Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Повишена телесна температура

Хранене при повишена телесна температура (хипертермия)

от 11 фев 2014г., обновено на 04 авг 2022г.
Редактор: Радостина Райчева
Хранене при повишена телесна температура  (хипертермия) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Повишената телесна температура (хипертермия), е най-разпространеният симптом, подсказващ наличието на различни заболявания. Тя е защитна реакция на организма срещу проникване на бактерии и вируси в него. Процесът може да се смята за започнал при повишаване на телесната температура над 37 градуса.

За понижаването й са необходими адекватно лечение, терапия и, разбира се, правилно хранене.

Как да се храним, ако имаме висока температура

При повишена температура се ускорява обмяната на веществата в организма. При нарастването й с 1 градус, метаболизмът се засилва с 13%, болният губи апетит, затова и силите отслабват. Въглехидратите се изгарят бързо, а те са основен източник на енергия, затова по-късно организмът черпи сила от мастните тъкани и мускулните протеини.

За да се избегне изтощаване на тялото и загуба на килограми вследствие на високата температура, се прилага щадяща диета, включваща лесноусвоими продукти, които не натоварват стомашно-чревния тракт, но в същото време те трябва да бъдат питателни.

  • Храната, трябва да е лека и да се приема често и редовно (5-6 пъти дневно). Най-важна е закуската, когато в ранните часове на деня температурата още не се е повишила.
  • Също така трябва да си набавите запас от течности, тъй като при висока температура се засилва изпотяването, което от своя страна е предпоставка за обезводняване.
  • Продуктите трябва да се сваряват, да се задушават или да се приготвят на пара, може да се запичат и във фолио.

Полезни и вредни храни при висока телесна температура

Когато телесната температура е повишена, човек може да приема храни от всички групи, но видът на продуктите е от значение.

Зърнени продукти и бобови култури

  • Препоръчват се: бял хляб, каши от фини зърнени култури (ечемик, грис), ориз. Като добавка към супи може да се използва ситна паста.
  • Да се избягват печива от ръжено брашно, пълнозърнести брашна, каши от пшенични продукти, каши от едри житни култури, тестени закуски.
  • Бобовите култури (грах, боб, леща) е по-добре да не се консумират, защото са трудни за преработка, образуват стомашни газове и подуване, което засилва дискомфорта.

Месо и месни продукти

  • Позволени са нетлъсти меса и месни продукти: телешко, говеждо, заешко, шунка, филе.
  • Мазните колбаси, пастети и консерви не са за предпочитане. Свинското, тлъстото говеждо и агнешкото да се избягват.
  • От птичите меса подходящи за консумация са пилешкото и пуешкото.
  • Патешкото и гъшето са прекалено мазни и може да не се понесат добре от организма, когато телесната му температура е повишена.

Мазнини

  • Заложете на растителните мазнини. Може да си позволите и филия хляб с висококачествено масло. 
  • Сланина и мас да не се използват нито за приготвяне на ястия, нито за намазняване на съдовете.

Яйца

  • Хранителни, богати на белтъчини и с високо съдържание на витамини и минерали са яйцата. Най-добре е да са рохко сварени или от тях да се приготви омлет на пара.
  • Твърдо сварени и пържени яйца не се препоръчват.

Мляко и млечни продукти

  • Млечните продукти са източник на лесноусвоим белтък и калций. За хора с висока температура са подходящи млечни супи, киселомлечни напитки – кефир, кисело мляко – които са особено полезни за възстановяването на чревната микрофлора след лечение с антибиотици. Изварата също е подходяща за консумация.
  • Твърдите и топените сирена може да не се понесат добре от организма.

Риба

  • Препоръчваните видове риба са: треска, пъстърва, каракуда, щука и костур.
  • Неподходящи са: змиорка, сьомга.
  • Най-добре е да се приготвят кюфтета от рибата, също тя да се пече във фолио, да се вари или да се задушава със зеленчуци.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са отлично допълнение към месни ястия. Растителната храна е богат източник на витамини и минерали, затова, ако приемаме растенията в натуралния им вид, няма нужда да взимаме добавки във вид на таблетки, капсули и под други форми.

  • Зеленчуците съдържат много витамини и целулоза. Препоръчва се приемът на домати, моркови, тиква, зелена салата, цвекло, магданоз, целина, броколи, цветно зеле. Може да се ядат сурови ли да се приготвят салати от тях.
  • Да се избягват растения, които предизвикват подуване на корема (зеле, ряпа, краставици). Малки количества аспержи, зелен грах, савойско зеле и кисело зеле се понасят добре от организма. Не бива да се консумират пържени картофи.
  • От плодовете са подходящи горските, цитрусите (портокали, мандарини, грейпфрут), грозде, банани, праскови, сливи. Плодовете, особено богатите на витамин С, помагат в борбата с инфекциите. Може да се консумират пресни или под формата компоти, сокове, мусове, мармалади и др.

Подправки и сосове

  • Ако имате повишена телесна температура, е добре да използвате "меки" подправки (сол, копър, сладък пипер, майорана, босилек, дафинов лист, бахар). Оставете на страна черния пипер, чилито, горчицата и оцета.
  • Сосовете, които може да си позволите, също не трябва да са остри и силно концентрирани (от копър, лимонов, бешамел, доматен). Може да ги сгъстявате със сладка сметана с ниска масленост, йогурт или с брашно, разтворено във вода.

Течности

При повишена телесна температура е необходимо да се изпиват поне по 2 литра вода дневно и количеството да бъде равномерно разпределено през целия ден, тъй като обилното изпотяване може да доведе до обезводняване на организма.

  • За да се осигури нужната течност на организма, помагат различните супи (млечни, зеленчукови, месни, бульони), които обикновено се приемат без желание от болните.
  • Трябва да се пият и сокове (плодови, плодово-зеленчукови), които са отличен източник на витамин С, също минерална вода, несилен чай, билкови отвари (например от шипка, малина, липа).

Правилното хранене по време на висока температура ще подейства благоприятно върху здравословното състояние на болния и ще помогне за по-бързото му възстановяване.

цитруси и термометър

Витамини и минерали при повишена телесна температура

Витамин С

За понижаване на температурата помагат витамин С и салицилова киселина. За да си набавите тези вещества по естествен начин, консумирайте:

  • фурми, цитруси, сушени сини сливи, сушени кайсии, стафиди, череши, вишни, касис, малини, ягоди, киви;
  • домати, краставици, сладки картофи, жълти и червени сладки чушки.

Освен че са богати на витамин С, изброените храни не позволяват сгъстяване на кръвта, което от голямо значение при хора, страдащи от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, тъй като се предотвратява образуването на тромби.

Витамин Е

Витамин Е спомага за премахване на раздразнението и сухотата. Витаминът може да се набави чрез прием на:

  • растителни масла (царевично, слънчогледово, фъстъчено);
  • сьомга, омари, рибено масло;
  • слънчогледови семена, лешници.

Цинк и магнезий

Цинк, магнезий, бета каротин и фолиева киселина помагат за подсилване на имунитета и в борбата с вирусите и микробите. Те се съдържат в храни като:

  • морски продукти, яйца, нетлъсти меса (най-добре е да се приготвят бульони от тях);
  • спанак; аспержи, цвекло, моркови, цветно зеле;
  • диня, праскови, грейпфрут (най-добре розов), манго, кайсии, пъпеш, тиква.

Вредни и опасни храни при хипертермия:

Много храни са прекалено тежки за стомаха и организмът изразходва време и енергия за преработката им, вместо усилията му да бъдат насочени към борбата със здравословния проблем. Затова такива продукти не трябва да се приемат, докато телесната температура е повишена. Сред тях са:

  • мазни, солени и пържени ястия и продукти;
  • алкохолни и сладки газирани напитки, кафе, пакетирани сокове и нектари;
  • сладкарски изделия (особено торти и сладкиши с кремове);
  • прясно изпечен ръжен хляб и печива от маслено тесто;
  • бульони и супи от тлъсти меса (патешко, агнешко, свинско, гъше – тези меса да се изключат напълно от менюто на болния);
  • прекалено остри сосове, майонеза, хрян, горчица;
  • колбаси и консерви (особено тези, които не са приготвени в домашни условия);
  • гъби;
  • маргарин;
  • храни-алергени;
  • продукти със съдържание на добавки с код Е.

Освен че са трудни за усвояване, тези продукти дразнят лигавиците, което може да засили хремата и кашлицата, ако има такива.

Що се отнася до сладките изделия, захарта, която съдържат, убива левкоцитите, които са едни от основните "борци" с вирусите и бактериите.

Алкохолните напитки и кафето може да доведат до обезводняване на организма, което е възможно и без тяхната консумация, поради засиленото изпотяване или след сериозно хранително отравяне.

Видео

 

 
Източник:

edaplus.info

Още по темата:
  • Хранене при ниска температура (хипотермия) Хранене при ниска температура (хипотермия)
4.3/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КУУЛ Н СУУТ ОХЛАЖДАЩ ПЛАСТИР ПРИ ТЕМПЕРАТУРА * 4
8.10лв.

КУУЛ Н СУУТ ОХЛАЖДАЩ ПЛАСТИР ПРИ ТЕМПЕРАТУРА * 4

МАКСИМАЛЕН ТЕРМОМЕТЪР ЕУРОФАРМА
9.30лв.

МАКСИМАЛЕН ТЕРМОМЕТЪР ЕУРОФАРМА

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР JOCCA
9.90лв.

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР JOCCA

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР ХАРТМАН ТЕРМОВАЛ КИДС ФЛЕКС
19.70лв.

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР ХАРТМАН ТЕРМОВАЛ КИДС ФЛЕКС

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР ДЕСПИК T 12
5.50лв.

ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР ДЕСПИК T 12

ИНФРАЧЕРВЕН ТЕРМОМЕТЪР МЕДИСАНА модел TM 750
99.00лв.

ИНФРАЧЕРВЕН ТЕРМОМЕТЪР МЕДИСАНА модел TM 750

Коментари към Хранене при повишена телесна температура (хипертермия)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Хранене при повишена телесна температура  (хипертермия)
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 10:17
    Коментирайте "Хранене при повишена телесна температура (хипертермия)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Хранене при заболявания
  • Лечение при ангина (остър тонзилит)
  • Как да свалим температурата в домашни условия
  • Телесна температура
  • Ацетаминофен
  • Люляк, Обикновен люляк
  • Как да свалим температурата при бебе
  • Антипиретици
  • Лешник, Леска, Обикновена леска, Обикновен лешник
  • Лечение с ибупрофен
  • Противовъзпалителни средства
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

преди 2296 дни, 23 часа и 21 мин.

Лечебно хранене и диети - мнения и въпроси

преди 2304 дни, 15 часа и 22 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 13 часа и 21 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 13 часа и 33 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 13 часа и 40 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 13 часа и 47 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ ЗЕЛЕН ЧАЙ ВЕГЕ капсули * 90

ОСТРОВИТ ИЗОТОНИК прах 1500 г

АВЕН КСЕРАКАЛМ A.D. УСПОКОЯВАЩ КОНЦЕНТРАТ 40 мл

ИНОФАРМ КОСА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КОМПЕЛКС капсули * 60

ДЖЕНТИК ДЪЛГОЛЕТИЕ ЗДРАВИ СТАВИ капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival