Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Полезни храни за ликвора (гръбначномозъчна течност)

Полезни храни за ликвора (гръбначномозъчна течност)

Полезни храни за ликвора (гръбначномозъчна течност) - изображение

Ликворът е гръбначномозъчна течност, циркулираща в кухините на главния и гръбначния мозък. Тя е необходима за нормалното функциониране на мозъчната тъкан. Предпазва мозъка от механични увреждания, поддържа вътречерепното налягане и осигурява водно-електролитно равновесие. Ликворът е единствената течност, чието изследване дава възможност да се прецени състоянието на централната нервна система.


Полезни хранителни продукти за ликвора

 • Орехи

Тъй като съдържат витамини и микроелементи, орехите спират процесите на стареене в мозъчната тъкан. Понеже течността отговаря за обменните процеси, то здравето на целия организъм е свързано пряко с мозъчното здраве.

 • Кокоши яйца

Яйцата са източник на лутеин, който намалява риска от появата на инсулти и стимулира нормалното производство на гръбначномозъчна течност.

 • Черен шоколад

Консумацията на шоколад предизвиква освобождаване на серотонин, който активизира ликворните пътища. Също така той действа благоприятно върху мозъчната тъкан, благодарение на наличния в него теобромин (подобно на кофеина вещество, но без неговото отрицателно въздействие).

 • Моркови

Морковите забавят процесите на стареене, благодарение на бета-каротина в състава си. Също така спират разрушаването на мозъчните клетки и поддържат вътречерепното налягане.

 • Морско зеле

В морското зеле има много йод. Отговаря за синтеза на гръбначномозъчната течност и за нейния клетъчен състав.

 • Тлъсти видове риба

Мастните киселини в рибата, участват активно в поддържането на минерално-витаминния състав на течността.

 • Пилешко месо

В състава на пилешкото има селен и витамини от група В. Те са отговорни за кръвоносните съдове, по които циркулира ликворът.

 • Спанак

Спанакът е добър източник на антиоксиданти, витамини А, С и К. Участва в поддържането на водно-електролитното равновесие.


Вредни хранителни продукти за ликвора

 • Алкохолни напитки

Предизвикват съдови спазми и нарушават циркулацията на гръбначномозъчната течност.

 • Сол

Прекомерната употреба на сол повишава вътречерепното налягане, което действа негативно върху мозъка. Поради притискане на мозъчните участъци настъпва кислороден глад, което води до недобро функциониране на мозъка.

 • Тлъсто месо

Холестеролът в тлъстото месо може да се натрупа по стените на кръвоносните съдове. Тъй като ликворът е свързващо звено между мозъка и кръвта, то такава холестеролова бариера може да направи лоша услуга на целия организъм.

 • Продукти с дълъг срок на годност (колбаси, подсладени газирани напитки и други)

Съдържат вредни за гръбначномозъчната течност химични вещества, които могат да нарушат водно-солевия й състав.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноНовиниКлинични пътекиИсторияСнимкиСпорт