Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Ревен (стъбла)

Ревен (стъбла)

от 17 ное 2012г., обновено на 05 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Ревен (стъбла) - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Ревенът е зеленчук, известен със своя кисел вкус и дебели стъбла, които обикновено се готвят със захар. Стъблата на цвят варират от червено до розово и бледозелено и имат подобна на целината консистенция. Този зеленчук се нуждае от студено време, за да расте, поради което се среща предимно в планинските райони по света, особено в Североизточна Азия. Често срещано градинско растение е в Северна Америка и в Северна Европа. Отглеждането на ревен на тъмно го прави по-малко кисел и по-крехък.

Ревенът е необикновен зеленчук, той е много кисел и съвсем леко сладък, поради което лесно се бърка с плод. Официално е класифициран като плод от Министерството на земеделието на САЩ. Поради киселия си вкус, той рядко се яде суров, като се консумират само стъблата най-често в сладки супи, конфитюри, сосове, пайове, тартове, коктейли и вино от ревен. Тъй като сладките пайове от ревен са традиционен десерт в Обединеното кралство и в Северна Америка, този зеленчук понякога се нарича "растение за пай". Освен, че е много полезно, то е и основа на различни вкусни и не особено сладки ястия.

Едва през 18 век, когато захарта става евтина и леснодостъпна, ревенът се превръща в популярна храна. Преди това се използва основно като лекарство. Всъщност изсушените му корени се използват в традиционната китайска медицина от хиляди години.

Хранителна стойност

Ревенът не е особено богат на важни хранителни вещества и съдържа малко калории. Въпреки това, той е много добър източник на витамин K1, осигуряващ около 26-37% от дневната потребност в 100 грама порция според това дали е сготвен.

Подобно на други плодове и зеленчуци, ревенът също има високо съдържание на фибри, осигурявайки подобни количества като портокалите, ябълките или целината.

В 100 грама сготвен ревен с добавена захар има:

  • 116 калории;
  • 31,2 грама въглехидрати;
  • 2 грама фибри;
  • 0,4 грама протеин;
  • Витамин K1 - 26% от дневната потребност*;
  • Калций - 15%*;
  • Витамин C - 6%*;
  • Калий - 3%*;
  • Фолиева киселина - 1%.

В ревена се съдържа голямо количество калций, който за съжаление не може да бъде усвоен напълно ефективно от организма. Той е главно под формата на калциев оксалат. В тази форма човешкото тяло не може да го усвои ефективно.

Освен това в зеленчука има също и рутин; захари (до 2%); пектинови вещества; ябълкова и други органични киселини (2,3%); Витамини С, А, В; минерални соли на калция, магнезия и фосфора. Като цяло, ревенът се състои от вода (95%). Той не е калоричен продукт.

ревен

Здравни ползи

Стъблата на ревена са добър източник на фибри, които понижават нивата на холестерола. Ревенът също е богат източник на антиоксиданти, като антоцианите, които са отговорни за червения му цвят. Високо е съдържанието и на проантоцианидини, известни още като кондензирани танини. Тези антиоксиданти са отговорни за някои от ползите за здравето на плодовете, червеното вино и какаото.

Ревенът може би е най-киселият зеленчук, който съществува. Неговата киселинност се дължи главно на високите му нива на ябълчена и оксалова киселина. Ябълчената киселина е една от най-разпространените киселини в растенията и допринася за киселия вкус на много плодове и зеленчуци.

Употреба на ревена като:

  • слабително (при продължителна употреба, слабителното му действие се намалява, защото организмът свиква с него, затова при редовен запек, трябва да се редува с други продукти и средства)
  • общоукрепващо средство при анемия и туберкулоза, склероза и артрити

Ревенът влияе положително на стомашно–чревния тракт, помага на работата на дихателните органи. Той ускорява регенерацията на кожата и възстановяването на организма след боледуване. Освен това, намалява риска от развиването на пневмония и повишава съпротивлението на организма срещу различни заболявания. Това растение изключително добре повлиява на сърдечно–съдовата система, като предотвратява развитието на сърдечен пристъп и исхемичен инсулт.

Корените на ревен успешно се прилагат при различни възпалителни заболявания, например: артрити, ревматизъм, пневмонии, бронхити, фурункулоза, псориазис, холецистит.

Как се консумира?

ягоди с ревен и гранола

Ревенът може да се консумира по много начини. Обикновено се използва в конфитюри и десерти, които съдържат много добавена захар. Лесно може да се добави и в рецепти с ниско съдържание или без захар.

Няколко креативни идеи включват крамбъл с киноа и ревен или ягоди с ревен и гранола за сутрешна закуска.

Противопоказания

Употребата на ревен в големи количества не се препоръчва при остри възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, при кървящи хемороиди (особено при стари хора), захарен диабет, подагра, ревматизъм, бременност; също така, на страдащи от бъбречно заболяване с оксалатни камъни.

Ревенът е сред най-богатите източници на калциев оксалат - най-често срещаната форма на оксалова киселина в растенията. Нивата на тази киселина се повишават от пролетта до лятото, затова не е препоръчително да се бере ревен в края на юни месец. Оксаловата киселина е особено изобилно в листата, но в зависимост от сорта може да се намери в по-големи количества и в стъблата.

Твърде много калциев оксалат може да доведе до хипероксалурия - сериозно състояние, характеризиращо се с натрупване на кристали на калциев оксалат в различни органи. Тези кристали могат да образуват камъни в бъбреците. Продължителната хипероксалурия може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Не всеки организъм реагира на оксалата по един и същи начин. Някои хора са генетично предразположени към здравословни проблеми, свързани с оксалати. Недостигът на витамин B6 и високият прием на витамин C могат да увеличат риска. Проучвания предполагат, че повлиява повече при хора, които нямат определени полезни бактерии в червата. Някои бактерии като Oxalobacter formigenes разграждат и неутрализират оксалатите.

Въпреки че отравянията с ревен са рядкост, трябва да се консумира умерено и да не се ядат листата. При готвенето на зеленчука се намалява съдържанието на оксалати с 30% до 87%.

Източник:

healthline.com

5.0/5 3 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода94.5 мл.
Белтък0.7 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати2.9 гр.
Калории16 кал.

Витамини и минерали

витамини С, А, Е; рутин, соли на калция, магнезия и фосфора

Други

Други полезнипектинови вещества, органични киселини

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЧАЙ ЛОЙД ФИЛТЪР ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА & ДЖИНДЖИФИЛ * 20
4.90лв.

ЧАЙ ЛОЙД ФИЛТЪР ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА & ДЖИНДЖИФИЛ * 20

СУИС ЕНЕРДЖИ КОМПЛЕКТ ТАЙНАТА НА БАЛЕРИНАТА СТЪПКА 1 ДЕТОКС капсули * 14 + СТЪПКА 2 СЛИМ капсули * 45 + СТЪПКА 3 БАЛАНС капсули * 14
78.90лв.

СУИС ЕНЕРДЖИ КОМПЛЕКТ ТАЙНАТА НА БАЛЕРИНАТА СТЪПКА 1 ДЕТОКС капсули * 14 + СТЪПКА 2 СЛИМ капсули * 45 + СТЪПКА 3 БАЛАНС капсули * 14

Нов
БИЛКОВА СМЕС №14 200 г ЗДРАВНИЦА
18.70лв.

БИЛКОВА СМЕС №14 200 г ЗДРАВНИЦА

БИОХЕРБА ТИНКТУРА ШВЕДСКА ГОРЧИВКА 100 мл
7.70лв.

БИОХЕРБА ТИНКТУРА ШВЕДСКА ГОРЧИВКА 100 мл

ЛАКСЕНА капсули * 20 РАМКОФАРМ
17.80лв.

ЛАКСЕНА капсули * 20 РАМКОФАРМ

ЛЕ ДИЕЧИ ЕРБЕ таблетки * 100
27.50лв.

ЛЕ ДИЕЧИ ЕРБЕ таблетки * 100

Коментари към Ревен (стъбла)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ревен (стъбла)
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 10:08
    Коментирайте "Ревен (стъбла)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Ревен, Китайски ревен
  • Крамбъл с киноа и ревен
  • Използвайте сок от ревен срещу ужилване от пчела
  • Смути с цвекло, боровинки, малини и сироп от ревен
  • Сарми от листа ревен с кайма и ориз на фурна
  • Изсветлете косата си с тоник от ревен
  • Ягоди с ревен и гранола
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 192 дни, 21 часа и 43 мин.

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 2012 дни, 9 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 22 часа и 12 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 13 часа и 13 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 13 часа и 24 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 13 часа и 31 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival