Хранене при флегмон
Флегмонът е остро гнойно възпаление на мастната тъкан, което няма ясно изразени граници, тъй като се характеризира с липса на капсула, за разлика от абсцеса, и затова лесно се разпространява по заобикалящите го тъкани, включвайки сухожилия, кости и мускули. В превод от гръцки флегмон означава възпаление, горещина.
Обикновено развитието му се провокира от златистите стафилококи, но възбудителите на патологията могат да бъдат и други микроби, които попадат в тъканите чрез увредената кожа или лигавиците.
Възпалителният процес може да бъде както следствие от еризипел, сепсис, остеомиелит, така и самостоятелно заболяване.
В зависимост от местоположението флегмоните се класифицират като:
- дълбоки - възпалението се разпространява в дълбоките клетъчни пространства;
- повърхностни - възпалението засяга само подкожната тъкан.
Полезни хранителни продукти при флегмон
Пациентите с такъв проблем е необходимо да се хранят правилно и балансирано, затова продуктите, които приемат, следва да не са мазни и да бъдат нисковъглехидратни, да съдържат голямо количество целулоза и витамини и да не натоварват стомашно-чревния тракт.
Веществата, влизащи в състава на зеления чай, помагат в борбата с възпалителния процес, затова е необходимо дневно да се изпива минимум литър от него.
Витамин А е известен с антиоксидантното си действие, затова в менюто трябва да присъстват повече спанак, морско зеле, рибено масло, черен дроб на треска, плодове калина, кайсии и броколи.
В2 е витамин, който допринася за регенерацията на тъканите, затова при флегмон е препоръчително да се консумира повече птиче месо, ядки, гъби, да се пие настой на шипкова основа.
Витамин С намалява проявите на интоксикация. Следва да се набавя чрез цитруси, кисело зеле, сладки чушки, ягоди, брюкселско зеле и всякакви сезонни ягодоплодни.
Антиоксидантен ефект оказва и витамин В15, което значи, че сусамовите семена, елдата и ечемика, бобовите култури и оризовите трици трябва да бъдат част от менюто на страдащия от флегмон.
Друг витамин, който е необходимо да бъде набавян чрез храната, е витамин Р. Той помага за усвояването на витамин С и се съдържа в шипките, касиса, цитрусите, малините, къпините, зелената салата и копъра.
Потребността на организма от белтъчини може да се удовлетвори с помощта на обезмаслени млечни продукти, ядки, слънчогледови семена, птиче месо и риба.
Опасни и вредни храни при флегмон
Хората, страдащи от проблема, не трябва да злоупотребяват с храни, забавящи обменните процеси и създаващи допълнително натоварване за стомаха и червата.
А именно:
- колбаси;
- пушено месо и риба;
- полуфабрикати;
- фаст фууд;
- мариновани продукти;
- силни чай и кафе;
- алкохол;
- тлъсти видове риба и меса;
- пикантни сосове;
- пържени ястия.
edaplus.info
Снимка: osteokeen.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛГАР ТОНАЛИН КЛА меки капсули * 60
Безплатна доставка за България!СИНХРОЛАЙН ХИДРАТАЙМ ПЛЮС ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл.
БИОКЛИН ФИДРИУМ ES ШАМПОАН ЗА МАЗНА КОСА 200 мл.
БИОНИКЕ TRIDERM D.S. КРЕМ НОРМАЛИЗИРАЩА ГРИЖА 50 мл
ПЮРОЛИГО МАНГАН йонизиран разтвор 500 мл
МАМИ КЕЪР ЕКОЛОГИЧЕН ОРГАНИЧЕН КОНЦЕНТРИРАН ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ТЪКАНИ 1 л
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Хирургически дренаж
- Натурални средства срещу липоми
- Изтеглете гной от рана с домат
- Антинуклеарни антитела (АНА, ANA)
- Дренаж на абсцес
- Срещу възпаление на ухото, мазоли или гнойни рани използвайте листа от дебелец
- д-р Димитър Панайотов
- д-р Кръстинка Василева Кудева
- д-р Кинка Стефанова Никова
- Направете смес от брашно, жълтък и мед за издърпване на гнойта
Коментари към Хранене при флегмон