Царевични питки с коприва на пара
Необходими продукти
За тестото:
250 - 300 грама царевично брашно
100 грама пшенично брашно
100 грама кисело мляко
1/2 чаена лъжица сода
1 - 2 супени лъжици олио
сол на вкус
За плънката:
връзка коприва
1 глава лук
1 яйце
черен пипер и сол
масло (за запържване и за намазване)
заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
Смесете двата вида брашно, направете вдлъбнатина, в която сложете сол, содата, млякото, олиото и замесете меко тесто, което не се залепя по ръцете. Оставете го за 30 - 40 минути.
През това време пригответе плънката. Тя може да бъде различна, например: кайма със запържен лук и подправки, извара и яйце или друго по ваш избор. В случая се използва коприва.
Почистете копривата от твърдите части и стъблата, измийте добре и сложете за 5 минути във вряща вода. След това отцедете течността.
Нарежете лука на ситно и го запържете, добавете накълцаната коприва, разбъркайте и оставете на котлона за 4 - 5 минути, овкусете със сол и черен пипер. Свалете сместа от огъня и прибавете яйцето, разбъркайте и плънката е готова.
Късайте по малко от тестото, оформете топчета. В средата на всяко направете вдлъбнатини с пръст и в тях сложете от плънката. Затворете, придавайки форма на топки, които пригответе на пара.
Готовите питки намажете с масло и поднесете със сметана (може и чесън по желание).
Добър апетит!
Коментари към Царевични питки с коприва на пара