Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при лептоспироза (заешка треска)

Хранене при лептоспироза (заешка треска)

Хранене при лептоспироза (заешка треска) - изображение

Лептоспирозата, позната още като заешка треска, е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от патогенните бактерии Лептоспира. Те са устойчиви на студ и оцеляват дори в замръзнало състояние, но са чувствителни към високи температури, слънчеви лъчи, киселини и хлорни съединения.

Болестта се среща най-често в тропическите страни.


Хранене при лептоспироза

За да бъде максимален ефектът от терапията и за по-бързо оздравяване, се препоръчва придържане към лечебна диета №5, която не натоварва черния дроб. Състои се във включването в менюто на следните храни и напитки:

  • шипкова отвара и несладки компоти;
  • прясно изцедени сокове;
  • умерени количества мед;
  • колкото може повече моркови и тиква;
  • каши и запеканки от зърнени култури, като се наблегне на овесени ядки и елда;
  • нетлъста риба, говеждо;
  • зеленчукови супи без запръжка;
  • яйца под формата на белтъчен омлет, може да се добави и жълтъкът, но да не се консумира повече от 1 дневно;
  • обезмаслени извара и заквасена сметана в малки количества;
  • овесени бисквити, хляб (но не и прясно изпечен);
  • чай и кафе с мляко.

Придържането към диетата може да помогне за избягване на усложнения.


Опасни и вредни храни при лептоспироза

Основното в храненето при наличие на заболяването е да не се консумират ястия и продукти, натоварващи черния дроб. Затова следва:

  • да не се приемат меса от млади животни (телешко, пилешко, свинско);
  • да се ограничи употребата на продукти с високо съдържание на холестерол и на пуринова основа (научете повече за "Пурини") - гъби, тлъсти меса и риба;
  • да се намали до минимум приемът на студени напитки и ястия;
  • да се изключат животинските мазнини от менюто;
  • да се преустанови употребата на алкохол и тютюнопушенето;
  • да се ограничи количеството използвана сол;
  • да не се пият подсладени и газирани напитки;
  • да се изключат бобовите култури;
  • да се ограничи консумацията на жълтъци.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: bagiraclub.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияМикробиологияМедицински изследвания