Хранене при йерсиниоза
Йерсиниоза е остро чревно заболяване, което е съпроводено от алергични и токсични реакции, чиито разпространители са животните.
Причина за проблема е бактерията йерсиния, чиято опасност се крие в това, че оцелява при замразяване и има способността да се размножава в студени условия.
Тя попада в човешкия организъм чрез животински продукти, зърнени храни и при недобра лична хигиена.
Полезни хранителни продукти при йерсиниоза
Предвид това, че при заболяването се наблюдава интоксикация на организма, гадене, повръщане, диария, се налага спазването на строга диета с прием на голямо количество течности. С помощта на последните тялото се освобождава от токсините и се възстановява водно-солевият баланс.
Какви напитки е най-добре да се приемат?
През първите две денонощия е най-подходящо да се пие несилен топъл леко подсладен чай. Да се поема на малки части, за да не предизвиква гадене.
Ако ви се хапва нещо солено, значи организмът ви изпитва нужда от натрий и хлор. В такъв случай пийте леко подсолена преварена вода.
Необходимостта от калий може да удовлетворите с помощта на ошав, но самите сварени сухи плодове не се препоръчват за консумация. Пригответе си лек зеленчуков бульон, като сварите 2 - 3 картофа и морков. Получената отвара подсолете на вкус и пийте по малко от нея.
Гаденето се повлиява благоприятно от зелен чай, към който се добавят няколко листенца мента.
Стомахът и червата се успокояват с нишесте. Разтворете малко от него в чаша топла вода и изпийте на гладно.
По време на цялото лечение да се консумират:
- сварен ориз;
- течни каши, приготвени с вода;
- несолени крекери или сухари от висококачествен хляб;
- сушени плодове;
- може да се ядат кюфтета от нетлъсто смляно месо, приготвени на пара.
Необходимо е храната да бъде разделена на малки порции от по 50 - 100 грама, които да се приемат на всеки 3 часа.
При силно гадене се откажете изобщо от ядене за известно време, но направете това за сметка на течностите. Когато интоксикацията намалее, постепенно на малки порции включете в менюто си сухари от бял хляб, които приемайте с топъл чай или ошав. Защо ошав? Защото в сушените сини сливи, кайсии, ябълки, круши и в стафидите се съдържат всички минерални вещества и витамини, които организмът губи при интоксикация.
Ако при включването на сухарите в менюто, не изпитвате неприятно усещане в стомаха, включете оризова и овесена каша в храненето си. Приготвяйте ги с вода и не подсолявайте.
Ако стомахът реагира нормално на консумацията на такива каши, по-нататък може да добавяте сол и мед.
Когато се почувствате по-добре, добавете към тях нетлъсти кюфтета, приготвени на пара.
На по-късен етап може да размените менюто си с леки зеленчукови супи със зърнени храни. Постепенно си възвърнете обичайното хранене.
Опасни и вредни хранителни продукти при йерсиниоза
По време на лечението и през възстановителния период да не се приемат:
- мазнини;
- сложни въглехидрати;
- черен хляб;
- яйца;
- млечни продукти;
- пресни плодове и зеленчуци;
- пушени изделия;
- туршии;
- остри и пикантни ястия.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ табл. * 500
ДАЙДЖЕСТ таблетки за храносмилане * 90 TIENS
ИНТЕСТА капсули * 60
СТЕВИЯ СУИТЛИ таблетки * 200
ХЕПАСЕЙВ капсули * 60 ЕКОФАРМ
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ПСИЛИУМ ХУСК 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Домашни средства срещу глисти
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Натурални средства срещу нервен стомах
- Диета №4 - при хронични чревни заболявания
- Чия, чиа
- Акупресура при синдром на раздразненото черво
- Капсулна ендоскопия
- Алтернативно лечение на болка в корема
- Лепка
Коментари към Хранене при йерсиниоза