Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Танини

Танини

Танини - изображение

Чаят е напитка, която е позната на човечеството от преди повече от пет хиляди години. Тя се е консумирала от китайските императори, от английската кралица, всички ние също си правим чай често.

Ароматните природни композиции заемат първо място в напитката, а второто е за танините. Именно за последните ще говорим сега. Съдържанието им зависи не само от климатичните условия, но и от възрастта на чаените листа. Колкото са по-стари, толкова повече танин има в тях.

чай

Обща характеристика

Танинът (или галова дъбилна киселина) е вещество, притежаващо стягащо действие. Той е съставна част на чая, черемухата, жълъдите, корените галангал. Именно заради него вината, приготвени от тъмни сортове грозде, са особено популярни.

Освен това, съставката намира широко приложение в качеството си на дъбилно вещество при направата на кожени изделия. Използва се и във фармацевтичната промишленост за приготвянето на стягащи противовъзпалителни медикаменти.


Дневна необходимост

Допустимото количество танин (в състава на свързаните съединения) зависи от индивидуалните характеристики на организма.


Потребността от танин нараства:

  • при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Разтворен в глицерин танин се използва за намазване на мокрещи рани и язви за тяхното по-бързо зарастване.

Веществото намира приложение и при лека форма на захарен диабет и в случаи на идентификация на патогенни бактерии и вируси.


Потребността от танини намалява:

  • при индивидуална непоносимост към веществото;
  • при повишено съсирване на кръвта.

грозде

Полезни свойства на танина и неговото въздействие върху организм

  • стимулира по-бързото зарастване на стомашни язви;
  • има детоксикиращи съставки;
  • способен е да неутрализира патогенните микроорганизми;
  • използва се при стомашно разстройство.


Полезни свойства на някои продукти, съдържащи танини

  • Жълъди - използват се в качеството си на заместители на кафе, брашно, като лекарство при някои тежки заболявания. Растението намира приложение и като храна за животни.
  • Корен галангал - препоръчва се при диария.
  • Евкалипт - използва се в народната медицина и билколечението, като дезодориращо средство и като вещество против простуда.
  • Кестени - действат благоприятно върху стените на кръвоносните съдове.
  • Плодове сумак - освен като компонент за добър тен, растението се използва и като подправка.

жълъд


Взаимодействие с други елементи

Танините взаимодействат добре с протеини и всякакви други биополимери.

Не се посочват признаци за излишък и недостиг на танини в организма.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; plodovie.ru; procofe.by; rodobogie.org

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястияЕ-тата в хранитеБотаника