Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Лишеи

Хранене при лишеи

Хранене при лишеи - изображение

Лишеят е кожно заболяване, което представлява обрив (люспести места, малки сърбящи участъци, възпалени петна папули).

Терминът "лишей" обединява редица дерматози, предизвиквани от различни видове микроби, вируси и микроскопични гъбички. Протичането на проблема не може да се предвиди, той се появява внезапно, след което също така внезапно утихва, възможно е месеци или години наред да се развива бавно.

 

Полезни хранителни продукти при лишей

Диетата, към която следва да де придържат хората с това заболяване, зависи от вида на лишея, но като цяло, полезно е да се консумират храни като:

 

  • млечни продукти (сметана, кефир, масло);
  • зелени зеленчуци, включително листни, зърнени закуски;
  • минерална вода;
  • продукти, които са обогатени с желязо (например, детски храни);
  • мед.

 

 

Лишей, причинен от вирус Herpes zoster, поразяващ нервните клетки, протича с повишена телесна температура, силно главоболие, неразположение, възпаление на кожата и болка в областта на възпаления нерв. При този вид се препоръчва консумацията на:

  • храни с повишено съдържание на витамин Е (бадеми, лешници, фъстъци, шамфъстъци, кашу, сушени кайсии, змиорка, шипки, пшеница, орехи, спанак, калмари, киселец, бяла риба, сушени сини сливи, овесена каша, пшенични кълнове, растителни масла, семена);
  • продукти, източници на биофлавоноиди и антиоксиданти (лук, ябълки, червени боровинки, грозде, кайсии, малини, шоколад, сини боровинки, сушени сини сливи, стафиди, зеле, брюкселско зеле, броколи, ягоди, сливи, цвекло, червени чушки, вишни, киви, царевица, патладжан, моркови.

 

Опасни и вредни продукти при лишеи

Ако страдате от заболяването, от менюто трябва да се изключат подправките (хрян, пипер, горчица), туршиите, маринатите, острите ястия, алкохолът.

Да се ограничи приемът на храни, съдържащи пурини: месо от млади животни, концентрирани бульони или месни екстракти, рибени, пилешки и гъбени бульони, месни сосове, пушени изделия и субпродукти (бъбреци, сърце, мозък, черен дроб), тлъсти сортове риба, също осолена, консервирана и пържена риба, хайвер, остри и пикантни сирена.

Да не се пият големи количества какао, силен чай, кафе.

Да не се употребяват животински мазнини и такива за готвене, баници, торти с кремове, бобови култури (леща, боб, грах, соя, зелен фасул, продукти с наличие на консерванти в състава (сокове, консерви, газирана вода и други.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияФизиологияЛеченияСпециалистиНовиниМикробиологияЛайфстайлХранене при...СпортПатологияСнимкиНормативни актовеИзследванияПроизводителиЗаведенияКлинични пътекиВидео