Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Как да се храним след операция - част 2

Как да се храним след операция - част 2

Как да се храним след операция - част 2 - изображение

Всяка хирургична интервенция представлява стрес за организма. Точно затова храненето след такава трябва да бъде разнообразно и правилно, да съдържа достатъчни количества полезни вещества, необходими за бързо възстановяване. Да се състави подходящо меню не е трудно, тъй като болшинството от продуктите, които следва да се консумират, са достъпни и може да се открият във всеки дом.

Предлагаме ви списък с 12 топ продукта за бързо възвръщане на силите и няколко съвета, които ще подпомогнат възстановяването след хирургическа намеса.


12 топ продукта за бързо възвръщане на силите

  • бадеми - източник на витамин Е, подпомагащ зарастването на рани;
  • боб - дава желязо на организма, а от елемента зависи образуването на червени кръвни телца;
  • пилешки гърди - източник на протеин, отговорен за растежа и развитието на мускулна тъкан, която след операция се уврежда и изисква възстановяване;
  • цитруси - в тези плодове има много витамин С, участващ в процеса на производство на колаген и в регенерацията на кожата;
  • сладки чушки - съдържат витамини А, Е, С и фибрин, които вземат активно участие в регенерацията на кожата;
  • джинджифил - в корена има не само витамини и минерали, но и гингерол - химично съединение, което допринася за подобряване на кръвния поток и обмяната на веществата, включително и при увредените части на тялото, благодарение на което процесът на зарастване на раната протича по-бързо;
  • вода - необходима е за функционирането на всички органи и системи, намалява чувството на гадене, умората, премахва световъртежа, извежда от организма токсините, които се образуват при възпаление на рана след хирургическа намеса; водата може да се замени със зелен чай, ошав, шипкова отвара; дневното количество течност трябва да се определи от лекаря, съобразно вида операция и нейното протичане;
  • морски продукти - богати са на цинк, от който зависи скоростта на зарастване на раните;
  • моркови - източник на витамин А, отговорен за развитието на епителните клетки, повишава имунитета, притежава противовъзпалителни и ранозаздравяващи свойства;
  • кисело мляко - консумацията му дава на тялото калций и пробиотици, които подобряват работата на храносмилателната система;
  • овесени ядки - в тях има витамини Е, РР и от група В, също желязо, калий, цинк, калций, натрий, фосфор и магнезий. Благодарение на тях се нормализира нивото на кръвната захар, подобрява се функционирането на стомашно-чревния тракт, а самият организъм се възстановява по-бързо (след операция овесените ядки трябва да се приемат под формата на полутечна каша);
  • риба - източник е на белтъчини, микроелементи и витамини.

 

Съвети за подпомагане на възстановяването след хирургическа намеса

  • да се следват всички препоръки на лекуващия лекар;
  • пациентът да се вслушва в своя организъм и да уведомява лекаря при появата на каквато и да било болка или усещане за дискомфорт;
  • да не се консумират тестени и сладкарски изделия, защото те водят до запек;
  • от менюто да се изключи мазната, пържена и пушена храна, тъй като предизвиква запек и повишава нивото на холестерол в кръвта;
  • препоръчват се разходки на чист въздух;
  • сънят да бъде достатъчен;
  • мислите да са положителни.

Хирургичната интервенция винаги е изпитание за организма и е в нашите ръце да се справим с него, като възстановим силите си възможно по-бързо. Затова е необходимо храненето да бъде съобразено и добре планирано, да не се пренебрегват съветите на специалистите.

<<< Към първата част


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛеченияСнимкиПсихологияИсторияКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл