Трънка
Трънката представлява малки кръгли черно-сини плодове със зелена месеста част и кисел трапчив вкус. Тя е предшественик на сливата, като последната дължи голяма част от свойствата си на полезните сини плодчета.
Състав на трънката
- захари (глюкоза, фруктоза);
- органични киселини (ябълчена, фенолкарбонова);
- пектин;
- въглехидрати;
- целулоза;
- азотни вещества;
- кумарини;
- дъбилни вещества;
- стероиди;
- тритерпеноиди;
- катехини;
- флавоноиди;
- гликозиди;
- мазнини (ненаситени мастни киселини: олеинова, линолова, палмитинова, стеаринова);
- витамини С, Е, А, Р;
- минерали: молибден, кобалт, желязо, мед, калий, хром, манган, калций, йод, фосфор, цинк, натрий, магнезий.
Здравни ползи на трънката за човешкия организъм:
- притежава диуретични свойства;
- оказва стягащо действие (помага при диария, храносмилателни разстройства);
- характеризира се с патогенни свойства (помага при треска, простуда);
- премахва гаденето, спира повръщането;
- има антисептичен ефект (убива микробите и бактериите);
- помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт;
- допринася за намаляване на риска от развитие на гастрит, колит, стомашни язви;
- показана е при метеоризъм;
- използва се като средство за отслабване;
- бори се с нервните разстройства и общата слабост на организма;
- облекчава ПМС при жените и понижава болката по време на менструация.
От листата на растението се сварява чай, който действа като диуретик, слабително и заздравяващо раните средства. Компреси с течността помагат при кожни наранявания.
Листата и плодовете са полезни при болести на пикочно-половата система (цистит, нефрит, уролитиаза).
Трънките помагат в борбата с отоците, неспецифичен колит, дизентерия, интоксикация, кандидоза и вагинит. При хранителни натравяния консумацията на дребните плодове способства за по-скорошното извеждане на отровите от тялото, пречиства червата и нормализира работата на храносмилателния тракт.
Отвара от клонките на храста може да се използва от заболели от подагра, течността допринася за извеждането на солите на пикочната киселина от организма.
Настойка от цветовете на растението действа отлично върху обмяната на веществата, нормализирайки я, също така оказва положително влияние върху работата на черния дроб.
Цветовете на храста са полезни и при лечение на простатит, невралгии и задух; медикаментите, които ги съдържат, имат отхрачващо действие.
Флавоноидите и антиоксидантите в състава на трънките подобряват кръвообращението, намаляват пропускливостта на капилярите, като оказват благоприятен ефект върху съсирването на кръвта.
Синьо-черните плодчета помагат за нормализиране на кръвното налягане (понижават го, ако е повишено).
Вреда и противопоказания
Плодовете не са подходящи за консумация, ако страдате от:
- гастрит с повишена киселинност;
- алергична реакция или индивидуална непоносимост към плода;
- стомашна язва в стадий на обостряне;
- повишена стомашна киселинност.
Малките сливи вредят на зъбния емайл, дотолкова, че го оцветяват в синьо, а обагрянето се отмива след няколко дни. Много са полезни за венците обаче.
Важно е да се знае, че в костилките на трънките се съдържа веществото амигдалин, което се смята за отровно. Поради тази причина не е добре плодовете да се съхраняват във вода, тъй като при взаимодействието на компонента с водна среда, той ще придаде на течността отровни частици, водещи до интоксикация.
polzavred.ru; kladovayalesa.ru;polza-vred.su
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 83 мл. |
Белтък | 1,5 гр. |
Мазнини | 0,3 гр. |
Въглехидрати | 9,4 гр. |
Калории | 55 кал. |
Витамини и минерали
С, В, А, РР, Е; калий, калции, фосфор и други |
Коментари към Трънка