Диета № 11 - при туберкулоза
Предназначение на диетата
Използва се при туберкулоза на белите дробове, костите, лимфните възли, ставите, при постепенно влошаване на състоянието или неговото утихване, при намаляване на телесното тегло (изтощение след инфекциозни заболявания, травми, операции). Диетата се прилага във всички изброени случаи, ако пациентът няма проблеми с храносмилателната система. Разработена е предвид мястото и характера на туберкулозния процес, състоянието на храносмилателните органи, възможни усложнения.
Цел на диетата
Да подобри храненето на организма, да повиши защитните му сили, да ускори възстановителните процеси при засегнатите органи.
Обща характеристика на диета № 11
Диетата е с повишена калорийност, която увеличава съдържанието на животински протеини (особено млечни), витамини, минерални вещества (калций, желязо и др.). Количеството мазнини и въглехидрати е умерено повишено. Кулинарната обработка и температурата на продуктите е обичайната, а храненето е 5 пъти дневно.
Химичен състав и калории
Протеини - 100-120 грама (60% животински), мазнини - 100-110 грама (20-25 % растителни), въглехидрати - 400-450 грама, готварска сол - 12-15 грама, свободна течност - 1,5 л. Енергия: 2900-3100 ккал.
Разрешени храни и продукти:
- Хляб и тестени изделия: пшеничен и ръжен хляб, различни тестени (баници, бисквити, кифли и др.)
- Супи: всякакви
- Месо и риба: различни видове месо и риба, но да не са много тлъсти. Ограничение за приготвянето няма. Черен дроб, месни (колбаси, шунка, кренвирши), рибни (херинга, хайвер, консервирана цаца, сардини и др.) и нерибни морски продукти.
- Млечни продукти: всички видове, задължителна е консумацията на извара и сирена.
- Яйца: приготвени по различен начин.
- Зърнени храни: различни (особено елда и овес), макаронени изделия. Бобови: добре сварени и приготвени във вид на пюре.
- Зеленчуци и плодове (вкл. горски): може да бъдат обработени по различен начин, но е добре да са сурови.
- Предястия: всякакви, но се предпочитат зеленчукови салати.
- Сладкарски изделия: различни сладки храни, мед, сладка и др.
- Сосове и подправки: млечни червени сосове, сос Бешамел, сметанови, млечно - яйчни и др.; подправки в умерени количества.
- Напитки: всякакви, задължителни са плодовите и зеленчукови сокове, отвари от шипка и пшенични трици.
- Мазнини: масло и растително олио в естествен вид, топено масло - за приготвяне на ястия.
Диетата не позволява консумацията на: много тлъсти меса и птици, говеждо, агнешко и мазнини за готвене; остри и мазни сосове; торти и сладкиши с голямо количество крем.
Примерно меню за диета № 11:
- 1-ва закуска: салата от прясно зеле с ябълки и сметана, омлет, овесена каша с мляко, чай с мляко
- 2-ра закуска: сирене, чай
- Обяд: зеленчукова супа с месен бульон и сметана, печено пиле с варен ориз, компот
- Следобедна закуска: шипкова отвара
- Вечеря: месно гнездо, пълнено с яйце и лук, пюре от моркови, запеканка от елда с извара, чай
Коментари към Диета № 11 - при туберкулоза