Хранене при лептоспироза (заешка треска)
Лептоспирозата, позната още като заешка треска, е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от патогенните бактерии Лептоспира. Те са устойчиви на студ и оцеляват дори в замръзнало състояние, но са чувствителни към високи температури, слънчеви лъчи, киселини и хлорни съединения.
Болестта се среща най-често в тропическите страни.
Хранене при лептоспироза
За да бъде максимален ефектът от терапията и за по-бързо оздравяване, се препоръчва придържане към лечебна диета №5, която не натоварва черния дроб. Състои се във включването в менюто на следните храни и напитки:
- шипкова отвара и несладки компоти;
- прясно изцедени сокове;
- умерени количества мед;
- колкото може повече моркови и тиква;
- каши и запеканки от зърнени култури, като се наблегне на овесени ядки и елда;
- нетлъста риба, говеждо;
- зеленчукови супи без запръжка;
- яйца под формата на белтъчен омлет, може да се добави и жълтъкът, но да не се консумира повече от 1 дневно;
- обезмаслени извара и заквасена сметана в малки количества;
- овесени бисквити, хляб (но не и прясно изпечен);
- чай и кафе с мляко.
Придържането към диетата може да помогне за избягване на усложнения.
Опасни и вредни храни при лептоспироза
Основното в храненето при наличие на заболяването е да не се консумират ястия и продукти, натоварващи черния дроб. Затова следва:
- да не се приемат меса от млади животни (телешко, пилешко, свинско);
- да се ограничи употребата на продукти с високо съдържание на холестерол и на пуринова основа (научете повече за "Пурини") - гъби, тлъсти меса и риба;
- да се намали до минимум приемът на студени напитки и ястия;
- да се изключат животинските мазнини от менюто;
- да се преустанови употребата на алкохол и тютюнопушенето;
- да се ограничи количеството използвана сол;
- да не се пият подсладени и газирани напитки;
- да се изключат бобовите култури;
- да се ограничи консумацията на жълтъци.
edaplus.info
Снимка: bagiraclub.ru
Коментари към Хранене при лептоспироза (заешка треска)