Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Как да храним мастните жлези

Как да храним мастните жлези

Как да храним мастните жлези - изображение

Мастните жлези са жлези с външна секреция, разположени са повърхностния слой на човешката кожа. Размерът им варира от 0,2 до 2 мм. Към момента на половото съзряване те достигат най-голямото си развитие. Това е свързано с производството на хормони като тестостерон и прогестерон, съответно при момчетата, превръщащи се в мъже и момичетата, ставащи жени. Мастните жлези са представени от прости алвеоларни жлези, чиито каналчета (повечето от тях) са разположени по косместата част на главата, но на практика се намират по цялото тяло.

Преди да се съсредоточим върху храненето за поддържане на добро състояние на мастните жлези, което е основната тема на материала ни, нека споменем няколко любопитни факта:

 • В рамките на едно денонощие, нормално работещите мастни жлези, произвеждат до 20 грама себум, чиито основни функции са бактериостатически, защита на кожата и косата от изсушаване.
 • Интересно е и, че на 1 сантиметър кожа има от 4 до 360 мастни жлези.

Полезни продукти за мастните жлези

 • Орехи

Съдържат големи количества полиненаситени мастни киселини, които са важна част от менюто на човека. Освен това, фитонцид юглонът в тях засилва бактериостатичната функция на кожата.

 • Кокоши яйца

Благодарение на голямото количество хранителни вещества в състава си, яйцата играят важна роля за осигуряването на пълноценното хранене на мастните жлези.

 • Моркови

Веществата, съдържащи се в морковите, са отговорни за поддържането на нормалната дейност на тези жлези. Това се дължи на наличието на провитамин А под формата на бета каротин.

 • Тлъста риба

Полиненаситените киселини в продукта участват активно в производството на себум, който е натоварен с важни антибактериална и защитна функции.

 • Пилешко месо

То е източник на белтъчини, които са от съществено значение за изграждането на клетки на мастните жлези.

 • Морско зеле

Наличие на голямо количество йод, който заедно с фитонцид юглона осигурява бактериостатичността на себума.

 • Горчив черен шоколад. 

Стимулира отделянето на серотонин, който е отговорен за осигуряването на нормално количество кислород за целия организъм и в частност, на мастните жлези. Да се консумира в малки дози.

 • Спанак

Добър източник на антиоксиданти. Участва в поддържането на водно-солевия баланс на мастните клетки.

 • Зеленолистни зеленчуци и зелени подправки

Те са отличен източник на магнезий, калий и органичен калций. Насърчават работата на мастните жлези, предпазват от прекомерното отделяне на себум.

 • Цвекло

Пречиства организма от шлаки и токсини. Допринася за нормализирането на работата на мастните жлези.

 

Общи препоръки

За нормалното функциониране на мастните жлези е важно най-големият орган, а именно кожата, да бъде здрав, за да може да изпълнява добре защитните си функции. Но за тази цел клетките трябва да имат добър тургор и да са предпазени от въздействието на патогенни микроорганизми. Както вече казахме по-горе, за това са отговорни мастните жлези. За да имат възможността да изпълняват ролята си, е необходимо да им се осигури не само пълноценна храна, но и съответните "тренировки".

 • Много добре действа масаж, състоящ се от потупващи движения, в резултат на които се активизират кръвоносните съдове на кожата, осъществяващи храненето на мастните жлези.
 • За предотвратяване на запушване на жлезите са полезни сауните, но задължително първо се консултирайте с кардиолог.
 • Подходящ е и контрастният душ, той подобрява работата на мастните жлези.

 

Вредни продукти за мастни жлези

 • Алкохолни напитки

Приемът на алкохол стимулира появата на спазми при извеждащите каналчета на жлезите. В резултат на това е възможно пълното им запушване и образуването на подкожни мастни образувания (липоми).

 • Хранителни продукти с дълъг срок на годност. 

Разбира се, за да е възможно продължителното им съхранение във времето, следователно в състава им има голямо количество консерванти, които действат неблагоприятно, естествено, върху мастните жлези.

 • Тестени и сладкарски изделия

Любителите на сладките и тестени вкуснотийки рискуват да нарушат нормалното функциониране на мастните си жлези. Консумацията на такива храни води до засилено производство на себум, който е причина за недобър външен вид на кожата (тя изглежда занемарена, появяват се блясък и акне).

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаДиетиФизиологияЗдравни съветиИзследванияЛеченияСпециалистиКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)Ботаника