Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове

Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове

от 17 ное 2012г., обновено на 12 март 2024г.
Редактор: Вероника Събова
Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Рибата тон не е първото нещо, което изниква в ума ни, когато мислим за здравословни храни. Въпреки това се нарежда до други видове риба, като например сьомгата, когато става въпрос за ползи за здравето. Рибата тон е с ниско съдържание на калории, но богата на протеини и полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Освен това е отличен източник на антиоксиданти и важни микроелементи, което е още една причини да добавим този вид риба към диетата си.

Хранителна стойност

Хранителната стойност на продуктите от риба тон варира в зависимост от вида. Например рибата тон, консервирана в масло, е с по-високо съдържание на калории и мазнини от прясната и консервираната в солена вода.

Една консерва риба тон в солена вода съдържа:

Калории 220
Протеин 40,6 грама
Мазнини 5,1 грама
Наситени мазнини 1,36 грама
Полинаситени мастни киселини 1,91 грама
Холестерол 72,2 милиграма
Натрий 648 милиграма
Витамин D 138 международни единици

Освен че е с ниско съдържание на калории, рибата тон е богата на няколко витамини и минерали, включително В12 и селен. В12 е необходим за редица жизненоважни процеси като метаболизъм и производство на червени кръвни клетки, а селенът има антиоксидантни свойства и е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза. Освен това рибата тон е един от малкото хранителни източници на витамин D – мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за имунната система и здравето на костите.

>>> Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично

Ползи за здравето от рибата тон

Риба тон

Рибата тон осигурява редица важни хранителни вещества, много от които липсват в средностатистическия хранителен режим, поради което консумацията й е свързана с редица ползи за здравето.

Подобрява здравето на сърцето

Рибата тон е с високо съдържание на важни за сърцето хранителни вещества, включително противовъзпалителни омега-3 мазнини. Тези мастни киселини подобряват здравето на сърцето, като насърчават нормалната функция на кръвоносните съдове, предпазват от увреждане на клетките и регулират нивата на мазнини в кръвта.

Преглед, включващ 34 метаанализа, установява, че всяко увеличение на консумацията на риба тон със 100 грама на ден е свързано със средно 12% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето, 25% по-малка вероятност от инфаркт и 20% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.

Предпазва от някои видове рак

Проучванията показват, че хората, които спазват здравословна диета с високо съдържание на риба и морски дарове, са изложени на по-нисък риск от някои видове рак. Например прегледът, споменат по-горе, установява, че всяко увеличение на консумацията на риба със 100 грама на ден е свързано с 35% по-малка вероятност от развитие на рак на черния дроб.

Друг преглед разкрива, че хората, които консумират голямо количество риба, са изложени на 6% по-нисък риск от колоректален рак в сравнение с тези, чиято диета почти не включва морска храна. Според експертите наблюдаваният защитен ефект може да се дължи на факта, че хората, които консумират повече риба, са склонни да ядат по-малко червено и преработено месо, което е свързано с рака на дебелото черво.

Източник на жизненоважни хранителни вещества

Морската храна е основният хранителен източник на два вида омега-3 мастни киселини – докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Въпреки че човешкото тяло може да произвежда DHA и EPA от алфа-липоевата киселина (ALA), която се съдържа в много растителни храни, количеството е недостатъчно. Поради това най-ефективният начин за поддържане на оптимални нива на важните омега-3 мастни киселини е да се консумират храни, богати на тези мазнини, като морски дарове. Освен че е богата на омега-3 мастни киселини, рибата тон също осигурява хранителни вещества като витамин В12, желязо, витамин D и селен, които липсват в диетата на много хора.

Подпомага поддържането на здравословно тегло

риба тон

Рибата тон е богата на протеини – най-засищащият микроелемент. Добавянето на висококачествени източници на протеини към диетата може да увеличи чувството за ситост, което помага за намаляване на общия прием на калории. Това е и причината диетите с високо съдържание на протеини да са ефективни при отслабване.

Насърчава дълголетието

Хората, които спазват диети, богати на морска храна, живеят по-дълго от тези, които консумират малки количества риба. Скорошно проучване установява, че консумацията на повече риба, както и плодове и зеленчуци, има положително въздействие върху продължителността на живота. Приемът на риба също е свързан с по-нисък риск от преждевременна смърт.

Прегледът, разгледан по-горе, установява, че всяко увеличение на консумацията на риба със 100 грама на ден е свързано с 8% по-нисък риск от смърт.

Потенциални рискове

Няма спор, че рибата тон е полезна и питателна, но много експерти съветват да се наблюдава внимателно приема на тази популярна морска храна поради няколко причини:

Съдържа повече живак от другите риби

Риба тон

Някои риби са с високо съдържание на живак – тежък метал, който лесно се усвоява от тялото. Живакът е токсин, който рибите абсорбират през хрилете си, докато плуват, и чрез консумацията на богат на метала планктон. По-големите риби са склонни да имат по-високо съдържание на живак от по-малките по размер, тъй като те се хранят с малки морски обитатели, чиято основна храна е планктон. Най-общо казано, колкото по-голяма и по-възрастна е рибата, толкова по-високи са нивата на живак.

Важно е да се отбележи, че живакът в суровата риба тон е по-бионаличен, отколкото във варената, което означава, че хората, които често консумират сурови продукти, са изложени на повишен риск от отравяне с живак.

Много риби са замърсени с микропластмаса

Друг недостатък на консумацията на риба тон и всякакви морски дарове е, че морската храна съдържа микропластмаса – малки парченца пластмаса с дължина под 5 милиметра. Съединенията, присъстващи в микропластмасата, включително полибромирани дифенилови етери, бисфенол А и нонилфенол, са токсични и могат да бъдат вредни за човешкото здраве. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно как консумацията на морска храна, съдържаща микропластмаса, влияе върху здравето, много експерти предлагат да се ограничи нейният прием.

Източник:

Is Tuna Good For You? Health Benefits, Risks & How To Consume It Safely: https://www.mindbodygreen.com/articles/is-tuna-good-for-you

5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПИЕС - АЙКЮ ПАМЕТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
52.60лв.

ПИЕС - АЙКЮ ПАМЕТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

СОЛГАР МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА СУПЕР КОМПЛЕКС капсули * 60
61.00лв.

СОЛГАР МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА СУПЕР КОМПЛЕКС капсули * 60

Нов

Коментари към Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 22:38
    Коментирайте "Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Риба и морски продукти
  • Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично
  • Спагети със сметана и риба тон
  • Пастет от риба тон с майонеза и горчица
  • Филе от риба тон на скара с ароматен сос от масло и лимон
  • Киш с риба тон, картофи, лук и каперси
  • Оризова салата с риба тон
  • Ориз с риба тон и сушени домати
  • Някои видове риба могат да навредят на здравето ни
  • Пица с риба тон и маслини
  • Запеканка от риба тон, картофи и грах
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Натравяне с риба и сирене

преди 2215 дни, 26 мин.

Вредно ли е да се яде риба с мляко?

преди 2719 дни, 2 часа и 25 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 10 часа и 43 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 1 час и 43 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 1 час и 54 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 2 часа и 1 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
За предпазване от депресия и сърдечно-съдови заболявания, яжте риба тон За предпазване от депресия и сърдечно-съдови заболявания, яжте риба тон

За предпазване от депресия и сърдечно-съдови заболявания, яжте риба тон

от 08 ное 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival