Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Плодове калина (червена)

Плодове калина (червена)

Плодове калина (червена) - изображение

Плодовете калина са дребни червени, имат костилка. Те са диетични и нискокалорични, подходящи са за консумация от всички хора, включително и от тези, които страдат от затлъстяване.

плодове калина

Състав и полезни свойства

Месестата част на плодчетата е наситена с големи количества витамини С и Р, затова калината често се използва при недостиг на витамини в организма. Тя богата на органични киселини, пектин, каротин и дъбилни вещества.

Червените ягодоплодни имат диуретичен ефект, назначават се при отоци, които са следствие от нарушена бъбречна дейност, недобро отделяне на урина, сърдечни проблеми.

Антисептичните и стягащи свойства на калината помагат за по-бързото зарастване на рани, при кървящи язви на стомашно-чревния тракт.

плодове калина

След изкарано заболяване плодовете се консумират за възстановяване на силите и укрепване на имунитета. Добре е тогава да се пие чай, приготвен от 1 супена лъжица плодове, запарени (за 1-2 часа) в чаша вода. Напитката се приема два пъти дневно по половин чаша.

Прясно изцеден сок от калина се използва при бронхиална астма, болки в сърцето и черния дроб. Изплакване на устата с течността помага при ангина, стоматити, кървене на венците и други заболявания на устната кухина.

плодове калина

Обтриването на кожата на лицето със сока премахва обривите и акнето.

В козметиката калината намира приложение като съставка при направата на маски за лице. Тя тонизира и подмладява кожата.

В кулинарията се използва за приготвяне на настойки, отвари, сладка, кисели, вино, десерти, бонбони, както и се добавя към месни ястия.

плодове калина


Опасни и вредни свойства/противопоказания

Плодовете на калината са забранени за консумацията от хора с високи показатели на съсирване на кръвта и предразположени към венозни тромбози.

Продуктът увеличава секрецията на стомашния сок, затова е необходимо приемът му да бъде внимателен при наличие на гастрити и язви, придружени от повишена киселинност.

Пурините, влизащи в състава на плодовете са противопоказни при лечението на заболявания като: подагра, артрит, уролитиаза.

Известни са случаи на поява на алергични реакции след консумация на калина, които се дължат на повишеното съдържание на витамин С в тях.

Трябва да се знае, че за консумация са само плодовете с червен цвят, тъй като съществуват и такива с черен и те са отровни.

Хипотония и бременност са състоянията, при които калината не е подходящо да се яде, защото се понижава кръвното налягане, а това би могло да доведе до припадъци.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: domovouyasha.ru; edaplus.info; brightwallpapers.com.ua

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода86 мл.
Въглехидрати7 гр.
Калории26 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини С и Р

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория