушване на потните жлези, което води до дребния обрив, наречен милиария.

Храненето е ключов фактор за здравето на хората. Когато са налице заболявания, продуктите и ястията, които се консумират, директно повлияват протичането и лечението на заболяванията. Кожните проблеми не са изключение. Затова...


Полезни храни при милиария

Храните, към които трябва да са насочени засегнатите от милиария, е необходимо да допринасят за по-бърза регенерация на кожата. Такива са:

  • нетлъсто сварено месо;
  • да се пие достатъчно количество вода;
  • ежедневно да се приема зехтин или слънчогледово олио;
  • да се заложи на зеления чай, той е богат на антиоксиданти;
  • каши от ориз, ечемик, царевица, сварени във вода;
  • в менюто да се включи морско зеле/ламинария;
  • зелени листни зеленчуци;
  • да се ядат колкото може повече зеленчуци и плодове, богати са на витамини и целулоза.
  • обезмаслени киселомлечни продукти.

 

Вредни храни при милиария

При наличие на такъв кожен проблем човек следва да бъде внимателен към продуктите, които може да провокират алергични реакции и възпалителни процеси и по този начин да се усложни протичането на заболяването. Такива храни са:

  • червено месо;
  • прясно краве мляко;
  • цитрусови плодове;
  • алкохолни напитки;
  • фаст фууд и полуфабрикати;
  • плодове и зеленчуци с червен цвят;
  • морски продукти;
  • гъби;
  • пушени изделия, маринати, недомашно приготвени сосове.

 

Редактор: Радостина Райчева„
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияХранене при...ФизиологияЛюбопитноСпециалистиЛеченияНовини