Какви полезни свойства крият морковите

Забравете за таблетките витамин А. С помощта на така полезния зеленчук, наречен морков, можете да си набавите необходимия витамин. Освен това оранжевото чудо крие още редица ползи за здравето: ще имате красива и млада кожа, може да предотвратите развитието на рак. Ето някои факти за морковите и ползите им за организма ни.
Защо са полезни морковите? Защото:
-
подобряват зрението
Благоприятното влияние на зеленчука върху зрението е доказано отдавна. Той е богат на бета-каротин, който се преобразува в черния дроб във витамин А. Последният се трансформира във вътрешния слой на окото в родопсини, зрителни пигменти, които са необходими за добро нощно виждане.
Бета-каротинът също така предпазва от дегенерация на макулата и старческо перде. Изследвания показват, че хората, които редовно консумират моркови, са 40% по-малко застрашени от развитие на макулна дегенерация, в сравнение с тези, които хапват по-малко от зеленчука.
-
помагат да се предотврати развитието на ракови заболявания
Според проведени изследвания морковите намаляват риска от рак на белите дробове, на гърдата и на дебелото черво. Учени откриват специално вещество - фалкаринол - което е много вероятно да притежава антиракови свойства.
Фалкаринолът е естествен пестицид, отделян от морковите, за да не бъдат нападани корените на растението от гъбички. Морковът е може би единственият зеленчук, съдържащ тази съставка. При опити с мишки учени установяват, че се намалява рискът от развитие на рак с 1/3, ако те приемат зеленчука редовно.
-
помагат в борбата със стареенето
Бета-каротинът в състава работи като антиоксидант и възпрепятства разрушаването на клетките благодарение на обмяната на веществата. Също така той забавя стареенето на клетките.
-
допринасят за здравето на кожата
Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Недостигът на този витамин в организма прави кожата, ноктите и косата сухи. Веществото предпазва от преждевременната поява на бръчки, акне, суха кожа, пигментиране и недобър цвят на лицето.
-
са естествен антисептик
Познавачите на лечебните свойства на билките знаят, че морковът е в състояние да предотврати разпространяването на инфекции. Той може да се прилага както в суров вид, така и сварен.
-
правят кожата красива
С помощта на зеленчука можете да си направите евтина и ефективна маска за лице. За целта трябва да смесите настърган морков с мед, зехтин и лимон.
-
предотвратяват сърдечни заболявания
Изследвания показват, че меню, богато на каротиноиди, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания. Освен бета-каротин, в този зеленчук се съдържат още алфа-каротин и лутеин. Редовната употреба на моркови намалява нивото на холестерола благодарение на това, че разтворимите във вода фибри от морковите, ограничават действието на жлъчната киселина.
-
помагат за пречистване на организма
Витамин А помага на черния дроб да изведе токсините от организма. Фибрите в морковите допринасят за пречистването на червата и за отделянето на шлаките.
-
заздравяват зъбите и венците
Тъй като това е твърд зеленчук, когато се дъвче, се почистват зъбите и устната кухина. Подобно на четка и паста за зъби той премахва вредните налепи и отстранява частиците храна, натрупани между зъбите. По време на сдъвкването се отделя голямо количество слюнка, която допринася за регулирането на киселинно-алкалния баланс в устата и не дава възможност да се образуват бактерии. Минералите, съдържащи се в морковите, също предпазват зъбите от увреждане.
-
предпазват от инсулт
Според изследвания, проведени от Харвардския Университет, хората, които изяждат повече от 6 моркова седмично, страдат по-рядко от инсулти в сравнение с тези, които хапват едва по един оранжев зеленчук месечно или дори по-малко.
Как се консумират морковите?
Хранителните вещества в морковите се съдържат в тесни протеинови капсули, които се разрушават при термична или механична обработки (мелене, изцеждане на сока, старателно сдъвкване). При такива процеси каротиноидите стават много по-ефективни. Мазнините помагат за усвояването на каротиноидите, които попадат в кръвта, затова е добре оранжевият зеленчук да се консумира с полезни мазнини, например задено със сурови слънчогледови семена.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕКВИЛИБРА МАСЛО ОТ МОРКОВ капсули * 32
СОУ СИМПЪЛ ОЛИО ЗА ШОКОЛАДОВ ТЕН 250 мл
СОРИА НАТУРАЛ ФЕРИНАТ СИРОП 250 мл
ПЕДИАКИД ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН B сироп 125 мл
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
БИОХЕРБА СЛЪНЦЕЗАЩИТНО ОЛИО SPF20 150 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Морковено руло с плънка от топено сирене, кашкавал и зелен лук
- Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация
- Локум от моркови с орехи и кокос
- За висока плодовитост хапвайте повече моркови
- Фреш от ябълки, моркови и джинджифил
- Пържени моркови със соев сос и джинджифил
- Как да съхраним морковите, така че да са трайни месеци наред?
- Морковена салата с нахут и таханов дресинг
- Панирани зеленчукови хапки
- Премахнете бръчките около очите с маска от яйце, морков и алое
Коментари към Какви полезни свойства крият морковите