Хранене при кардиомиопатия
Кардиомиопатията е заболяване, при което се наблюдава нарушена работа на сърдечната камера.
Хората с болно сърце трябва задължително да се придържат към диета. Храненето да бъде разделно и 5 пъти дневно, порциите равномерни.
При кардиомиопатия е необходимо да се консумират продукти, които подобряват кръвообращението, укрепват кръвоносните съдове на сърцето и нормализират обмяната на веществата. За целта да се увеличи приемът на магнезий и калций.
В менюто да се включат храни, богати на омега-3 мастни киселини, които помагат за понижаване нивото на холестерола, предотвратяват образуването на тромби и понижават кръвното налягане (високото кръвно е характерно при заболелите от кардиомиопатия).
Полезни храни:
- тестени изделия: сухари, препечен и диетичен хляб (без сол);
- супи: зеленчукови, приготвени с олио, също млечни супи;
- морски продукти и нетлъсти видове риба, приготвени на пара или сварени;
- млечнокисели храни с ниска масленост (прясно и кисело млека, извара, заквасена сметана, кефир, а понякога може и краве масло);
- рохко сварени яйца или омлет (не повече от 1 яйце на ден);
- зърнени и макаронени изделия;
- зеленчуци (печени или сварени), внимавайте с консумацията на сурови, тъй като те може да доведат до подуване на корема и храносмилателни проблеми, а това от своя страна да затрудни работата на сърцето;
- сушени кайсии (особено кайсии);
- плодове и ягодоплодни;
- мед и прополис;
- сокове от плодове и зеленчуци (най-добре прясно изцедени);
- несилен чай;
- растителни мазнини.
Опасни и вредни продукти при кардиомиопатия
- Не трябва да се консумират храни, които възбуждат нервната система, също продукти, след прием на които се усеща дискомфорт или подуване на стомаха. Това дразни нервите, а те са отговорни за работата на сърцето.
- Да не се ядат мазни месни ястия - в тях има много холестерол, който води до образуването на тромби и плаки, нарушаващи кръвообращението.
- Да се ограничи употребата на сол - тя задържа течностите в организма, това е предпоставка за повишаване на кръвното налягане и появата на отоци.
Неблагоприятно върху сърдечната работа действат:
- прясно изпечени хлебни изделия и печива, палачинки;
- силно концентрирани гъбени и месни бульони, супи от боб и други бобови култури;
- сладкарски изделия;
- тлъсти меса и птици;
- консерви (рибени и месни), кренвирши, колбаси;
- пушени и осолени храни;
- течна сметана, високомаслена заквасена сметана, маргарин;
- фаст фууд и полуфабрикати;
- подсладена газирана вода и други подобни напитки;
- кафе и силен черен чай, какао;
- алкохолни напитки;
- готови сосове и предястия;
- солени и остри храни;
- зеле, грах, репички, гъби;
- чесън, лук;
- големи количества подправки.
Източник:
edaplus.info
Снимка: vmestovalidola.com
Коментари към Хранене при кардиомиопатия