За какви ястия са подходящи някои от най-използваните зелени подправки?
Всяка подправка и/или билка има свои неповторими аромат и вкус, това е известно на всички ни. Но, за да се получи вкусно ястие, е необходимо да се знае коя зелена подправка е най-подходяща за съответната гозба. Нека видим някои от най-разпространените...
Маточина
Свежата маточина придава на сосовете, салатите и сладкарските изделия много приятен вкус. Не трябва да се вари. Тя се накълцва на ситно и се добавя към готовите ястия преди поднасянето им.
Мъжете и бременните жени не бива да прекаляват с растението, съответно поради успокояващия му ефект върху организма и свойството му да свива матката.
Крес (кресон)
Градинският крес има пикантен аромат и вкус на горчица. Използва се подобряване вкуса на салатите, ястията от извара, яйца, месо и риба. Крес салатата трябва да се съхранява на прохладно влажно място за кратко време.
Босилек
Колкото по-малки са листата на босилека, толкова по-ароматни са те. Благодарение на острия си вкус растението е подходящо да се добавя към ястия от домати, сирена и агнешко, също към салати и макаронени изделия.
Магданоз
Мекият аромат и вкусът на магданоза нареждат растението сред най- предпочитаните зелени подправки днес. Добавя се към салати, супи, основни ястия, сосове и различни плънки. Нежният магданоз не бива да се подлага на термична обработка.
Копър
Копърът ни е добре познат. Той е идеален за риба, нискомаслени сметанови сосове и салати. Съцветията му се използват като съставка за консерви, а семената подобряват вкуса на бисквити и други сладкарски изделия.
Градински чай (салвия)
Идеална подправка за ястия от риба, телешко месо, черен дроб, също и от бобови култури. Листенцата на растението се добавят към готовите блюда, защото при термична обработка вкусът им може да стане горчив. Салвията действа благоприятно върху сърдечния мускул.
Керевиз
Листата и стъблата на керевиза с фин аромат на анасон трябва да се употребяват само свежи. Керевизът е подходящ за добавка към салати, месо и нетлъста риба.
Естрагон
Естрагонът е подходяща подправка за сосове, салати, месо, риба и птици. Идеално се съчетава с магданоз и копър. Оцет с растението е много вкусен.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАТИСЪН БИЛКОВ ЧАЙ АЛКА-БАЛАНС НАСИПЕН 100 г MT1420
МАТИСЪН БИЛКОВ ЧАЙ АЛКА-БАЛАНС филтър * 25 MT1425
МАОЛО при химиотерапия и лъчелечение капсули * 30
ПРАНАРОМ ОЛЕОКАПС 5 ГИНЕКОЛОГИЧЕН КОМФОРТ капсули * 30
ЧАЙ СЛИМ БЕЪР SUMMER EDITION ДЕТОКСИКИРАЩ 160 г
НовДЖИНДЖИФИЛ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Гозбите на бабите по света - Пета част
- Калоферче
- Пилешко филе Капрезе
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Как да спасим ястието, ако е прекалено лютиво
- Целина, Керeвиз
- Вина и сирена - кое с какво?
- Киселица, Дива ябълка
- Гозбите на бабите по света - Първа част
Коментари към За какви ястия са подходящи някои от най-използваните зелени подправки?