Хранене при измръзване
Измръзването представлява увреждане на кожата и тъканите на човека вследствие на продължително излагане на ниски температури и студен вятър. Най-често са засегнати изпъкналите части на тялото (носът, ушите), кожата на лицето и крайниците (пръстите на краката и ръцете).
Измръзването не трябва да се бърка със "студеното изгаряне", тъй като последното е резултат от контакт със студени химични вещества (например, течен азот). Първото на свой ред може да настъпи при температури от -10 - -20 градуса, при продължително пребиваване навън, когато степента на влажност е висока, също при студен вятър и температури около 0 градуса.
Има различни степени на измръзване, причините също за разнородни: тесни и влажни обувки или дрехи, стари студови травми, заболявания на сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове на краката, различни травми с голяма загуба на кръв, дълго
стоене/седене в една поза или неподвижност на тялото на открито при ниски температури.
Що се отнася до храненето, то трябва да бъде пълноценно и преди всичко да се увеличи приемът на белтъчини и витамини.
Ако измръзналият е изгубил апетит, той не трябва да бъде насилван да се храни. През първите дни след изстудяването е важно да си приемат много течности, които да помогнат на организма да се пречисти от вирусите и токсините. Полезно е да се пие топъл несилен чай, сокове от ягодоплодни, разредени с топла преварена вода, настойки от шипки, глог, лайка.
През първите дни да се консумират пилешки бульони и леки супи, приготвени с тях. Те ще понижат нивото на бели кръвни телца, като по този начин ще се намалят раздразнението и възпалителните процеси.
При повишена телесна температура към ястията да се добавят подправки (канела, джинджифил, черен пипер, карамфил, кориандър, чесън) - те ще повишат отделянето на пот и така ще помогнат за понижаването на температурата.
При измръзване са полезни следните продукти и ястия:
- млечни - мляко, кефир, извара, заквасена сметана, сирена;
- зеленчуци - картофи, моркови, домати, цветно зеле, цвекло;
- зеленчукови бульони;
- нетлъсти месо и риба;
- стрити каши;
- бял хляб;
- сладки изделия - мед, мармалад, захарта да се ограничи.
Храненето да бъде на малки порции поне 6 пъти дневно.
Опасни и вредни храни при измръзване:
- изделия от маслено тесто, прясно изпечен хляб, сухари;
- всякакви сухи и твърди ястия и продукти;
- ядки;
- тлъсто месо;
- пушени изделия и колбаси;
- осолена риба;
- високомаслена течна сметана;
- макаронени изделия, каши от просо и ечемик;
- сладки картофи, репички, ряпа, бяло зеле;
- полуфабрикати, фаст фууд;
- газирани и алкохолни напитки.
Всички изброени храни трябва да се изключат от менюто по време на възстановяването, тъй като забавят процеса на регенерация.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СПАСИТЕЛНО ОДЕЯЛО / ФОЛИО 1,6 м / 2,1 м
НЕПРОЛИЗИН Gx4 ПРОТЕОЛИТИЧЕН ЕНЗИМЕН гел 50 гр.
ТермолабилниНЕПРОЛИЗИН G ПРОТЕОЛИТИЧЕН ЕНЗИМЕН гел 20 гр.
ТермолабилниНЕПРОЛИЗИН G ПРОТЕОЛИТИЧЕН ЕНЗИМЕН гел 50 гр.
ТермолабилниВИРУМИН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ 250 мл
НЕПРОЛИЗИН Gx2 ПРОТЕОЛИТИЧЕН ЕНЗИМЕН ГЕЛ 50 гр.
ТермолабилниСТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Домашни средства срещу студените ръце и крака
- Алтернативна терапия при студова алергия
- Студен компрес или пакет с лед
- Студените крайници - причини, хранене, полезни съвети
- Не си вземайте горещ душ през зимата
- Криотерапия
- Изследване за криоглобулини
- Хипотермия
- Направете си сами лесна и евтина топлоизолация само от защитно фолио
- Чувството за студ е заразно. Вижте един любопитен психологически експеримент за мимикрията между хората
Коментари към Хранене при измръзване