Хранене при аневризма (аневризъм)
Аневризмата е широко разпространено заболяване, което се характеризира с издатина на стените на аортата, поради нейното изтъняване или разтягане. Често срещан проблем е и аневризма на вените.
Полезни хранителни продукти при аневризма
За да се предотврати развитието на този здравословен проблем, може да се консумират:
-
Авокадо
Съдържа полиненаситени мастни киселини, калий, пълен комплекс от витамини и минерали, мед, желязо, витамини от групите В2, Е, В6 и С, ензими. Плодът значително намалява риска от развитие на заболявания, свързани с работата на сърцето, подобрява паметта, помага на сърцето да работи правилно, премахва стреса, допринася за кръвообразуването и кръвообращението, стабилизира нивото на холестерол в кръвта. Препоръчва се авокадото да се приема в суров вид, като отделен продукт или като част от салати.
-
Грейпфрут
Може да се похвали с наличие на влакна, гликозиди и витамини С, В1, Р и Д. Всичко това помага за предотвратяване развитието на атеросклероза и исхемия, допринася за нормалната работа на кръвоносните съдове, нормализира храносмилането и работата на сърцето.
-
Ябълки
Действат положително върху функционирането на организма, намаляват риска от развитите на сърдечни и ракови заболявания. Съдържат фибри, калий, витамини, пектинови влакна и органични ябълчени киселини. При сърдечни заболявания лекарите препоръчват да се правят разтоварващи дни с ябълки. С тяхна помощ се намалява телесното тегло, премахват се отоците, нормализират се храносмилането и артериалното налягане. Тези плодове активизират нормалната дейност на отделителната система, пречистват организма и намаляват риска от развитие на диабет и аневризма.
-
Нар
Богат е на антиоксиданти, които повлияват благоприятно понижаването на холестерола в кръвта, нормализирането на кръвообращението и възпрепятстват развитието на аневризма на кръвоносните съдове.
-
Ленено масло
Характеризира се с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Редовната употреба на продукта предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, понижава нивото на холестерола и възпрепятства образуването на тромби.
-
Зърнени храни
Източник са на бързо разградими влакна, които са добър съюзник на сърцето в борбата му с аневризма. В съчетание с Омега-3 мастни киселини поддържат и кръвоносните съдове в отлично състояние.
-
Бобови култури
Благодарение на високото съдържание на белтъчини, желязо, фибри и фолиева киселина, те са истински подарък за сърцето. Флавоноидите в тях са незаменими за профилактика срещу хипертония.
-
Тиква
я е богата на бета-каротин, калий, витамин С, които помагат при атеросклероза на кръвоносните съдове, нормализират водно-солевия баланс и намаляват артериалното налягане.
-
Чесън
Освен че е отлично противовирусно средство, чесънът помага в битката с аневризма. В състава му влизат над 60 полезни вещества.
-
Броколи
Хранителни са, богати на калий, витамини В, С и Д, магнезий, желязо, влакна, фосфор, манган. Отлично поддържат работата на сърцето.
-
Всички ягодоплодни
Освен вкусни, те забавят процеса на стареене, подобряват работата на сърцето и извеждат от организма излишната течност благодарение на калия в състава им. Наличието на магнезий в тях е причина за разширяване на кръвоносните съдове и за понижаване на артериалното налягане. Витамин Р се грижи за капилярите, намалявайки пропускливостта на стените на кръвоносните съдове. Витамин С предпазва и укрепва последните. Фибрите помагат на тялото да се освободи от вредните вещества и понижават нивото на холестерола в кръвта.
-
Ягоди
Съдържат витамини К, С, Р, пектини, фолиева киселина, токоферол, манган, калий, цинк, желязо, мед, йод. Тези малки плодове пречистват и укрепват стените на кръвоносните съдове, стабилизират обмяната на веществата и помагат да се предотврати развитието на аневризма.
Полезни са още: вишната, червеното и черното френско грозде, малината.
-
Сьомга
Естествен източник е на Омега-3 мастни киселини. Редовната й консумация понижава кръвното налягане и регулира съсирването на кръвта.
Пъстървата, скумрията, риба тон и сардината повишават "добрия" холестерол в кръвта.
-
Гъби
Гъбите са полезни при аневризма, защото съдържат ерготамин - вещество, което неутрализира свободните радикали и участва в предотвратяването на сърдечни заболявания. Гъбите стимулират имунната система и насищат организма с фибри, белтъчини, витамини В и Д, желязо, цинк, манган, магнезий, фосфор, селен и калий.
Черен шоколад със съдържание на какао минимум 70%
Той укрепва сърдечно-съдовата система, понижава нивото на холестерола и артериалното налягане.
Орехи и бадеми
Източници са на мононенаситени мазнини и Омега-3 киселини, които повишават нивото на "добрия" холестерол в кръвта.
Опасни и вредни хранителни продукти при аневризма
Неблагоприятно въздействие върху работата на сърцето и кръвоносните съдове оказват:
- всякакъв друг шоколад, различен от черния, тъй като в останалите видове има голямо количество захар, висококалорични са и от тях се напълнява;
- хранителни продукти с наличие на консерванти в състава, ГМО и хормони за растеж - всички те предизвикват прогресивното развитие на сърдечно-съдови заболявания;
- хранителни добавки с химичен произход, които влошават сърдечната работа, дейността на кръвоносните съдове и бъбреците;
- непресни хранителни продукти;
- храни, които са предварително подложени на вредна кулинарна обработка, като опушване и пържене;
- фаст фууд и полуфабрикати;
- колбаси;
- майонеза;
- маргарини;
- кетчуп;
Прекомерната консумация на тлъсти меса и прекаляването с остри подправки също вредят при аневризма.
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Стент
- Екипът на доц. Богомила Чешмеджиева от УМБАЛ „Свети Георги“ спаси живота на мъж с иновативния метод EVAR
- Д-р Асен Тодоров и екипът му спасиха живота на мъж с тежко онкологично заболяване и аневризма на аортата
- Лекар увива с домакинско фолио абдоминалната аневризма на Айнщайн и така спасява живота му
- Хибридна операция спаси живота на 75-годишен мъж с големи аневризми
- Неврохирурзи направиха за първи път койлинг на кръвоносни съдове в Северна България
- Лесен тест с палец разкрива вероятността да страдате от аортна аневризма
- Стрес и секс водят до аневризми
- Поставиха първия у нас индивидуален фенестриран стентграфт на 72-годишен мъж
- Безсънието увеличава с 24% риска от разкъсване на мозъчна аневризма
Коментари към Хранене при аневризма (аневризъм)
Венцислава Иванова
Може ли да ми препоръчате добавки, за след операция на руптурирала мозъчна аневризма. За укрепване и предотвратяване на нова аневризма.
Здравейте, съветваме ви да се консултирате с лекуващия Ви лекар. Той най-добре може да прецени какво да препоръча, тъй като е запознат със състоянието ви. В определени случаи лекарят може да предпише лекарства, които да помогнат за справяне с рискови фактори като високо кръвно налягане или висок холестерол. Храненето, физическата активност, стресът, приемът на алкохол са сред факторите, които имат важна роля в превенцията на аневризма.
Може ли да ми препоръчате добавки, за след операция на руптурирала мозъчна аневризма. За укрепване и предотвратяване на нова аневризма.
Цвета Илиева
Моля ако е възможно да кажете какво значи "склероза на аортата", което беше установено при рентгенова снимка на белия дроб. Благодаря предварително.
Здравейте! Означава калцификация и удебеляване на аортната стена или аортната клапа, без това значително на нарушава кръвния поток. Това е честа находка при по-възрастни хора.
Моля ако е възможно да кажете какво значи "склероза на аортата", което беше установено при рентгенова снимка на белия дроб. Благодаря предварително.