Ползата и вредата от суровоядството
Суровоядството е разновидност на вегетарианството. Придържането към такъв начин на хранене изисква по-строги правила, защото се изключва приемът на продукти, преминали термична обработка (пържене, варене, печене, приготвяне на пара, опушване и дори замразяване), защото и високите, и ниските температури убиват полезните вещества в суровите продукти.
Принципи, полза и вреда на суровоядството
Основни правила и принципи, към които се придържат привържениците на суровоядството
- Плодовете и зеленчуците може да се изсушават при температура до 45 градуса (за повече информация относно процеса последвайте линковете в края на статията). Зеленчуците се измиват с вода, в която предварително се слага оцет.
- Да се яде, само когато се изпитва глад.
- Да се пие единствено чиста вода.
- Храненето да бъде на малки порции.
- Водата и продуктите да са със стайна температура.
- Растенията да не се набавят и приготвят преди консумация, това да става непосредствено преди самото хранене, за да са най-пресни.
Ползи от суровоядството според хората, които го практикуват
Привържениците на суровоядството смятат, че такъв начин на живот е полезен за всички хора. Той помага да се запазят добрите фигура и физическа форма, здравето. Такова хранене допринася за усвояването на повече полезни вещества от организма, също за зареждането с енергия от слънцето чрез консумирането на растенията.
Огромното количество целулоза, което се съдържа в последните, се смята, че действа благоприятно върху стомашно-чревния тракт, а антиоксидантите забавят стареенето, предпазвайки клетките от този процес.
С помощта на суровоядството лесно бихте могли да се справите с наднорменото телесно тегло, тъй като се приемат продукти с ниско съдържание на натрий и мазнини. Сърцето също се повлиява благоприятно.
Мнението на специалистите за суровоядството
Според диетолози придържането изцяло към такова хранене не е препоръчително, защото не само е тежко за изпълнение, но и може да бъде опасно за здравето.
Защо суровоядството може да бъде опасно за здравето?
Суровите или недостатъчно сварени бобови култури крият в себе си токсични вещества. При попадане в организма те разрушават еритроцитите. Суровото нишесте, което влиза в състава на ориза и картофите, се обработва много трудно от човешкия организъм.
Суровоядите обикновено страдат от:
- подуване на корема;
- косопад;
- възпаление на венците;
- ставни болки;
- обострят се хроничните заболявания.
Недостигът на цинк, който се наблюдава, може да бъде причина за развитието на захарен диабет.
Противопоказания за придържане към суровоядство
Суровоядството не е подходящ хранителен режим за:
- деца и стари хора;
- бременни и кърмещи жени;
- хора, страдащи от алергии;
- при заболявания на стомашно-чревния тракт.
Повече за сушенето на плодове и зеленчуци може да прочетете на:
Сушене на плодове и зеленчуци. Технологията
Сушене на плодове и зеленчуци. Полза и вреда
Снимки: pixabay.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Чия, чиа
- Отслабване и детоксикация чрез суровоядство
- Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо
- Здрави и красиви с Деси: Сурови енергийни бонбони
- Здрави и красиви с Деси: Сурови кокоски с цял покълнал бадем
- Суровоядците и веганите вредят на здравето си, алармират експерти
- Защо е по-добре да се консумира повече сурова храна?
- Недоизпечените кюфтета застрашават милиони с хранителни натравяния
Коментари към Ползата и вредата от суровоядството