Плодове калина (червена) - ползи за здравето
Плодовете калина са дребни червени, имат костилка. Те са диетични и нискокалорични, подходящи са за консумация от всички хора, включително и от тези, които страдат от затлъстяване.
Състав и полезни свойства
Месестата част на плодчетата е наситена с големи количества витамини С и Р, затова калината често се използва при недостиг на витамини в организма. Тя богата на органични киселини, пектин, каротин и дъбилни вещества, които носят много ползи за здравето.
Червените ягодоплодни имат диуретичен ефект, назначават се при отоци, които са следствие от нарушена бъбречна дейност, недобро отделяне на урина, сърдечни проблеми.
Антисептичните и стягащи свойства на калината помагат за по-бързото зарастване на рани, при кървящи язви на стомашно-чревния тракт.
След изкарано заболяване плодовете се консумират за възстановяване на силите и укрепване на имунитета. Добре е тогава да се пие чай, приготвен от 1 супена лъжица плодове, запарени (за 1-2 часа) в чаша вода. Напитката се приема два пъти дневно по половин чаша.
Към ползите на плода добавяме и прясно изцедения сок от калина, който се използва при бронхиална астма, болки в сърцето и черния дроб. Изплакване на устата с течността помага при ангина, стоматити, кървене на венците и други заболявания на устната кухина.
Обтриването на кожата на лицето със сока премахва обривите и акнето.
В козметиката калината намира приложение като съставка при направата на маски за лице. Тя тонизира и подмладява кожата.
В кулинарията се използва за приготвяне на настойки, отвари, сладка, кисели, вино, десерти, бонбони, както и се добавя към месни ястия.
Опасни и вредни свойства/противопоказания
Плодовете на калината са забранени за консумацията от хора с високи показатели на съсирване на кръвта и предразположени към венозни тромбози.
Продуктът увеличава секрецията на стомашния сок, затова е необходимо приемът му да бъде внимателен при наличие на гастрити и язви, придружени от повишена киселинност.
Пурините, влизащи в състава на плодовете са противопоказни при лечението на заболявания като: подагра, артрит, уролитиаза.
Известни са случаи на поява на алергични реакции след консумация на калина, които се дължат на повишеното съдържание на витамин С в тях.
Трябва да се знае, че за консумация са само плодовете с червен цвят, тъй като съществуват и такива с черен и те са отровни.
Хипотония и бременност са състоянията, при които калината не е подходящо да се яде, защото се понижава кръвното налягане, а това би могло да доведе до припадъци.
edaplus.info; domovouyasha.ru; edaplus.info; brightwallpapers.com.ua
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86 мл. |
Въглехидрати | 7 гр. |
Калории | 26 кал. |
Витамини и минерали
витамини С и Р |
Коментари към Плодове калина (червена) - ползи за здравето