E181 - Танинова киселина, танини (Tannic acid, tannins)
Характеристика на таниновата киселина, танините (E181)
Танинът (хранителната добавка E181) се използва като хранителен оцветител. Той е аморфен светложълт до светлокафяв прах, който се разтваря в алкохол, вода и глицерин. Има стипчив вкус, няма мирис или е леко слаб и характерен. Сухото усещане в устата след консумация на червено вино, чай или неузрял плод се дължи на съдържанието на танини. Колоидните разтвори, образувани във вода, имат силни киселинни свойства. Танините се отнасят към фенолните групи и имат силно дъбилно действие. Причината за дъбилния ефект на добавката е способността на танините да образуват силна връзка с полизахариди, протеини и различни биополимери.
Танините се разделят на два вида:
- кондензирани – производни са на флавоноидите;
- хидролизуеми – естери на полиоли и галова киселина или производните им.
Добавката се произвежда от растителни елементи (кора на акация, корен на смърч, кестен, ела или акация), тъй като са особено богати на танини. Тези вещества имат важна защитна роля срещу хищници и помагат в растежа на растенията. Също така таниновата киселина се намира и в различни количества в кората, листата, стволовете на лиственицата, дъба, чая, евкалипта, какаото, нара, райската ябълка и много други дървета. Тръпчивият вкус на плодовете и листата на тези дървета се дължи именно на нея.
Чаят съдържа много танини, като в зеления има по-големи количества. Редовната консумация на тази напитка помага за укрепването на кръвоносните съдове и помага и за задържането и усвояването на витамин C в организма.
За какво се използва танинът?
В хранително-вкусовата промишленост танините (таниновата киселина) се използват в качеството си на оцветител като добавка E181. Употребяват се и за придаване на стипчив вкус при производството на различни напитки. В текстилната промишленост се влагат за боядисване на влакна и в производството на кожени изделия. Употребяват се и в производството на мастило. Аморфният прах, получен по химичен път, няма мирис. Намира приложение в медицината за приготвянето на лекарства (хемостатични, против хемороиди, против диарии).
Функциите, които изпълнява хранителната добавка, когато се използва в готвенето:
- като оцветител – добавя или възстановява цвета на храната;
- като избистрящо средство в алкохолни напитки;
- като емулгатор – агент, който образува или запазва смес от вещества, които обикновено не могат да бъдат смесени (примерно: масло и вода), подобрява структурата и текстурата на храната, придавайки й по-апетитен вид;
- като стабилизатор – вещество, което запазва и поддържа консистенцията на храната еднородна;
- като сгъстител – вещество, което увеличава вискозитета на храната.
Въздействие върху човека и вреда
Чувствителните хора трябва да бъдат внимателни с употребата на оцветителя Е 181. Веществото може да предизвика силно раздразнение на бъбреците, червата и стомашно-чревния тракт, болки в черния дроб, забавяне обмяната на витамините. Когато танините се поглъщат в прекомерни количества, дъбилните вещества в тях инхибират усвояването на минерали като желязо. Това може да доведе до дефицити, свързани с липса на желязо и други минерали в организма.
dobavkam.net
Коментари към E181 - Танинова киселина, танини (Tannic acid, tannins)