Вареники с картофи и гъби
Необходими продукти:
3 порции тесто за вареники или пелмени (в него може да добавите 2 ч. л. смлян червен пипер и 1 ч. л. чесън на прах)
1,2 кг картофи
3 с. л. сметана
1 чаша пържени гъби (пачи крак)
4 големи глави лук
масло
сол
пипер
Начин на приготвяне:
Тестото сложете в хладилник за час. Обелете картофите, нарежете ги и сварете до пълна готовност. Едва тогава прибавете сол. Докато картофите се варят, нарежете лука, запържете го до златисто и добавете гъбите. Овкусете със сол и пипер. Отцедете картофите от водата, но не изливайте всичката, а оставете малко на дъното. Прибавете сметаната и намачкайте на пюре. Смесете го с лука и гъбите, разбъркайте добре. Сложете още сол, ако е необходимо.
Разточете тестото възможно най-тънко, но не се престаравайте, за да не се скъса от плънката. Изрежете кръгчета с помощта на чаша и в средата на всяко от тях сложете от пюрето. Слепете варениките. Така приготвени ги подредете в тава или върху дъска, застлана с хартия за печене и посипана с брашно. Поръсете ги и отгоре с брашно. Сложете във фризера до пълното им замръзване. След това сварете във вряща подсолена вода до готовност.
Готовите вареники полейте с разтопено масло и поднесете.
Добър апетит!
Коментари към Вареники с картофи и гъби