Маринован толстолоб с моркови и лук
Необходими продукти:
1,6 килограма толстолоб, нарязан на парчета
80 грама сол
40 грама захар
300 грама лук
100 грама моркови
50 милилитра лимонов сок
100 милилитра олио
дафинов лист
черен пипер на зърна на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете рибата, отстранете едрите кости, махнете главата и нарежете на парчета, удобни да се сложат в буркан.
Смесете солта и захарта, в тях оваляйте всяко парче риба.
Към олиото добавете лимоновия сок и с половината от комбинацията залейте рибата. Разбъркайте.
Лука нарежете на кръгчета, морковите настържете с помощта на едро ренде.
Подредете рибата плътно в буркан, редувайки я със слоеве лук и моркови. Сложете дафинов лист и няколко зърна черен пипер, след което налейте останалото олио с лимоновия сок.
Затворете буркана с капак и оставете да престои няколко часа на стайна температура. После приберете на студено място или сложете в хладилника.
След два дни ще се радвате на вкусна риба.
Колкото по-дълго се маринова толстолобът, толкова по-вкусен ще стане.
Добър апетит!
Коментари към Маринован толстолоб с моркови и лук