Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Бъбречни заболявания

Хранене при бъбречни заболявания

Хранене при бъбречни заболявания - изображение

При много заболявания на вътрешните органи лекарите предписват и лечебни диети, освен лекарства. За разлика от диетите за отслабване, тези с лечебна цел трябва да се спазват безусловно. Особено внимание на менюто си трябва да обръщат хората с бъбречни заболявания.

Основното в храненето при заболявания на бъбреците е изключването на солта от храната (не само при консумирането, но и при самото приготвяне). Солта задържа вода в бъбреците, което може да бъде причина за изключително неприятни последици. Вместо тази подправка овкусявайте с оцет или лимонов сок.

Не натоварвайте организма си с излишни калории, но и не го карайте да страда от липса на енергия - необходимото дневно количество калории е 3000, от които: 450 грама въглехидрати, 80 грама белтъчини и също толкова мазнини. Разбира се, храненето е 4-5 пъти на ден. Що се отнася до течностите, с тях не бива да се прекалява при бъбречни заболявания.

Разрешени продукти и храни:

- Хляб и тестени изделия: хляб от трици без сол, бял и черен хляб, бисквити без сол

- Супи: месни, плодови, вегетариански, зеленчукови супи, супи от зърнени храни и макаронени изделия

- Основни ястия: нетлъсто птиче месо, други меса, риба (варени), кюфтета (варени и задушени), зърнени храни, зеленчуци, макаронени изделия, яйца (до 2 на ден).

- Десерти: отвара от пшенични трици с мед и лимон; шипкова отвара; сироп от сини сливи, сушени кайсии или стафиди; печени ябълки; желета, кисели и сокове от пресни плодове (вкл. горски); диня, пъпеш, мед.

- Млечни продукти: извара, сметана, заквасена сметана, мляко

- Мазнини: масло, олио, топено масло - задължително без сол.

- Сосове: сметанови, млечни, вегетариански, доматени.

- Напитки: несилен чай с или без мляко

Абсолютно забранени храни и напитки:

- месни, рибни и гъбени бульони и супи;

- всякакво тлъсто месо;

- рибени и месни сосове;

- кренвирши, колбаси, пушени меса;

- бобови храни;

- всички туршии и мариновани зеленчуци;

- репички, киселец, аспержи, спанак, магданоз;

- лук, чесън, пипер, горчица, всички люти подправки и билки;

- шоколад, какао, натурално кафе.

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиНовиниЛюбопитноДиетиКлинични пътекиМедицински изследванияАлтернативна медицинаИсторияБотаникаОрганизацииСпециалистиЗаведенияЛеченияСнимкиНормативни актовеРецепти