Хранене при скорбут

Скорбутът е заболяване, предизвикано от хронична недостатъчност на витамин С в организма. То може да доведе до развитието на анемия, сърдечен пристъп и дори смърт.
Пълноценното хранене и редовният прием на плодове, зеленчуци и натурални сокове доставят на тялото необходимото количество витамин С и са част от лечението на и профилактиката срещу скорбут. В случай на анемия лекарите препоръчват да се приема повече витамин В12, също и продукти, източници на желязо.
- При скорбут е важно в менюто да присъстват: копър, магданоз, киселец, брюква, офика, тиквички, пъпеши, цариградско грозде, репички, варени картофи, зелен лук, пресни домати, зеле, портокали, лимони, касис, орлов нокът, сладки и люти чушки, брюкселско и цветно зеле, броколи, ягоди, спанак, червено зеле, хрян. Всички тези продукти са източници на витамин С.
- Водните екстракти от шипки и касис също са много богати на витамина.
- Полезни са още: кората на лимоните, портокалите и грейпфрутите заедно с бялата част; череши, кайсии, елда, шипки, касис, маруля. Тези растения допринасят за постъпването на витамин Р в организма, без който е невъзможно запазването на витамин С.
- Полезно е да се консумират черен дроб, месо от октопод и раци, сурови жълтъци, сметана и киселомлечни продукти, скумрия, сардина, шаран, морски костур, треска, говеждо, свинско, агнешко, заешко, хлебна и бирена мая, зелен лук, покълнала пшеница, морско зеле. Те са източници на витамин В12, който предотвратява развитието на анемия, а ако заболяването вече е факт, той помага в борбата с него.
- В никакъв случай не бива да забравяте за говеждия и свинския черен дроб, също за лещата, граха, елдата, ечемика, овеса, пшеницата, царевицата, фъстъците, кедровите, ядки, кашуто, дряна, шамфъстъка, тъй като в тях има голямо количество желязо, незаменим в процеса на усвояване на витамините от група В, също така, вследствие, в профилактиката срещу анемия.
- При скорбут е добре да не се лишавате от бадеми, черен дроб, кокоши яйца, топени сирена, извара, шипки, спанак, някои видове гъби (манатарки, пачи крак), защото в тях има рибофлавин (витамин В2), който също допринася за усвояването на аскорбиновата киселина.
- Витамин В1 (тиамин), който изпълнява важна роля в обменните процеси в организма и гарантира функционирането на всяка негова клетка, се съдържа в орехите, кедровите ядки, фъстъците, шамфъстъците, свинското месо, черния дроб, лещата, овеса, пшеницата, просото, ечемика, макаронените изделия, царевицата.
- Лекарите препоръчват и в менюто да влизат топено сирене, водорасли, стриди, сладки картофи, сметана, броколи и морско зеле, змиорки, масло и черен дроб. Тези продукти са богати на витамин А, който е важен за повишаването на имунитета и на устойчивостта на организма към инфекции по време на заболяването.
- Топеното сирене, обикновеното бяло саламурено сирене, бадемите, граха(ът, сметаната, орехите, горчицата, изварата, лешниците, бобът, споменатите вече овес, ечемик, са източници на калций, който влиза в състава на кръвта, също нормализира възстановителните процеси в организма. Веществото помага за укрепването на зъбите, които страдат при скорбут.
Вредни продукти при скорбут
- От менюто да се изключат алкохолните напитки, тъй като те разрушават витамин С, водят до натрупване на токсини в тялото, като по този начин го тровят.
- Не се препоръчва консумацията на пържени храни, защото в тях има канцерогени, вредящи на организма.
- Не е добре да се приемат и небелени печени семки - те увреждат емайла на зъбите и водят до чупливост на външната обвивка на зъба.
- Фаст фуудът и изделията от маслено тесто също не са препоръчителни, защото разхлабват венците, а зъбният емайл става крехък.
- Емайлът на зъбите се разрушава и от сладките газирани напитки, затова и те влизат в списъка със забранени продукти.
- Не бива да се злоупотребява с консумацията на захар, която пречи на усвояването на калция.
- Солените и остри продукти не са желателни за консумация - нарушават водно-солевия баланс в организма.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАУ ФУДС MK-7 ВИТАМИН K2 капсули 100 мкг * 60
СОЛГАР ВИТАМИН C С ВКУС НА ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА И МАЛИНА дъвчащи таблетки 500 мг * 90
РЕГУЛАТПРО МЕТАБОЛИК течен концентрат 350 мл
Безплатна доставка за България!КОЛИЙФ ОВЛАЖНЯВАЩО И УСПОКОЯВАЩО ОЛИО ЗА БЕБЕШКА КОЖА И СКАЛП 30 мл
КАЛИВИТА СТРЕС МЕНИДЖМЪНТ таблетки * 100
КЕРАТИН ФОРМУЛА ЗА КОСА капсули * 60 NEOCELL USA
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Киселец, Кози киселец, Козя брада
- Остаряваме по-бързо заради недостиг на витамин С
- За добро настроение яжте всеки ден киви
- Личности и изследвания от началото на 20 век, повлияли откритието и наименуването на витамините
- Исландски мак
- Витамин С: Героят на козметиката, който всички заслужаваме
- Химични методи до средата на 20 век, отчитащи наличието на витамини при медицински изследвания
- Прием на добавки по време на кърмене
- Работа от 1912 до 1920 година на учените, допринесла за откритието на някои основни витамини
- Витамин С лекува туберкулоза?
Коментари към Хранене при скорбут