Хранене при микоплазма
Микоплазмата е инфекция, което се предава по полов път (чрез орален, вагинален или анален секс).
Причинител на заболяването е микроорганизъм - микроплазма, който е едновременно и бактерия, и вирус.
Няма специално обособен хранителен режим, който следва да се спазва при наличие на проблема, но е необходимо заразеният да се придържа към здравословен начин на живот и рационално хранене.
Менюто трябва да бъде подбрано така, че продуктите, които включва, да допринасят за успешното антибиотично лечение, да повишат защитните сили на организма.
Храната да съдържа нужните на тялото количества полезни микроелементи, витамини, въглехидрати, белтъчини и мазнини.
Към полезните продукти се причисляват:
- кафяв ориз, каша от елда, също овесена;
- морски продукти;
- салати от пресни зеленчуци;
- натурално кисело мляко, прясно козе мляко;
- прясно изцедени сокове от свежи плодове и зеленчуци;
- пилешки гърди (без кожа);
- нетлъсти видове риба;
- черен дроб;
- растителни мазнини (например, зехтин);
- краве масло, но само като добавка към ястията;
- пшеничен и ръжен хляб;
- домашни зеленчукови супи;
- рибено масло;
- пюре от боб и бобови култури;
- макаронени изделия;
- сурови плодове и ягодоплодни (ананас, грозде, пъпеш, ябълки, манго, портокали, оранжев грейпфрут, лимони, нар, малини, ягоди, смокини);
- мед;
- сурови или преминали термична обработка зеленчуци (броколи, брюкселско или цветно зеле, аспержи, тиква, моркови, морско зеле, тиквички, чесън, червени и жълти сладки чушки, лук, авокадо);
- сосове: месни, гъбени, сметанови, млечно-яйчени и доматени;
- салати от листни зеленчуци;
- ядки: макадамия, орехи, лешници, бразилски и пеканови орехи;
- подправки (в малки количества): розмарин, куркума, канела, мащерка, джинджифил, лют пипер;
- черен шоколад;
- какао, чай, шипкова отвара, натурално черно кафе;
- ленени и сусамови семена.
Вредни и опасни храни при микоплазма
По време на лечението на заболяването от менюто следва да се изключат:
- туршии;
- остри храни и продукти;
- маринати;
- пушени изделия;
- масла за сандвичи и маргарини;
- алкохолни напитки;
- сладкарски изделия;
- животински мазнини (включително свинска сланина и говежда лой);
- продукти, съдържащи голямо количество холестерол и транс-мазнини.
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при микоплазма