Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Флегмон

Флегмон

Флегмон - изображение

Флегмонът е остро гнойно възпаление на мастната тъкан, което няма ясно изразени граници, тъй като се характеризира с липса на капсула, за разлика от абсцеса, и затова лесно се разпространява по заобикалящите го тъкани, включвайки сухожилия, кости и мускули. В превод от гръцки флегмон означава възпаление, горещина.

Обикновено развитието му се провокира от златистите стафилококи, но възбудителите на патологията могат да бъдат и други микроби, които попадат в тъканите чрез увредената кожа или лигавиците.

Възпалителният процес може да бъде както следствие от еризипел, сепсис, остеомиелит, така и самостоятелно заболяване.


В зависимост от местоположението флегмоните се класифицират като:

  • дълбоки - възпалението се разпространява в дълбоките клетъчни пространства;
  • повърхностни - възпалението засяга само подкожната тъкан.

 

Полезни хранителни продукти при флегмон

Пациентите с такъв проблем е необходимо да се хранят правилно и балансирано, затова продуктите, които приемат, следва да не са мазни и да бъдат нисковъглехидратни, да съдържат голямо количество целулоза и витамини и да не натоварват стомашно-чревния тракт.

Веществата, влизащи в състава на зеления чай, помагат в борбата с възпалителния процес, затова е необходимо дневно да се изпива минимум литър от него.

Витамин А е известен с антиоксидантното си действие, затова в менюто трябва да присъстват повече спанак, морско зеле, рибено масло, черен дроб на треска, плодове калина, кайсии и броколи.

В2 е витамин, който допринася за регенерацията на тъканите, затова при флегмон е препоръчително да се консумира повече птиче месо, ядки, гъби, да се пие настой на шипкова основа.

Витамин С намалява проявите на интоксикация. Следва да се набавя чрез цитруси, кисело зеле, сладки чушки, ягоди, брюкселско зеле и всякакви сезонни ягодоплодни.

Антиоксидантен ефект оказва и витамин В15, което значи, че сусамовите семена, елдата и ечемика, бобовите култури и оризовите трици трябва да бъдат част от менюто на страдащия от флегмон.

Друг витамин, който е необходимо да бъде набавян чрез храната, е витамин Р. Той помага за усвояването на витамин С и се съдържа в шипките, касиса, цитрусите, малините, къпините, зелената салата и копъра.

Потребността на организма от белтъчини може да се удовлетвори с помощта на обезмаслени млечни продукти, ядки, слънчогледови семена, птиче месо и риба.

 

Опасни и вредни храни при флегмон

Хората, страдащи от проблема, не трябва да злоупотребяват с храни, забавящи обменните процеси и създаващи допълнително натоварване за стомаха и червата.

А именно:

  • колбаси;
  • пушено месо и риба;
  • полуфабрикати;
  • фаст фууд;
  • мариновани продукти;
  • силни чай и кафе;
  • алкохол;
  • тлъсти видове риба и меса;
  • пикантни сосове;
  • пържени ястия.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: osteokeen.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноДиетиЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниБотаникаЛеченияКлинични пътекиПатологияНормативни актовеСпециалистиФизиологияИзследванияИстория