Хранене при флегмон
Флегмонът е остро гнойно възпаление на мастната тъкан, което няма ясно изразени граници, тъй като се характеризира с липса на капсула, за разлика от абсцеса, и затова лесно се разпространява по заобикалящите го тъкани, включвайки сухожилия, кости и мускули. В превод от гръцки флегмон означава възпаление, горещина.
Обикновено развитието му се провокира от златистите стафилококи, но възбудителите на патологията могат да бъдат и други микроби, които попадат в тъканите чрез увредената кожа или лигавиците.
Възпалителният процес може да бъде както следствие от еризипел, сепсис, остеомиелит, така и самостоятелно заболяване.
В зависимост от местоположението флегмоните се класифицират като:
- дълбоки - възпалението се разпространява в дълбоките клетъчни пространства;
- повърхностни - възпалението засяга само подкожната тъкан.
Полезни хранителни продукти при флегмон
Пациентите с такъв проблем е необходимо да се хранят правилно и балансирано, затова продуктите, които приемат, следва да не са мазни и да бъдат нисковъглехидратни, да съдържат голямо количество целулоза и витамини и да не натоварват стомашно-чревния тракт.
Веществата, влизащи в състава на зеления чай, помагат в борбата с възпалителния процес, затова е необходимо дневно да се изпива минимум литър от него.
Витамин А е известен с антиоксидантното си действие, затова в менюто трябва да присъстват повече спанак, морско зеле, рибено масло, черен дроб на треска, плодове калина, кайсии и броколи.
В2 е витамин, който допринася за регенерацията на тъканите, затова при флегмон е препоръчително да се консумира повече птиче месо, ядки, гъби, да се пие настой на шипкова основа.
Витамин С намалява проявите на интоксикация. Следва да се набавя чрез цитруси, кисело зеле, сладки чушки, ягоди, брюкселско зеле и всякакви сезонни ягодоплодни.
Антиоксидантен ефект оказва и витамин В15, което значи, че сусамовите семена, елдата и ечемика, бобовите култури и оризовите трици трябва да бъдат част от менюто на страдащия от флегмон.
Друг витамин, който е необходимо да бъде набавян чрез храната, е витамин Р. Той помага за усвояването на витамин С и се съдържа в шипките, касиса, цитрусите, малините, къпините, зелената салата и копъра.
Потребността на организма от белтъчини може да се удовлетвори с помощта на обезмаслени млечни продукти, ядки, слънчогледови семена, птиче месо и риба.
Опасни и вредни храни при флегмон
Хората, страдащи от проблема, не трябва да злоупотребяват с храни, забавящи обменните процеси и създаващи допълнително натоварване за стомаха и червата.
А именно:
- колбаси;
- пушено месо и риба;
- полуфабрикати;
- фаст фууд;
- мариновани продукти;
- силни чай и кафе;
- алкохол;
- тлъсти видове риба и меса;
- пикантни сосове;
- пържени ястия.
edaplus.info
Снимка: osteokeen.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛГАР ТОНАЛИН КЛА меки капсули * 60
Безплатна доставка за България!СИНХРОЛАЙН ХИДРАТАЙМ ПЛЮС ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл.
БИОНИКЕ TRIDERM D.S. КРЕМ НОРМАЛИЗИРАЩА ГРИЖА 50 мл
ОСТРОВИТ ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА таблетки 70 мг * 90
ПОДАГРО СТОП капсули * 30 БИОТИКА
ПЮРОЛИГО МАНГАН И МЕД йонизиран разтвор 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Хирургически дренаж
- Натурални средства срещу липоми
- Дренаж на абсцес
- Изтеглете гной от рана с домат
- Направете смес от брашно, жълтък и мед за издърпване на гнойта
- д-р Димитър Панайотов
- Срещу възпаление на ухото, мазоли или гнойни рани използвайте листа от дебелец
- д-р Кръстинка Василева Кудева
- Антинуклеарни антитела (АНА, ANA)
- д-р Петко Стефанов Танев
Коментари към Хранене при флегмон