Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при ларинготрахеит

Хранене при ларинготрахеит

Хранене при ларинготрахеит - изображение

Ларинготрахеитът е възпалителен процес с бактериален или вирусен характер, който поразява лигавиците в началото на трахеята и ларинкса. Често тази респираторна инфекция се развива като усложнение вследствие на синузити, бронхити, тонзилити, пневмонии и други простудни заболявания.


Симптоми

Вирусните инфекции попадат в организма на човека и предизвикват спазми на кръвоносните съдове на трахеята. В резултат се влошава кръвообращението, лигавиците се подуват и започва да се произвежда гъст секрет с гнойно съдържание, който запушва трахеята. Пациентът се оплаква от тежко и затруднено дишане, след това се появява характерната за ларинготрахеит рязка лаеща кашлица с отделяне на храчки. Ако са засегнати гласните струни, то гласът на заболелия става пресипнал/дрезгав, променя се тембърът и в някои случаи е възможна афония (загуба на гласа).

 

Полезни хранителни продукти при ларинготрахеит

Ефективността на терапията при ларинготрахеит не зависи само от правилното лечение. Необходимо е и придържането към специална диета, която облекчава симптомите на заболяването и подпомага оздравителния процес.

За да се намали до минимум рискът от механично увреждане на стените на възпаления ларинкс, ястията трябва да се пюрират или стриват, да се приготвят на пара или да се сваряват. Храненето да бъде често и да се консумират малки порции.

Препоръчва се обилен прием на топли напитки, които да се поемат на малки части. Голямото количество течности допринася за извеждането на токсините от тялото.

Състоянието се облекчава с помощта на растителни масла, които обвиват възпалената лигавица. С тях може да се намаже гърлото или да се капят в носа.

За подсилване на имунитета е необходимо на организма да се осигурят витамини, затова плодовите пюрета и сокове следва да бъдат всекидневна част от менюто.

Въглехидратите създават благоприятна микрофлора за размножаване на бактерии, затова консумацията на продукти, които съдържат такива, е необходимо да бъде сведена до минимум; да се заменят с животински протеини.


Опасни и вредни хранителни продукти при ларинготрахеит

За да се намали неблагоприятното въздействие върху болните стени на ларинкса, от менюто следва да се изключи твърдата храна.

Необходимо е също да не се използват подправки, ядки, пикантни сосове и сирена, кисели плодове и зеленчуци, солени ястия и сладкарски изделия.

Изброените храни предизвикват кашлица и дразнят възпаленото гърло.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: likar.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниИсторияЛеченияАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника