Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при дифтерия

Хранене при дифтерия

Хранене при дифтерия - изображение

Дифтерията представлява остра антропонозна бактериална инфекция, която се характеризира с фибринозно възпаление и общотоксични явления на местата, през които патогенът попада в организма.


Полезни хранителни продукти при дифтерия

Различават се няколко вида дифтерия, в зависимост от които се препоръчват различни лечебни диети:

  • в общия случай - лечебни диети №2 и №10;
  • при дифтерия на ларинкса и орофаринкса - лечебна диета № 11;
  • при възстановяване след боледуване от дифтерия - лечебна диета №15

 

При диета №2 се препоръчват:

  • непресен хляб;
  • супи със зеленчукови или неконцентрирани месни или рибени бульони;
  • сварено или печено нетлъсто месо;
  • печена или сварена нетлъста риба;
  • млечни продукти;
  • зърнени каши (с изключение на такива от просо и ечемик);
  • пюрирани узрели плодове и ягодоплодни.

 

Диета №2 изключва консумацията на:

  • изделия от бутер и маслено теста, прясно изпечен хляб;
  • млечни, бобени и грахови супи;
  • тлъсти меса и птици;
  • осолена, пържена и опушена риба;
  • пушени изделия;
  • рибени и месни консерви;
  • мариновани и непюрирани сурови зеленчуци, лук, туршии, репички, ряпа, краставици, сладки чушки, гъби, чесън;
  • сурови груби плодове;
  • шоколадови изделия, продукти с пълнеж от крем.

 

Научете повече за:

Лечебна диета №2
Лечебна диета №10
Лечебна диета №11
Лечебна диета №15

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: mammypage.ru

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиМикробиологияИсторияНовиниЛюбопитноЛеченияСоциални грижи