Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Октопод

Октопод

Октопод - изображение

Октоподът е соленоводно мекотело с тяло и пипала, по които са разположени различни по големина смукала. То се храни с ракообразни, дребни морски обитатели, риба, миди и други. Познато още от древността, мекотелото се използва за храна и до ден днешен.Този морски деликатес е богат на много витамини и минерали, характеризира се с отлични лечебни свойства. Октоподът е източник на витамин B3, B12, калий и селен, богат на протеини, необходими за поддържането на здрави коса, тяло, мускули, нокти и кожа.

Консумацията му се препоръчва като средство за борба с болести като астма, атеросклероза, бронхит, сърдечна аритмия, дисменорея, екземи, панкреатична недостатъчност, рахит и други. Мекотелото е отличен източник на таурин, помага за намаляването на холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в тялото. Освен това помага в борбата с дефицит на витамин A и намалява шансовете за развитие на хемералопия (нощна слепота).

октопод

Съдържа цинк, който подпомага организма и пречиства от вредни вещества. Октоподът е деликатес с ниско съдържание на наситени мазнини, подходяща храна при спазването на протеинови диети. Той е добър източник на желязо, което помага при слабост и анемия. Счита се, че предотвратява появата на канцерогенни клетки, поради тази причина се употребява и във фармацевтиката за разработване на лекарства.

Мекотелото съдържа витамин B2, а той от своя страна намалява нивата на хомоцистеин и по този начин предпазва от инсулт, инфаркт и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на морски дарове и октопод се препоръчва при хора, страдащи от сърдечни проблеми, като алтернатива на месото. Освен това, октоподът е добър източник на калий и контролира високото кръвно налягане. Подсилва имунната система и е богат на омега-3 мастни киселини, а техният дефицит води до депресивни състояния.

октопод

Съдържа йод, витамини и минерали като: желязо, протеини, калций, цинк, магнезий, витамин A, витамин B1, витамин B2, витамин B3, витамин C, витамин D, витамин Е, витамин K, фосфор. Изобилието им подсилва организма, регулира нивата на енергия и правилното функциониране на клетките в организма. Октоподът намира основно приложение в кулинарията, като от него се приготвят различни видове ястия - салати, супи, предястия и ястия.

Може да се открие суров или замразен в хипермаркетите, единствено трябва да се уверите, че е почистен, преди да го приготвите.

октопод


По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: alimentos.org.es

Снимки: www.fotolia.com; mariscosgilmar.com;elcaldero.com;

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък17,90 гр.
Мазнини1,40 гр.
Въглехидрати1,40 гр.
Калории89,80 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

желязо, калций, цинк, магнезий, витамин B, витамин D

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиЛюбопитно