Хранене при актиномикоза
Актиномикозата представлява гъбично заболяване с хроничен характер, което се отнася към групата на микозите. Поразява различни органи и тъкани, върху които са се образували плътни инфилтрати, след известно време в тях се наблюдава гноен процес с образуването на рани и фистули по кожата.
Полезни хранителни продукти при актиномикоза
В борбата със заболяването помагат антиоксидантите, съдържащи антибиотици и йод.
Природни антибиотици са:
- чесън;
- лук;
- зеле;
- мед;
- мента;
- розмарин;
- магданоз;
- босилек;
- риган;
- кимион.
На антиоксиданти са богати:
- червена боровинка;
- сливи;
- къпини;
- сини боровинки;
- бобови култури;
- ядки;
- канела;
- куркума;
- майорана;
- какао;
- портокали;
- малини;
- ягоди;
- спанак;
- патладжан;
- вишни;
- грозде;
- зърнено-житни култури.
Продукти, съдържащи йод:
- морско зеле;
- морска риба (камбала, херинга, сардина, сьомга, риба тон, костур, треска);
- морски продукти (скариди, калмари, раци, миди);
- йодирана сол;
- яйца;
- млечни продукти - прясно мляко и краве масло;
- говеждо;
- зърнени храни;
- лук (стар и зелен);
- плодове (банани, ананаси, грозде, пъпеш, ягоди, лимони, райски ябълки);
- зеленчуци (киселец, домати, цвекло, репички, картофи, маруля).
Опасни и вредни хранителни продукти при актиномикоза
Тъй като възбудителите на заболяването са лъчисти гъбички, то от менюто следва да се изключат храните, чрез които такива може да попаднат в организма.
Необходимо е и въздържанието от продукти, създаващи благоприятна среда за развитието на микроби и гъбички.
Към тези храни се отнасят:
- непресни храни с плесен;
- дрожди;
- голямо количество въглехидрати.
Източник:
edaplus.info
Още по темата:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Гъбички
- Анаеробни Грам-положителни бактерии
- Амфотерицин Б
- Актиномицети
- Противогъбични средства
- Дерматомикоза
- Микроспора
- Мукормикози
- Хранене при микоза
- КП № 57.2 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ И ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ, БАКТЕРИАЛНИ, СПИРОХЕТНИ, МИКОТИЧНИ И ПАРАЗИТНИ МЕНИНГИТИ, МЕНИНГОЕНЦЕФАЛИТИ И МИЕЛИТИ ПРИ ЛИЦА НА ВЪЗРАСТ ПОД 18 ГОДИНИ
Коментари към Хранене при актиномикоза