Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Ползи на ферментиралите напитки и съвети за приготвянето им

Ползи на пробиотичните напитки и съвети за приготвянето им

от 27 фев 2019г., обновено на 01 окт 2019г.
Ползи на пробиотичните напитки и съвети за приготвянето им - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Ферментиралите пробиотични напитки набират все по-голяма популярност. Съществуват различни видове, а хората търсят повече информация за тези продукти, заради ползите им за организма. А и има защо... Резултатите от консумирането им са: подобряване на храносмилането, подпомагане на борбата с бактериалните инфекции и цялостно укрепване на имунитета. Такива напитки са камбуча, кефир, различни видове квас.

 

Видове ферментирали пробиотични напитки

  • Млечни пробиотични напитки, като кефир. Той се различава от млякото, защото е направен от кефирни зърна, които съдържат различни щамове бактерии. Много изследвания са открили, че продуктът притежава антимикробни свойства, стимулира имунитета и подобрява храносмилането на лактоза.
  • Комбуча – приготвя се от чай, плодове и дрожди. Тази напитка съдържа полезни пробиотици и е идеалният избор за хората, които имат нетолерантност към млечните продукти.
  • Ферментирали зърнени сокове – квас – е традиционна славянска и балтийска напитка, наподобяваща бира. Тя има леко кисел вкус и обикновено се прави от ферментирал ръжен хляб.
  • Ферментирали зеленчукови сокове (квас) – подобни са познати от приготвянето на киселото зеле.
  • Култивирани кокосови напитки – кокосов кефир, който се прави с кефирни зърна и кокосова вода.
  • Воден кефир – получава се, когато се добавят кефирни зърна към подсладена със захар вода. Тази смес се оставя да ферментира между 24 и 48 часа. Това спомага на напитката да се насити с полезни пробиотици. Водният кефир е без мляко, по-лек е от традиционния и често се ароматизира с плодове, подправки и билки.

Всеки вид напитка има различни пробиотични щамове. Специфични са млечнокиселите бактерии, наречени лактобациликус (познавате името, такъв тип са и бактериите в българското кисело мляко). Освен в напитки, пробиотици се срещат и в редица ферментирали храни, като кисело мляко, кисело зеле, мисо, кимчи, туршии и други.

Здравни ползи

1. Подобрява здравето на червата и подпомага на храносмилането

Пробиотиците подобряват функционалността на червата. Доказано, те помагат на здравето на чревния тракт и правят по-лесно усвоими хранителните вещества.

Причината, поради която ферментиралите пробиотици са ценни за здравето на храносмилането е, че те поддържат естествения баланс на полезни бактерии в червата ни, изтласквайки вредните микроби, които могат да доведат до различни симптоми, като диария, подуване на корема, запек и други.

2. Борят се с инфекцията и хроничните заболявания

Пробиотиците са способни да укрепят имунната система и да изградят защита срещу много болести. Редовното включване на ферментирали продукти в диетата ви може да повиши защитата срещу често срещани инфекции.

Някои напитки (като квас, приготвен със сок от червено цвекло) осигуряват антиоксиданти и естествено помагат за изчистването на жлъчния поток и подпомагат за здравето на черния дроб, имат и детоксикиращи свойства.

Освен това, повишавайки абсорбцията на хранителни вещества, тялото се бори с увреждането от свободните радикали и възпалението. Пробиотиците помагат за предотвратяване на симптоми, свързани с храносмилателни разстройства, проблеми с кожата, кандида и чести настинки. Освен всички тези ползи, те спомагат за здравето на сърцето.

3. Подобряват менталното здраве

Знаете ли, че храносмилателната система е втората по големина част от неврологичната система и често се нарича „втори мозък”? Здравите пробиотични бактерии помагат за синтеза на невротрансмитери и други съединения, които допринасят за положителното настроение и психичното здраве.

Пробиотиците също така се борят със синдрома на пропускливите черва и възпалителните реакции, които могат да доведат до симптоми като тревожност или умора.

4. Могат да намаляват ефектите при алергии

Чрез укрепването на имунната система може да помогнете на стомашно-чревния тракт. Консумирането на пробиотични напитки и храни помага за намаляване на симптомите на непоносимост към лактоза и понижава риска и ефектите от хранителните алергии.

5. Добър източник на хранителни вещества

Много пробиотични храни и напитки са не само чудесен източник на бактерии, благоприятни за червата, но и осигуряват някои протеини, калций, витамин В12 и други хранителни вещества (в зависимост от вида). Например млечният кефир доставя редица важни минерали, здравословни мазнини и протеини, докато зеленчуковите ферментирали сокове обогатяват с антиоксиданти и витамин С. По време на ферментацията камбуча се газира и съдържанието на напитката включва полезни киселини, ензими и витамини.

Интересен въпрос е дали пробиотичната напитка ще ви помогне да отслабнете? Възможно е приемът на такъв тип продукти вместо газирани напитки, сокове и бира да доведе до понижаване на теглото.

 

Как да направите собствена пробиотична напитка?

Всеки вид пробиотична напитка се приготвя по различен начин, въпреки че следва един и същи процес. Правят се с бактерии и дрожди, които създават процеса на ферментация, когато са комбинирани със захар.

При направата на продукта е лесна, но се изисква известно търпение. Важно е съставките да са правилните. В зависимост от вида е необходима и конкретна база (мляко, сок от цвекло, кокосова вода, чай и др.) плюс някои видове дрожди (кефирни зърна или комбуча).

Обикновено трябва да добавите и малко вода със сол или захар. Не се притеснявайте от използването на захар в напитките, тъй като голяма част от нея ще се превърне в полезни киселини по време на ферментацията.

Ето и няколко правила, които да спазвате:

  • Изберете топло място в дома си (около 20-22 градуса), за да помогнете процеса на ферментация.
  • Използвайте чиста вода без химикали, за да предотвратите образуването на лоши бактерии. Добър избор е филтрираната изворна вода. Ако използвате чешмяна, оставете я да престои една нощ, за да се изпари хлора.
  • Използвайте възможно най-чистите плодове и зеленчуци, зърнени храни и захар. Нека зеленчуците и плодовете да бъдат пресни. Обелете ги, за да премахнете възможните остатъци от пестициди. Нарежете ги на парчета по 2-3 сантиметра, но не ги настъргвайте.
  • Съхранявайте пробиотичните напитки в стъклени буркани с капак, който има здраво уплътнение. Това спомага за поддържането на напитката свежа по-дълго време и запазва добрия вкус.

За да се получи ферментацията, е нужно течността да престои от 1 до 10 дни, в зависимост от вида и вкуса, който целите да получите. Напитките, ферментирали по-кратко време, имат не толкова богат вкус и са по-слаби, докато другите са по-наситени. Когато достигнете желания вкус, може да приберете продукта в хладилник за поне 24 часа, за да се завърши процесът. След това консумирайте.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: draxe.com

5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50
103.70лв.

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл
29.80лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
27.20лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
27.20лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7
29.00лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл
4.90лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл

Коментари към Ползи на пробиотичните напитки и съвети за приготвянето им

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи на пробиотичните напитки и съвети за приготвянето им
    www.framar.bg 
    на 16 June 2025 в 19:03
    Коментирайте "Ползи на пробиотичните напитки и съвети за приготвянето им"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
  • Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти
  • Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
  • Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
  • Акупресура при синдром на раздразненото черво
  • Храни, богати източници на пробиотици
  • Пробиотиците и отслабването или живите бактерии срещу излишните килограми
  • Пробиотици
  • Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
  • Съвети и методи полезни срещу колики при бебето
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Пробиотик за деца, който не разхлабва

преди 2380 дни, 5 часа и 44 мин.

Кога е важно да се пият комбинираните добавки - пробиотик с пребиотик?

преди 3792 дни, 1 час и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 3 дни, 2 часа и 47 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 3 дни, 9 часа и 48 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 7 дни, 2 часа и 5 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 8 дни, 1 час и 30 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност

Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност

от 25 ное 2024г. Прочети повече
Пробиотиците и отслабването или живите бактерии срещу излишните килограми Пробиотиците и отслабването или живите бактерии срещу излишните килограми

Пробиотиците и отслабването или живите бактерии срещу излишните килограми

от 28 юли 2022г. Прочети повече
Защо са полезни пробиотиците? Защо са полезни пробиотиците?

Защо са полезни пробиотиците?

от 23 юли 2021г. Прочети повече
Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват

Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват

от 17 яну 2021г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЕТСКИ АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ HS-20C

ПАРАКИТО РЕПЕЛЕНТНА ГРИВНА ПРОТИВ КОМАРИ ЗА ВЪЗРАСТНИ + РЕПЕЛЕНТНИ ТАБЛЕТКИ * 2

ВИТАМИКС ВИТА МЕЧЕТА желирани * 60 ФОРТЕКС

МИША MAGIC CUSHION COVER LASTING ФОН ДЬО ТЕН №25 15 г

ФИКСОДЕНТ КЪМПЛИЙТ СТРОНГ ХОЛД ФРЕШ 70 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИПРАЛЕКС таблетки 10 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:07:17

ТАМИФЛУ капсули 75 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:06:38

НАЗОПАС капки за нос 0.25 мг / мл 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:05:34

БИЗОР таблетки 5 мг * 30 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:03:48

РЕСПИВАКС таблетки 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:02:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival