Предястие от печени моркови със зеленчуци и ядки
Поднесете тези вкусни мини захаросани моркови със зеленчуци и ядки като веган ястие за всеки празник. Може да приготвите в по-голяма форма за печене, вместо в мини формички. И в двата случая ще имате невероятно вкусно ядково предястие.
Необходими продукти:
- 250 грама бейби моркови, обелени и нарязани на малки и тънки парчета
- 3 супени лъжици зехтин + още за намазняване
- 5 супени лъжици кленов сироп
- 2 супени лъжици смляно ленено семе
- 4 супени лъжици вода
- 1 голяма глава лук, наситнена
- 1 стрък целина, наситнена
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 350 грама гъби, нарязани на ситно
- листата на 3 стръка розмарин, наситнени
- 1 чаена лъжичка доматено пюре
- 2 чаени лъжички сос тамари (или тъмен соев сос)
- 1 супена лъжица пушен червен пипер
- 100 грама пекани
- 50 грама лешници
- 400 грама зелена леща от консерва, отцедена
- 400 грама нахут от консерва, отцеден
- 40 грама смлени бадеми
- шепа градински чай и мащерка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Овкусете морковите с 1 супена лъжица зехтин и 2 супени лъжици кленов сироп. Подправете на вкус и подредете в тавичка, покрита по дъното с пергаментова хартия. Изпечете за 20-25 минути или докато морковите омекнат и започнат да карамелизират.
Смесете смляното ленено семе с 4 супени лъжици вода и оставете настрана да се сгъсти.
Загрейте 1 супена лъжица зехтин и запържете лука и целината до омекване и полупрозрачност (около 10 минути). Добавете малко вода, ако е необходимо, за да не загорят зеленчуците. Сложете чесъна, гъбите, розмарина, доматеното пюре, соса тамари (или соев сос) и пушения червен пипер и пържете, докато гъбите омекнат (около 10 минути). Прехвърлете сместа в купа и оставете за 5 минути да се охлади.
Изсипете пеканите и лешниците в чопър и блендирайте, докато се натрошат грубо. Добавете зелената леща, нахута и блендирайте до получаване на гъста и суха паста. Смесете ядките и варивата с гъбената смес, смлените бадеми, 2 супени лъжици кленов сироп и накиснатото ленено семе, овкусете с подправки на вкус и разбъркайте.
Намазнете 6 правоъгълни мини формички за печене и покрийте всяка с хартия. Подредете печените моркови по дъното им. Останалите моркови комбинирайте с ядковата смес, напълнете формичките и загладете. Изпечете за 20 минути в загрятата фурна. Извадете, охладете за 10 минути и сервирайте.
Запържете градинския чай и мащерката в 1 супена лъжица зехтин до хрупкавост и смесете с останалата 1 супена лъжица кленов сироп. Излейте сместа върху печените мини сладки моркови със зеленчуци и ядки и сервирайте.
Да ви е вкусно!
bbcgoodfood.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПРОВИОТИК за деца саше * 10
ТермолабилниГАНЧЕВ СОК ОТ ЯБЪЛКА И МОРКОВ 750 мл
ХИП БИО ПЮРЕ МОРКОВИ И ЯБЪЛКИ 125 г 4263
ФЛОРАДИКС МУЛТИВИТАМИН сироп 250 мл SALUS HAUS
БИОХЕРБА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ С ПОМПА SPF 25 150 мл
ГАНЧЕВ НЕКТАР ОТ ЯБЪЛКИ, МОРКОВИ И БАНАНИ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Чипс от моркови на фурна
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Консумирайте морковена супа срещу диария
- Морковена салата с червено цвекло, нар и орехи
- Моркови (оранжеви) - състав, полезни свойства и вреда при прекалена консумация
- Салата от моркови, цвекло и целина
- Див морков
- Печени моркови с чесън и пармезан
- Червен морков
Коментари към Предястие от печени моркови със зеленчуци и ядки