Хранене при витилиго
Витилиго е кожно заболяване, при което на някои места изчезва пигментът меланин. Проблемът може да се развие във всяка възраст. Той не е заразен, причинява голям дискомфорт от психологичен характер, заради козметичния дефект, в който се изразява.
Полезни храни при витилиго
Храненето е неразделна част от лечението на заболяването. Менюто трябва да бъде насочено към нормализиране обмяната на веществата, подсилването с витамини и възстановяването на психичното равновесие. Причина за развитие на проблема може да бъдат нервни разстройства, както и обратното - витилиго да бъде предпоставка да нарушена работа на нервната система, тъй като заболяването намалява самочувствието (особено при жените).
Освен това, организмът трябва да се насити с тирозин, за активирането на който са необходими медни соли. Тези вещества са нужни за образуването на пигмента меланин.
За набавянето на тирозин да се консумират тиквени семена и боб. Соли на медта се съдържат в черния дроб на треската, в говеждия черен дроб, морските продукти, рибата, гъбите, бананите, вишните, ананасите, малините, също във всички бобови култури и зелени листни зеленчуци.
Заболелият да приема витамини Е, В, С, никотинова и фолиева киселини, йод, цинк, желязо, манган. За целта да се консумират: каша от елда, смокини, пъпеши, круши, кайсии, къпини, орехи, корени целина и магданоз.
Препоръки по отношение на приема на храна по време на лечението на витилиго
- Преди всяко хранене да се изпива чаша чиста вода, а 20 минути по-късно да се премине към яденето. Първо да се хапнат зеленчуковите салати, подправени задължително с растително олио (слънчогледово, ленено, тиквено, соево, сусамово, зехтин). След това е ред на сварена каша.
- Закуската може да започне от пресни плодове и ягодоплодни (200 грама на гладно), а половин час по-късно - нискокалорична извара или каша.
- Храната да се приема на малки порции (не по-малко от 6 пъти дневно).
- Захарта да се замести със сушени плодове, кафето - със зелен чай и фрешове.
- Към всички ястия да се добавя джинджифил.
- Месото и рибата да не бъдат тлъсти и да се приготвят на пара или да се сваряват.
- Преяждането е строго забранено.
Опасни и вредни храни при витилиго:
- всякакви мазни, солени и кисели продукти (цитруси, дюли), също пикантни (горчица, хрян, пипер);
- пържени и пушени ястия;
- говеждо месо;
- маргарини, масло, сладкарски кремове;
- майонеза, различни сосове и дресинги;
- консерви;
- нишесте, грис, всякакви тестени изделия и печива;
- шоколад, захар, мармалад;
- алкохолни напитки, какао, силен чай, кафе.
edaplus.info
Коментари към Хранене при витилиго