Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Анемия

Хранене при анемия

Хранене при анемия - изображение

Анемията може да се появи в резултат на загуба на кръв, на нарушени функции на кръвообразуващите органи, при повишено разрушаване на еритроцити, при инфекции и др. заболявания. Най-често срещаната анемия е свързана с дефицит на желязо в организма, по-рядко - вследствие на недостиг на витамин В12 и фолиева киселина. Тъй като източници на витамин В12 и фолиева киселина са продуктите с животински произход, от липса на тези елементи страдат главно вегетарианци, може да се появи при хора на преклонна възраст, в резултат на нарушени функции на стомашната лигавица. Друга причина за такава анемия е алкохолизмът.

На основата на причините за появата на анемия са изготвени следните препоръки за избягване на болестта:

- В менюто ви трябва редовно и в достатъчни количества да присъстват продукти, източници на желязо, витамин В12 и фолиева киселина. На трапезата ви да има храни от цвекло, спанак, маруля, соя. Много богат на желязо е сусамът. В12 се съдържа в месото, черния дроб, бъбреците, млечните продукти.

- Предвид това, че желязото се усвоява по-добре от организма при наличието на витамин С, то трябва да се внимава организмът да не изпитва нужда от този витамин. Заедно с продуктите, източници на желязо, в менюто трябва да присъстват и храни, доставящи ни аскорбинова киселина (зеле, чушка, зелен лук, спанак, киселец, портокали, грейпфрути, шипка и др.).

- Някои продукти затрудняват усвояването на желязото, например кафе, чай. За да не страда организмът от железен дефицит, не бързайте да приемате тези напитки непосредствено след хранене, а изчакайте няколко часа, за да се смели храната и да се усвои елементът.

- Листата и семената на сминдуха, освен че са един от основните източници на желязо, те стимулират процеса на кръвообразуване.

- Бадемовите ядки са отлично средство за профилактика на анемия, използват се и за комплексна терапия на заболяването. Бадемите съдържат много мед, която стимулира синтезирането на хемоглобина.

- Ако страдате от анемия, яжте повече пресни плодове и пийте повече пресни зеленчукови сокове!

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиИсторияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЗдравни проблемиИзследванияХранене при...ФизиологияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиБотаника