Хранене при аритмия
Бурният и динамичен 21-ви век променя коренно начина на живот на хората. Това несъмнено води до влошаване на здравословното ни състояние. Диетите, храната с високо съдържание на захар, мазнини, холестерол, сол, ниската физическа активност, работата от дома или в офиса... Всичко това допринася за нарушаване на сърдечния ритъм или с други думи – бързо се развива аритмия. Към причините за заболяването може да причислим също конфликтите у дома и с колегите, караниците в градския транспорт, злоупотребата с тютюнопушенето и алкохола. А основата, веднъж положена, е напълно достатъчна за развитите на заболяването.
Как трябва да се храним, ако страдаме от аритмия
Започваме с няколко съвета по отношение на храненето, в случай че страдате от аритмия.
- Ако няма да се храните, изобщо не сядайте зад масата.
- Не яжте, ако сте в превъзбудено състояние или в лошо настроение.
- Не се хранете веднага след простудяване или прегряване.
- Преди да консумирате даден продукт, замислете се относно неговата полза.
- По време на хранене не се разсейвайте с разговори или гледайки телевизия.
- Дъвчете добре храната.
- Намалете количеството приемани течности на половина.
- Спирайте да ядете в момента, в който ви се иска да си хапнете още малко.
- Не приемайте прекалено студени или прекалено горещи ястия.
- Хранете се 3-4 пъти дневно.
- Растителните продукти трябва да бъдат 50-60% от менюто ви, въглехидратите до 20-25%, а протеините – 15-30%.
Полезни хранителни продукти при аритмия:
- круша – оказва ободряващо и освежаващо действия, в състояние е да намали напрежението, да подобри настроението, влияе благоприятно върху храносмилането, нормализира сърцебиенето;
- слива – понижава нивото на холестерол в кръвта, укрепва стените на кръвоносните съдове;
- малина – прекрасно средство за укрепване стените на кръвоносните съдове, намалява артериалното налягане и нивото на холестерола. Малините съдържат органични киселини, дъбилни вещества, пектин, витамини В2, С, РР, В1, каротин, йод, калий, фолиева киселина, магнезий, натрий, желязо и фосфор.
- червена чушка и домат – действат благоприятно върху стените на кръвоносните съдове и нормализират функциите на сърдечно-съдовата система;
- розмарин – помага за повишаване на артериалното налягане и укрепва съдовете;
- всички видове касис – в тях има витамини В1, РР, Д, К, С, Е, В6, В2 и оксикумарини (вещества, намаляващи съсирването на кръвта, ефективни са като профилактика срещу тромбози и в качеството си на средства за намаляване на артериалното налягане, подобрявайки хемопоетичните процеси и тонизирайки работата на сърцето;
- кайсии – подобряват дейността на сърдечно-съдовата система;
- семена от краставица – извеждат холестерола и отлично пречистват стените на кръвоносните съдове отвътре;
- диня и пъпеш – извеждат излишния холестерол;
- цвекло – отлично разширяващо съдовете средство, ефективно понижава артериалното налягане;
- ряпа – оказва успокояващо действие върху учестеното сърцебиене;
- магданоз – диуретик, необходим при аритмия;
- грозде – премахва задуха и отоците, подобрява сърдечния ритъм и тонуса на сърдечния мускул, пречиства кръвта;
- царевица – намалява отлаганията холестерол;
- ябълки – благодарение на наличието на растителна целулоза и витамини в състава си, ябълките намаляват риска от развитие на тумори и сърдечни заболявания, допринасят за намаляване на телесното тегло, намаляват отоците, подобряват храносмилането и нормализират кръвното налягане.
- авокадо – съдържа комплекс от витамини Е, В6, С, В2 и минерали, мед, желязо и ензими, които възпрепятстват развитието на аритмия и помагат за усвояването на полезните вещества, необходими за работата на сърцето.
- зеле и картофи – източници са на калий, нормализират функциите на сърдечния мускул;
- грейпфрут – богат на гликозиди, витамини С, Д ,В1 и Р и растителна целулоза, регулиращи физиологичните процеси в организма, също подобряват работата на сърцето и нормализират храносмилането;
- нар – допринася за понижаването на холестерола, разрежда кръвта;
- ленено масло – много необходимо при аритмия, богато е на мононенаситени мазнини, предотвратяващи запушването на съдовете;
- зърнени храни – богати са на бързоразтворима целулоза, която възпрепятства усвояването на холестерола;
- леща и червен боб – в тях има растителна целулоза и калий, укрепващи сърцето;
- тиква – съдържа бета-каротин, витамин С и калий, нормализиращи водно-солевия баланс и понижаващи артериалното налягане;
- чесън – съдържа серни съединения и азотен оксид;
- броколи – богати са на витамини С, В и Д, калий, магнезий, желязо, целулоза, фосфор и манган;
- риба – естествен източник на Омега-3 киселини;
- масло от пшеничен зародиш – съдържа олеинова киселина, алфа-линоленова киселина и линолова киселина.
Вредни хранителни продукти при аретмия:
- тлъсто месо;
- сланина;
- сметана;
- яйца;
- силен чай;
- кафе;
- остри и солени подправки;
- обикновен шоколад (поради голямото количество захар и калории, които са предпоставка за натрупване на килограми);
- продукти, съдържащи консерванти и други вредни вещества;
- непресни продукти или създадени по изкуствен начин;
- пържени и пушени храни.
Източник:
edaplus.info
Снимки: pixabay.com
Коментари към Хранене при аритмия