Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Анемия

Хранене при анемия

от 22 ное 2014г., обновено на 17 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Хранене при анемия - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Анемията може да се появи в резултат на загуба на кръв, на нарушени функции на кръвообразуващите органи, при повишено разрушаване на еритроцити, при инфекции и други заболявания. Най-често срещаната анемия е свързана с дефицит на желязо в организма. Червените кръвни клетки съдържат протеин, наречен хемоглобин, който е богат на желязо. Без достатъчно желязо, тялото не може да произведе хемоглобина, от който се нуждае, за да създаде достатъчно червени кръвни клетки и да достави богата на кислород кръв в цялото тяло.

По-рядко срещани анемии са вследствие на недостиг на витамин В12 и фолиева киселина. Ако тялото не обработва витамин B12 правилно, човек може да развие пернициозна анемия. Тъй като източници на витамин В12 и фолиева киселина са продуктите с животински произход, от липса на тези елементи страдат главно вегетарианци, може да се появи при хора на преклонна възраст, в резултат на нарушени функции на стомашната лигавица. Друга причина за такава анемия е алкохолизмът. Диетата трябва да бъде богата на желязо и витамини от група B за хора, които страдат от анемия. Ако е необходимо, говорете с лекар за включване на добавки като допълнителна терапия. В тази статия ще разгледаме храните, които могат да помогнат или да навредят на хората с анемия.

Диетичен план за хранене и лечение на анемия

диетичен план за хранене при анемия

Най-добрият диетичен план за лечение на анемия включва храни, богати на желязо и други витамини от съществено значение за производството на хемоглобин и червени кръвни клетки. Трябва също да се включат и продукти, които помагат на тялото да усвоява желязото по-добре.

Има два вида желязо в храните - хемово и нехемово. Хемовото се намира в месото, птиците и морските дарове, а нехемовото в растителните храни и продуктите, обогатени с желязо. Човешкото тяло може да усвои и двата вида, но по-лесно усвоява хемовото.

Може да следвате следния план за хранене, за да набавите допълнителни количества желязо:

Закуска:

  • Вариант 1: Обогатена с желязо зърнена закуска с чаша обогатен с желязо портокалов сок.

Съвет: Чаят и кафето инхибират усвояването на желязо, затова не трябва да се приемат заедно с храна.

Обяд:

  • Вариант 1: Сандвич от обогатен с желязо хляб с печено телешко месо и кресон.
  • Вариант 2: Бургер с пушена сьомга и спанак.

Вечеря:

  • Вариант 1: Агнешки котлети с варени картофи, задушени броколи и къдраво зеле (кейл).
  • Вариант 2: Яхния от боб, нахут, домати, лук, червени чушки и чесън.

Въпреки че лечението на анемия е индивидуално за всеки човек, в повечето случаи е необходимо да се приема около 150-200 милиграма желязо дневно. Трудно се постига това количество само чрез диетата, затова се налага да се приемат хранителни добавки с желязо, докато се възстановят нивата му в тялото. 

Храни, богати на желязо, които помагат в борбата с желязодефицитната анемия:

1. Листни зеленчуци

къдраво зеле (кейл) - източник на желязо

Листните зеленчуци, особено тъмните, са сред най-добрите източници на нехемово желязо. Това са:

  • спанак;
  • къдраво зеле (кейл);
  • рукола;
  • зеле колард (колар грийнс);
  • манголд.

Някои листни зеленчуци, като манголда и зелето колард, също съдържат фолиева киселина - витамин B9. Диета с ниско съдържание на този витамин може да причини анемия с недостиг на фолиева киселина (фолиевонедоимъчна анемия). Цитрусовите плодове, бобът и пълнозърнестите храни са добри източници на витамина.

При консумация на тъмнолистни зеленчуци, източници на желязо, има покачване на стойностите на минерала. Някои зеленчуци с високо съдържание на минерала, като спанака и кейла, също имат и високо съдържание на оксалати. Това са съединения, които предотвратяват усвояването на нехемовото желязо. Не трябва да се набавят нужните на организма минерали и витамини единствено и само от тези зеленчуци, а е препоръчително да се разнообразява с избора.

Витамин C помага на стомаха да усвои желязото. Яденето на листни зеленчуци с храни, които съдържат витамин C като портокалите, червените чушки и ягодите, може да повиши усвояемостта на минерала. Някои зеленолистни, като зелето колард и манголда, са добри източници както на желязо, така и на витамин C.

2. Месо и домашни птици

червено месо - източник на желязо

Всички видове месо и птици съдържат хемово желязо. Червеното и агнешкото месо, както и дивечът са най-добрите източници на минерала. Домашните птици и пилешкото имат по-ниско съдържание, затова трябва да се комбинират с храни, съдържащи нехемово желязо, като листните зеленчуци, за да се увеличи усвояването на минерала.

3. Черен дроб

черен дроб - източник на желязо

За много хора е неприятна консумацията на субпродукти, но те са чудесен източник на желязо. Черният дроб е може би най-популярният субпродукт, богат на желязо и фолиева киселина. Други богати на минерала субпродукти са сърце, бъбреци и говежди език.

4. Морска храна

морска храна - източник на желязо

Някои морски дарове доставят хемово желязо. Ракообразните като стриди, миди и скариди са добри източници. Повечето риби съдържат минерала, а тези с високо съдържание са:

  • сардини, консервирани в масло;
  • прясна или консервирана риба тон;
  • прясна сьомга;
  • пресен халибут;
  • пресен костур;
  • прясна пикша (вид треска).

Както прясната, така и консервираната сьомга са добри източници на желязо. Консервираната сьомга е и с високо съдържание на калций - минерал, който се свързва с желязото и намалява усвояването му. Храни с високо съдържание на калций не трябва да се консумират едновременно с храни, богати на желязо. Други продукти, богати на калций са:

  • сурово прясно мляко;
  • кисело мляко;
  • кефир;
  • сирене;
  • сардини;
  • броколи;
  • тофу.

тофу - източник на калций

5. Обогатени храни

Добавете обогатени с желязо хранителни продукти към ежедневното си меню, ако сте вегетарианец или ако искате да си набавите допълнително от минерала, за да се справите с желязодефицитната анемия:

  • обогатен портокалов сок;
  • обогатени, готови за консумация зърнени храни;
  • храни, приготвени от обогатено брашно (например хляб);
  • обогатена паста;
  • храни, приготвени от обогатено царевично брашно;
  • обогатен бял ориз.

6. Бобови

бобови храни - източници на желязо

Бобовите са добър източник на минерала както за вегетарианци, така и за месоядни. Освен това са евтини и универсални. Богатите източници са:

  • бъбрековиден боб;
  • нахут;
  • соя;
  • боб "черно око";
  • боб "пинто";
  • черен боб;
  • грах;
  • маслен боб.

7. Ядки и семена

тиквени семена - източник на желязо

Много видове ядки и семена са добри източници на минерала. Те имат приятен вкус както консумирани самостоятелно, така и поръсени върху салати или кисело мляко. Яденето на сурови ядки и семена, когато е възможно, е по-добрият вариант. Съдържащите желязо са:

  • тиквени семена;
  • кашу;
  • шамфастък;
  • конопени семена;
  • кедрови ядки;
  • слънчогледови семки.

Бадемите също са добър източник на минерала. Те са здравословна храна като част от диетата, но тъй като са и с високо съдържание на калций, може да не повишат достатъчно нивата на желязо в тялото.

Какво може да причини анемия?

Анемията може да бъде резултат от много фактори, включително:

  • липса на желязо в диетата;
  • обилна менструация;
  • липса на фолиева киселина или витамин B12 в диетата.

Кървенето в стомаха или червата също може да причини анемия. Този вид кървене понякога е страничен ефект от нестероидни противовъзпалителни средства или може да е резултат от язви, хемороиди или подуване в дебелото черво или хранопровода, както и от някои видове рак.

Бременните жени имат повишен риск от развитие на желязодефицитна анемия, която се проявява, когато нивата на желязо са твърде ниски. В този случай лекарите обикновено съветват да се приемат добавки с минерала.

Препоръчителната дневна доза на желязо зависи от възрастта и пола на човек. За бебета до 6 месеца са необходими около 0,27 милиграма желязо на ден. Мъж на възраст 19-50 години се нуждае от 8 милиграма желязо на ден, а жена на същата възраст - от 18 милиграма.

По време на бременност жените трябва да увеличат дневния прием на желязо до 27 милиграма.

Хората с желязодефицитна анемия имат нужда от набавяне на значителни количества - 150-200 милиграма желязо на ден.

Може ли да се пие кафе и чай при анемия?

чаша кафе

Някои продукти затрудняват усвояването на желязото, например кафе и чай. Колкото по-силно е кафето или чаят, толкова по-малко се абсорбира желязото. Кофеинът в кафето не е единственото вещество, за което се знае, че пречи на усвояването на желязото. Смята се, че полифенолите в кафето и чая са основни инхибитори на усвояването на желязото. Полифенолите включват хлорогенна киселина, която се намира в кафето, какаото и някои билки; както и танините, открити в черния чай и кафето. Тези съединения се свързват с желязото по време на храносмилането и правят по-трудно усвояването му. Ефектът им върху усвояването на минерала зависи от дозата, което означава, че усвояването на желязото намалява с увеличаването на съдържанието на полифеноли в храната или напитките. Проучване установява, че приемането на 5 милиграма танини инхибира усвояването на желязото с 20%, докато 25 милиграма с 67%, а 100 милиграма с 88%. За да не страда организмът от железен дефицит, не бързайте да приемате тези напитки непосредствено след хранене, а изчакайте поне 1 час, за да се смели храната и да се усвои елементът. 

На основата на причините за появата на анемия са изготвени следните препоръки за избягване на болестта:

  • В менюто ви трябва редовно и в достатъчни количества да присъстват продукти, източници на желязо, витамин В12 и фолиева киселина. На трапезата ви да има храни от цвекло, спанак, маруля, соя. Много богат на желязо е сусамът. В12 се съдържа в месото, черния дроб, бъбреците, млечните продукти.
  • Предвид това, че желязото се усвоява по-добре от организма при наличието на витамин С, то трябва да се внимава организмът да не изпитва нужда от този витамин. Заедно с продуктите, източници на желязо, в менюто трябва да присъстват и храни, доставящи ни аскорбинова киселина (зеле, чушка, зелен лук, спанак, киселец, портокали, грейпфрути, шипка и др.).
  • Листата и семената на сминдуха, освен че са един от основните източници на желязо, те стимулират процеса на кръвообразуване.
  • Бадемовите ядки са отлично средство за профилактика на анемия, използват се и за комплексна терапия на заболяването. Бадемите съдържат много мед, която стимулира синтезирането на хемоглобина.
  • Ако страдате от анемия, яжте повече пресни плодове и пийте повече пресни зеленчукови сокове!
  • Яжте ежедневно разнообразни храни, съдържащи хемово и нехемово желязо, за да увеличите приема на минерала и усвояването му.
Източник:

healthline.com

Още по темата:
  • Хранене при нисък хемоглобин Хранене при нисък хемоглобин
4.5/5 8 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

НАУ ФУДС ВИТАМИН B12 таблетки за смучене 2000 мкг * 100
35.00лв.

НАУ ФУДС ВИТАМИН B12 таблетки за смучене 2000 мкг * 100

ОРГАНИЧНО ТЕЧНО ЖЕЛЯЗО С ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ 200 мл VIRIDIAN
54.40лв.

ОРГАНИЧНО ТЕЧНО ЖЕЛЯЗО С ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ 200 мл VIRIDIAN

ДЖЕЙМИСЪН ВИТАМИН B12 таблетки 50 мкг * 100
23.99лв.

ДЖЕЙМИСЪН ВИТАМИН B12 таблетки 50 мкг * 100

НАУ ФУДС ВИТАМИН B12 липозомен спрей 59 мл
42.00лв.

НАУ ФУДС ВИТАМИН B12 липозомен спрей 59 мл

КОПРИВА НА ПРАХ 150 гр. ЗДРАВНИЦА
4.80лв.

КОПРИВА НА ПРАХ 150 гр. ЗДРАВНИЦА

БИОХЕРБА НАТУРАЛЕН ПРОТЕИН ОТ ЧИА 150 г
5.50лв.

БИОХЕРБА НАТУРАЛЕН ПРОТЕИН ОТ ЧИА 150 г

Коментари към Хранене при анемия

От сайта (2) От форума
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 19 October 2020 в 13:17

    Албена Димитрова

    Здравейте, искам да попитам кои са тези хлябове обогатени с желязо? В статията ги споменавате в представянето на менюто.

    Здравейте! Желязо се съдържа обикновено в хляб със семена. Обърнете внимание на етикета, там е описано съдържанието на продукта, включително витамини и минерали.

  2. Албена Димитрова 
    на 17 October 2020 в 15:10

    Здравейте, искам да попитам кои са тези хлябове обогатени с желязо? В статията ги споменавате в представянето на менюто.

СТАТИЯТА е свързана към

  • Хранене при заболявания
  • Анемия
  • Хематокрит (Hct)
  • Феритин
  • Желязо в кръвта
  • Препарати съдържащи желязо
  • Изследване на Витамин В12
  • Билки при анемия
  • Див рожков, дърво на Юда, Церцис
  • Алтернативно лечение на анемия
  • Райска ябълка

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

преди 746 дни, 16 часа и 40 мин.

Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

преди 757 дни, 20 часа и 35 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 1 дни, 17 часа и 17 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 8 дни, 18 часа и 56 мин.

Пъпка и сърбеж в зоната на бикини линията

преди 22 дни, 9 часа и 8 мин.

Nexavar - къде мога да го открия в България

преди 24 дни, 17 часа и 44 мин.
Всички

АНКЕТА

Трябва ли да има аптеки в селата и малките населени места?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах