Ливански тефтели с млечен сос
Необходими продукти:
250 грама говежда кайма
250 грама агнешка кайма
1 разбито яйце
1/2 ч. ч. галета
1/2 ч. ч. извара (или сирене Фета)
1/2 ч. ч. нарязан на ситно зелен лук
1/4 ч. ч. нарязан на ситно магданоз
1/4 ч. ч. нарязан на ситно джоджен
1 ч. л. кимион
1 ч. л. кардамон
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За млечния сос
2 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. ч. смес от нарязани магданоз, джоджен, копър, зелен лук
сок от 1 лимон
1 скилидка нарязан на ситно чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете много добре всички продукти (сложете подправките), освен зехтина. Оформете топчета с диаметър около 4-5 см. Налейте зехтина в тиган и изпържете в него тефтелите на среден огън в продължение на няколко минути, като периодично ги обръщате от всички страни.
След това подредете в тава, застлана с хартия за печене и поставете във фурната при 180-200 градуса до готовност. Необходими са около 20 минути, но времето много зависи от фурната и от размера на тефтелите.
Направете соса: смесете всички съставки за него (може да добавите още малко мляко, ако ви се струва прекалено гъст).
Полейте ястието с млечния сос и поднесете.
Добър апетит!
Коментари към Ливански тефтели с млечен сос