Хранене при бъбречни заболявания
Бъбречните заболявания са често срещан проблем, засягащ около 10% от населението на света. При много заболявания на вътрешните органи лекарите предписват и лечебни диети, освен лекарства. За разлика от диетите за отслабване, тези с лечебна цел трябва да се спазват безусловно. Особено внимание на менюто си трябва да обръщат хората с бъбречни заболявания.
Какво представляват бъбреците и за какво служат?
Бъбреците са малки, но мощни бобовидни органи, които изпълняват много важни функции в човешкото тяло. Те са отговорни за филтрирането на отпадъчните продукти, освобождаването на хормони, които регулират кръвното налягане, балансирането на течностите в тялото, производството на урина и много други основни функции.
Какво може да причини бъбречни заболявания?
Има различни начини, по които тези жизненоважни органи могат да се повредят. Диабетът и високото кръвно налягане са най-честите рискови фактори за развитие на бъбречни заболявания. Затлъстяването, тютюнопушенето, генетиката, полът и възрастта също могат да увеличат риска. Неконтролираната кръвна захар и високото кръвно налягане причиняват увреждане на кръвоносните съдове в бъбреците, намалявайки способността им да функционират оптимално. Когато бъбреците не работят правилно, в кръвта се натрупват отпадъчни продукти, включително такива от храната. Следователно е необходимо хората с бъбречни заболявания да спазват специална диета.
Диета при бъбречни заболявания
Диетичните ограничения варират в зависимост от нивото на бъбречно увреждане. Например, хората в ранните стадии на бъбречно заболяване, имат различни ограничения от хората с бъбречна недостатъчност, известно също като краен стадий на бъбречно заболяване.
За повечето хора в напреднал стадий на бъбречно заболяване е важно да следват щадяща бъбреците диета, която да помага за намаляването на количеството отпадъчни продукти в кръвта. Диетата трябва да помага за засилване на бъбречната функция, като същевременно да предотвратява допълнителни увреждания. Въпреки че диетичните ограничения варират, обикновено се препоръчва всички хора с бъбречни заболявания да ограничат следните хранителни вещества:
- Натрий
Основното в храненето при заболявания на бъбреците е изключването на солта от храната (не само при консумирането, но и при самото приготвяне). Солта задържа вода в бъбреците, което може да бъде причина за изключително неприятни последици. Вместо тази подправка овкусявайте с оцет или лимонов сок.
Натрият се съдържа в много храни и е основен компонент на готварската сол. Увредените бъбреци не могат да филтрират излишните количества, което води до повишаване на нивата му в кръвта. Често се препоръчва да се ограничи минералът до по-малко от 2000 милиграма (2 грама) на ден.
- Калий
Калият играе много важни роли в организма, но хората с бъбречни заболявания трябва да го ограничат, за да избегнат опасно високите нива в кръвта. Обикновено се препоръчва да се намали приемът му до по-малко от 2000 милиграма на ден.
- Фосфор
Увредените бъбреци не могат да извлекат излишния фосфор от тялото. Високите нива могат да причинят увреждане на организма, така че трябва да се ограничи в диетата до по-малко от 800-1000 милиграма на ден.
- Протеин
Протеинът е другото хранително вещество, което хората с бъбречни заболявания може да се наложи да ограничат, тъй като увредените бъбреци не могат да изчистят отпадните продукти от протеиновия метаболизъм.
Хората с краен стадий на бъбречно заболяване, подложени на диализа (лечение, което филтрира и пречиства кръвта), имат по-големи нужди от протеини.
Не натоварвайте организма си с излишни калории, но и не го карайте да страда от липса на енергия - необходимото дневно количество калории е 3000, от които: 450 грама въглехидрати, 80 грама белтъчини и също толкова мазнини. Разбира се, храненето е 4-5 пъти на ден. Що се отнася до течностите, с тях не бива да се прекалява при бъбречни заболявания. Всеки човек с бъбречно заболяване е различен, поради което е важно да се консултира с диетолог за съставяне на индивидуален хранителен режим, отговарящ на хранителните му нужди.
Разрешени продукти и храни при бъбречни заболявания:
Хляб и тестени изделия:
- хляб от трици без сол, бял и черен хляб;
- бисквити без сол;
- макаронени изделия;
Зърнени храни и ядки:
- булгур (добър източник на витамини от група В, магнезий, желязо, манган, растителен протеин и диетични фибри, което е важно за здравето на храносмилателната система);
- елда (добър източник на витамини от група B, магнезий, желязо и фибри; не съдържа глутен, което я прави подходяща за хора с цьолиакия и непоносимост към глутен);
- ядки макадамия (с ниско съдържание на фосфор; богати на здравословни мазнини, витамини от група B, магнезий, мед, желязо и манган);
Супи:
- месни, плодови, вегетариански, зеленчукови супи;
- супи от зърнени храни и макаронени изделия;
Месо, риба и яйца:
- нетлъсто птиче месо, други меса;
- пиле без кожа (пилешките гърди без кожа съдържат по-малко фосфор, калий и натрий);
- риба (варена);
- лаврак (висококачествен източник на протеин, полезни омега-3 мазнини , които помагат за намаляването на възпалението, риска от когнитивен спад, депресия и тревожност; консумира се в малки количества);
- кюфтета (варени и задушени);
- яйца (до 2 на ден);
- яйчени белтъци (осигуряват висококачествен протеин; отличен избор за хора, подложени на диализа, тъй като те имат по-високи нужди от протеин и трябва да ограничат фосфора);
Десерти:
- отвара от пшенични трици с мед и лимон;
- шипкова отвара;
- сироп от сини сливи, сушени кайсии или стафиди;
- печени ябълки;
- желета, кисели и сокове от пресни плодове (включително горски);
- диня, пъпеш, мед.
Зеленчуци:
- карфиол (съдържа витамините C, K, B, B9; богат на противовъзпалителни съединения - индоли; източник на фибри);
- зеле (източник на витамин К, С и много витамини от група В; осигурява неразтворими фибри, които поддържат храносмилателната система здрава, като насърчават редовните движения на червата);
- камби (богати на витамин C и витамин A, които са важни за имунната функция; често хората с бъбречни заболявания имат дефицит на вит. A);
- рукола (с ниско съдържание на калий; добър източник на витамин K, минералите манган и калций - важни за здравето на костите; съдържа нитрати, които понижават кръвното);
Плодове:
- боровинки (съдържат антиоксидантите антоцианини, които предпазват от сърдечни заболявания, когнитивен спад и диабет);
- червено грозде (богато на витамин C; съдържа антиоксидантите флавоноиди, които намаляват възпалението; с високо съдържание на ресвератрол - вид флавоноид, който е полезен за здравето на сърцето, предпазва от диабет и когнитивен спад);
- ананас (с ниско съдържание на калий; богат на фибри, манган, витамин C, бромелин - помага за намаляване на възпалението);
- червени боровинки (полезни за пикочните пътища и бъбреците; съдържат фитонутриенти, наречени проантоцианидини тип А);
Млечни продукти:
- извара, сметана, заквасена сметана, мляко;
Мазнини:
- масло, олио, топено масло - задължително без сол;
- зехтин (не съдържа фосфор; здравословен източник на мононенаситени мазнини - олеинова киселина с противовъзпалителни свойства);
Сосове:
- сметанови, млечни, вегетариански, доматени;
Напитки:
- несилен чай с или без мляко.
Абсолютно забранени храни и напитки:
- месни, рибни и гъбени бульони и супи;
- всякакво тлъсто месо;
- рибени и месни сосове;
- кренвирши, колбаси, пушени меса;
- бобови храни;
- всички туршии и мариновани зеленчуци;
- репички, киселец, аспержи, спанак, магданоз;
- лук, чесън, пипер, горчица, всички люти подправки и билки;
- шоколад, какао, натурално кафе.
healthline.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОДОКТОР УРО солуцио 50 мл.
СЛАДКО ОТ БОРОВИ ВРЪХЧЕТА 280 гр. БИЗНЕС КЪЩА
ЧАЙ ЗА ЧИСТИ БЪБРЕЦИ И ПИКОЧНИ ПЪТИЩА ПРОФ. М. ЦВЕТКОВ НАСИПЕН 75 гр.
КВЕРЦЕТИН И МУРСАЛСКИ ЧАЙ капсули * 80 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
КАЛИВИТА ЗАЩИТА НА УРИНАРНИЯ ТРАКТ таблетки * 60
ХЕРБАЛКАН БЯЛО ЕНЬОВЧЕ тинктура 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Анализ на урина
- Естествени средства за облекчаване на бъбречна болка
- Алтернативно лечение на бъбречни кисти
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Диета №7 - при остър нефрит
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Лечение при пиелонефрит
- Лечение на бъбречна недостатъчност
- Трънка
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
Коментари към Хранене при бъбречни заболявания