Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E480 - Натриев диоктилсулфосукцинат

E480 - Натриев диоктилсулфосукцинат (Dioctyl sodium sulphosuccinate)

E480 - Натриев диоктилсулфосукцинат (Dioctyl sodium sulphosuccinate) - изображение

Характеристика:

Добавката е стабилизатор, който запазва и подобрява вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Представлява твърд бял восък или фин прах с горчив привкус и изразен мирис на октанол.

Употреба:

Е 480 се използва в хранително-вкусовата промишленост като помощно средство при производството на захар, също и като стабилизиращ агент при изготвянето на хидроколоидни прахове. Прилага се за по-лесното разтваряне на вещества в студена вода. Също така намира приложение като вещество подобряващо връзката на гранулите във водна среда, като дисперсант и солубилизатор за мазнини и масла. В медицината се употребява под формата на слабително средство.

Въздействие върху човека:

Прекомерната консумация на продукти със съдържание на добавката може да доведе до силни възпалителни процеси на лигавиците на организма и особено на храносмилателните органи. Е 480 е способна да предизвика остро стомашно разстройство. Допустимата дневна доза е не повече от 0,25 мг.

Натриевият диоктилсулфосукцинат е условно агресивно вещество и може да повлияе неблагоприятно върху кожата. Добавката е силен алерген, затова дори при работа с нея трябва да се вземат определени мерки за безопасност. При попадане на веществото в очите (при производството) е необходимо незабавно да изплакнете с вода и да потърсите лекарска помощ. За да не се вдишва, работниците да използват предпазни маски. Помещенията, в които се работи с продукта, да бъдат оборудвани с вентилационна система. 

1.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноСъставкиНовиниВидеоАлт. медицинаСпортСоциални грижиЗдравни съветиИзследванияЛайфстайлЛеченияХранене при...Физиология