Питка от пясъчно тесто с картофи, бекон и меко сирене
Необходими продукти
За тестото:
- 250 грама брашно
- 100 грама масло или маргарин за печива
- 1/2 чаена лъжица сол
За плънката:
- 500 грама картофи
- 200 грама бекон
- 200 грама меко сирене тип Бри
- 2 супени лъжици зехтин
- 1/2 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го стрийте заедно с маслото/маргарина и половин чаена лъжичка сол.

В получените трохи налейте 3 супени лъжици студена вода и направете еднородно тесто, което увийте в стреч фолио и приберете за тридесет минути в хладилника.

Междувременно сварете предварително обелените картофи до полуготовност (не трябва да бъдат напълно омекнали).

Отцедете течността и ги нарежете на кръгчета с дебелина 5 милиметра.

Бекона превърнете в ивици, дебели около сантиметър.

Изпържете ги до покафеняване (около 7-10 минути).

Сиренето нарежете на кубчета.

Изсипете бекона в подходяща форма с диаметър 22 сантиметра.

Следва ред от картофите.

Тях покрийте с парченца сирене.

Разточете охладеното тесто под формата на кръг, малко по-голям от диаметъра на съда.
Покрийте с него продуктите в тавата, като подвиете краищата, за да се затвори плънката.

Изпечете питката за около половин час.

Когато готовата вкуснотия се охлади, обърнете я върху поднос.

Така плънката ще се окаже на повърхността, а основата ще е от тестото.

Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com
Коментари към Питка от пясъчно тесто с картофи, бекон и меко сирене