Хранене при аритмия

Бурният и динамичен 21-ви век променя коренно начина на живот на хората. Това несъмнено води до влошаване на здравословното ни състояние. Диетите, храната с високо съдържание на захар, мазнини, холестерол, сол, ниската физическа активност, работата от дома или в офиса... Всичко това допринася за нарушаване на сърдечния ритъм или с други думи – бързо се развива аритмия. Към причините за заболяването може да причислим също конфликтите у дома и с колегите, караниците в градския транспорт, злоупотребата с тютюнопушенето и алкохола. А основата, веднъж положена, е напълно достатъчна за развитите на заболяването.
Как трябва да се храним, ако страдаме от аритмия
Започваме с няколко съвета по отношение на храненето, в случай че страдате от аритмия.
- Ако няма да се храните, изобщо не сядайте зад масата.
- Не яжте, ако сте в превъзбудено състояние или в лошо настроение.
- Не се хранете веднага след простудяване или прегряване.
- Преди да консумирате даден продукт, замислете се относно неговата полза.
- По време на хранене не се разсейвайте с разговори или гледайки телевизия.
- Дъвчете добре храната.
- Намалете количеството приемани течности на половина.
- Спирайте да ядете в момента, в който ви се иска да си хапнете още малко.
- Не приемайте прекалено студени или прекалено горещи ястия.
- Хранете се 3-4 пъти дневно.
- Растителните продукти трябва да бъдат 50-60% от менюто ви, въглехидратите до 20-25%, а протеините – 15-30%.
Полезни хранителни продукти при аритмия:
- круша – оказва ободряващо и освежаващо действия, в състояние е да намали напрежението, да подобри настроението, влияе благоприятно върху храносмилането, нормализира сърцебиенето;
- слива – понижава нивото на холестерол в кръвта, укрепва стените на кръвоносните съдове;
- малина – прекрасно средство за укрепване стените на кръвоносните съдове, намалява артериалното налягане и нивото на холестерола. Малините съдържат органични киселини, дъбилни вещества, пектин, витамини В2, С, РР, В1, каротин, йод, калий, фолиева киселина, магнезий, натрий, желязо и фосфор.
- червена чушка и домат – действат благоприятно върху стените на кръвоносните съдове и нормализират функциите на сърдечно-съдовата система;
- розмарин – помага за повишаване на артериалното налягане и укрепва съдовете;
- всички видове касис – в тях има витамини В1, РР, Д, К, С, Е, В6, В2 и оксикумарини (вещества, намаляващи съсирването на кръвта, ефективни са като профилактика срещу тромбози и в качеството си на средства за намаляване на артериалното налягане, подобрявайки хемопоетичните процеси и тонизирайки работата на сърцето;
- кайсии – подобряват дейността на сърдечно-съдовата система;
- семена от краставица – извеждат холестерола и отлично пречистват стените на кръвоносните съдове отвътре;
- диня и пъпеш – извеждат излишния холестерол;
- цвекло – отлично разширяващо съдовете средство, ефективно понижава артериалното налягане;
- ряпа – оказва успокояващо действие върху учестеното сърцебиене;
- магданоз – диуретик, необходим при аритмия;
- грозде – премахва задуха и отоците, подобрява сърдечния ритъм и тонуса на сърдечния мускул, пречиства кръвта;
- царевица – намалява отлаганията холестерол;
- ябълки – благодарение на наличието на растителна целулоза и витамини в състава си, ябълките намаляват риска от развитие на тумори и сърдечни заболявания, допринасят за намаляване на телесното тегло, намаляват отоците, подобряват храносмилането и нормализират кръвното налягане.
- авокадо – съдържа комплекс от витамини Е, В6, С, В2 и минерали, мед, желязо и ензими, които възпрепятстват развитието на аритмия и помагат за усвояването на полезните вещества, необходими за работата на сърцето.
- зеле и картофи – източници са на калий, нормализират функциите на сърдечния мускул;
- грейпфрут – богат на гликозиди, витамини С, Д ,В1 и Р и растителна целулоза, регулиращи физиологичните процеси в организма, също подобряват работата на сърцето и нормализират храносмилането;
- нар – допринася за понижаването на холестерола, разрежда кръвта;
- ленено масло – много необходимо при аритмия, богато е на мононенаситени мазнини, предотвратяващи запушването на съдовете;
- зърнени храни – богати са на бързоразтворима целулоза, която възпрепятства усвояването на холестерола;
- леща и червен боб – в тях има растителна целулоза и калий, укрепващи сърцето;
- тиква – съдържа бета-каротин, витамин С и калий, нормализиращи водно-солевия баланс и понижаващи артериалното налягане;
- чесън – съдържа серни съединения и азотен оксид;
- броколи – богати са на витамини С, В и Д, калий, магнезий, желязо, целулоза, фосфор и манган;
- риба – естествен източник на Омега-3 киселини;
- масло от пшеничен зародиш – съдържа олеинова киселина, алфа-линоленова киселина и линолова киселина.
Вредни хранителни продукти при аретмия:
- тлъсто месо;
- сланина;
- сметана;
- яйца;
- силен чай;
- кафе;
- остри и солени подправки;
- обикновен шоколад (поради голямото количество захар и калории, които са предпоставка за натрупване на килограми);
- продукти, съдържащи консерванти и други вредни вещества;
- непресни продукти или създадени по изкуствен начин;
- пържени и пушени храни.
Източник:
edaplus.info
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ГОРНА ЧАСТ НА РЪКАТА DR. FREI M - 200A
ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ПРЕДМИШНИЦА ПРОЛАЙФ PA3 BACKLIGHT
Безплатна доставка за България!ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ПРЕДМИШНИЦА ПРОЛАЙФ PA3 EXPERT
ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ГОРНА ЧАСТ НА РЪКАТА ОМРОН M3 COMFORT + AC АДАПТЕР
Безплатна доставка за България!ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ BOSO МЕДИКУС X
Безплатна доставка за България!ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ BOSO МЕДИКУС ПРЕСТИЖ S
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Антиаритмични лекарства (лекарства за лечение при аритмия)
- Пейсмейкър (електрически кардиостимулатор)
- Сърдечни аритмии
- Д-р Михаил Протич: Ако не се контролира, предсърдното мъждене води до инсулт
- Даншен
- Ресник
- Излекувайте сърцебиенето само с невен
- Лечение с амиодарон
- В случай на аритмия пийте сок от ряпа с мед
- Опасно ли е периодичното покачване на кръвното налягане?
Коментари към Хранене при аритмия