Рецепти за сладък салам с орехи (със и без яйце)
Десертът, познат като сладък салам, е класика от недалечното минало и навярно ще върне някои от вас в детството. Базисните съставки за приготвянето му са обикновени бисквити, краве масло и какао на прах. На тяхна основа се правят най-различни варианти на десерта – със или без яйца (сурови), с кристална или пудра захар, с орехи или с други ядки, с плодово сладко или конфитюр или без такива добавки... Рецептата може да включва още шоколад, ром, сушени плодове, ликьори, различни семена. Вероятно се сещате и за още любими продукти, които бихте желали да присъстват във вашия сладък салам.
Предлагаме ви две рецепти за сладък салам с орехи. Едната включва яйце, а другата – не. Има и някои малки различия в начина на приготвяне на десерта.
Сладък салам с орехи (без яйце)
Необходими продукти:
- 300-400 грама обикновени бисквити
- 200 грама масло
- 1 чаена чаша захар
- 3-4 супени лъжици какао (около 40 грама)
- 5-6 супени лъжици прясно мляко или сметана с масленост 10%
- 1 чаена чаша орехи (около 100 грама)
Начин на приготвяне:
Смелете фино половината от бисквитите, а другата половина натрошете на малки парченца. Смесете ги, към тях прибавете счуканите орехи.
След това вземете малка тенджера, изсипете в нея какаото и захарта (вместо какао може да използвате горещ шоколад на прах). Смесете ги, налейте млякото, разбъркайте старателно до получаване на еднородна смес и оставете на слаб огън. Изчакайте да заври, разбърквайки, за да не загори. Когато млякото кипне, изключете котлона, оставете сместа върху него за още 2 минути.
През това време нарежете маслото на кубчета, прибавете го към какаовата маса и бъркайте, докато се разтопи напълно и се получи хомогенна консистенция. След това изсипете в съда при бисквитите, разбъркайте добре.
Разстелете лист фолио или хартия за печене (за предпочитане е хартия) и изсипете получената комбинация от бисквити и какао върху листа.
Увийте част от сместа във фолиото/хартията, оформете като руло и завийте краищата като бонбон. Продължете по този начин, докато сместа свърши.
Сложете "саламчетата" в хладилник или фризер. След 2-3 часа ги извадете, нарежете на парчета и се насладете на вкуса на десерта от едно време.
Сладък салам с орехи и яйце
Необходими продукти:
- 400 грама обикновени бисквити
- 180 грама масло
- 150 грама орехови ядки
- 1 яйце
- 1 чаена чаша захар
- 3 супени лъжици какао на прах
- 3 супени лъжици прясно мляко
- 1 супена лъжица коняк
- ванилия
Начин на приготвяне:
В подходящ съд смесете прясното мляко със захарта и какаото, прибавете маслото, нарязано на парченца и сложете съда върху котлона. Щом комбинацията кипне, свалете от огъня и оставете да се охлади малко. Тогава прибавете яйцето, коняка, ванилията и разбийте всичко старателно.
Изпечете леко орехите, след което ги смелете или нарежете на парчета. Натрошете бисквитите и ги прибавете към сладката смес заедно с ядките.
Разбъркайте и разпределете върху лист фолио. Придайте форма на колбас, който увийте във фолиото и приберете в хладилника за 2-3 часа, за да се втвърди.
Тогава ще може да нарежете десерта на парчета и да сервирате. Защо не и с топка сладолед :)
Сладкият салам може да поръсите с пудра захар, ако желаете.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Коледни сладки с канела, масло и ядки
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Овесени бисквити с ядки, сушени плодове и мед
- Канелени сладки с мед
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Бисквити с брашно от нахут, овесени ядки и банан
Коментари към Рецепти за сладък салам с орехи (със и без яйце)