С какво ще се храним през 2050 година?

В САЩ е проведена среща на най-опитните социолози, диетолози и психолози от Вашингтон, за да се направи дългосрочна прогноза относно хранителните навици на човека за в бъдеще. Учени и експерти съставят ориентировъчен списък на продукти, които ще се консумират след 37 години.
Първото, което твърдят с увереност е това, че ще се наложи да се компенсира недостигът на натрий в природата. Това означава, че ще трябва да се откажем от подправката, с която сме свикнали толкова много - солта. Но днес учените са се наели да създадат неин заместител (със същия вкус), с който ще можем да подправяме ястията в не толкова далечното бъдеще. Същата участ ще сполети и захарта според изследователите. Причината не е, че захарното цвекло ще спре да се култивира, а поради необходимостта от преминаване към диетично хранене и за да се разреши проблема с диабета.
Освен това ще се намали консумацията на месо и птици. Експертите са на мнение, че растителните протеини ще бъдат в състояние да заменят месните продукти, а млечните да компенсират недостига на други полезни вещества. Подобна "икономия" в гастрономията се свързва главно с очакваното поскъпване на месото, поради увеличаването на цените на електроенергията.
В най-скоро време просто ще се наложи да се въведат строги забрани относно използването на оцветители и добавки, влияещи върху вкуса на хранителните продукти. Възможно е храната да бъде значително променена, но такива мерки трябва да бъдат взети, тъй като днес въздействието на различна химия върху организма вече е придобило неизмерими мащаби.
Учените смятат, че основната тенденция е намаляването на всички излишни вещества. Разбира се, тези, които обичат да си похапват вкуснотии, няма да се зарадват на написаното по-горе, но никой не знае какво точно ще се случи в действителност, това са само предположения.
Коментари към С какво ще се храним през 2050 година?