Хранене при дерматит
Дерматитът представлява възпаление на кожата, дължащо се на външен дразнител. Съществуват разновидности на заболяването: контактен, токсико-алергичен, себорея, алергия, екзема. Причинителите за появата му могат да бъдат най-различни, но няма да се спираме на тях, а ще говорим за храната, която е подходяща и вредна при наличие на някоя от формите на дерматит.
Основното при храненето при дерматит е изключването от менюто на храни, които провокират алергични кожни реакции. Освен това, трябва да се консумират продукти, допринасящи за обновяването и регенерирането на клетките на кожата.
Полезни храни при дерматит:
- каши, приготвени с вода (овесена, оризова, царевична, ечемичена, от елда);
- зеленчуци (ряпа, тиквички, тиква, зеле);
- варено месо (пуешко, говеждо, заешко, нетлъсто свинско);
- плодове, в които няма алергени и с високо съдържание на влакна и витамини (кисели ябълки - зелени сортове, круши, сливи, цариградско грозде, касис, диня);
- козе мляко, натурални киселомлечни продукти (кисело мляко пробиотик, кефир и др.);
- някои видове риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини (сардини, херинга, сьомга, аншоа);
- натурални сокове, фрешове;
- морско зеле;
- пречистена вода (по 30 мл на килограм телесно тегло дневно);
- растително олио (слънчогледово и зехтин) по 30 мл на ден.
Вредни храни при дерматит
Ако страдате от дерматит, неподходящи за консумация са всички продукти, които осъзнато предизвикват заболяването. Също храните, съдържащи сурови влакна, пикантните и горещите ястия, които действат неблагоприятно върху вече раздразнената лигавица на устната кухина. От менюто да се изключат пушените и маринованите изделия, фаст фууда (хамбургери, пици, пържени картофи, чипс и др.), храни с високо съдържание на захар и прости въглехидрати (торти, печива и други подобни сладости).
При наличие на хронични видове дерматит не трябва да се ядат много видове риба, яйца, соеви продукти, хайвер, гъби, цвекло, моркови и домати, шоколад, какаови продукти, мед, червени ягодоплодни, цитруси, ядки, пшеничен и ръжен хляб. Да се намали приемът на: картофи, царевица, елда, червени боровинки, зелени чушки, агнешко, кайсии, праскови.
Не забравяйте, че най-точният съвет относно храненето при и лечението на всяки един здравословен проблемможе да ви даде вашият лекар, тъй като той е запознат с особеностите на организма ви, вида и протичането на заболяването.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- L20-L30 Дерматит и екзема
- Локални кортикостероиди
- Алтернативни средства за лечение на атопичен дерматит
- Салицилова киселина
- Ароматна кализия
- Емолиенти
- Отровен бръшлян
- Моминска вратига, Танацетум
- Репей, Голям репей, Чичек, Лопуш, Лепка
- Естествени продукти и методи против подсичането при бебета
Коментари към Хранене при дерматит