Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от лавандула

Масло от лавандула

Масло от лавандула - изображение

Лавандулата е декоративна култура, от която се извлича ароматно етерично масло, намиращо приложение от древни времена както за ароматизиране на помещения, така и в медицината и бита.

През Средновековието течността е високо ценена заради анестезиращите й свойства. Ароматът е едно от най-ефективните успокояващи средства.

На външен вид маслото е почти безцветно със слаб жълтеникав оттенък, много течно и леко.

Едно от основните предимства на продукта е отличната му съчетаемост с други етерични масла. Списъкът с допълващите го такива е дълъг: бор, резене, канела, карамфил, лайка, индийско орехче, майорана, роза, лимон, кипарис, здравец, валериана, джинджифил, смирна, пачули, цитронела, чаено дърво, мирта, сандалово дърво, шалфей, розмарин.


Полезни свойства на маслото от лавандула:

  • премахва депресията и безпокойството, успокоява мислите и емоциите;
  • в медицината се използват регенериращото и регулиращото действия на продукта върху всички системи на организма;
  • допринася за понижаване на артериалното налягане, за нормализиране на сърдечния ритъм и пулса, за премахване на сърдечни болки;
  • като обезболяващо средство маслото от лавандула действа благоприятно при мускулни, ставни, костни болки и възпаления, конвулсии; при това ефектът на продукта е двоен, защото работи комплексно, допринасяйки за премахването на стреса и болезнени усещания, същевременно оказва силно местно анестезиращо действие;
  • успокоява цялата нервна система, което дава възможност маслото да се употребява като антидепресант, обезболяващо, премахващо спазмите на кръвоносните съдове средства, както и като продукт, предпазващ от атеросклероза;
  • в древността лавандуловото масло се е ценило в качеството му на имуностимулатор, помагащ да се изгради вътрешна защита срещу всякакви инфекции и вируси;
  • успокояващият ефект, в комбинация с противовъзпалителния и дезинфекциращия, допринася за лечение на кожни заболявания, включително изгаряния, измръзване, екземи, рани от залежаване, натъртвания;
  • лавандуловото масло може да се определи като универсално, тъй като то въздейства добре и върху храносмилането, работата на жлъчката и черния дроб;
  • и още: повлиява положително отоци, вагинит, цистит, регулира менструалния цикъл; прекрасно детоксикиращо средство е.
  • няколко капки от маслото помагат при главоболие и предменструален синдром; при ревматизъм и артрит;


Приложение в козметиката

Маслото от лавандула е едно от най-широко разпространените етерични масла при производството на козметични продукти. То освежава, регенерира, обновява и подмладява в дълбочина кожата. След нанасяне на продукт, съдържащ маслото, върху кожата, изчезват зачервяването, отоците, лющенето, раздразнението, възпалението, сърбежът намалява.


Противопоказания

Лавандуловото масло не се отнася към алергените, но въпреки това е добре да се направи тест преди употребата.

Поради влиянието му върху хормоналния фон и артериалното налягане, продуктът не трябва да се използва по време на бременност, особено през първите три месеца от периода, както и след аборт. Не е подходящ и за хора, чието кръвно налягане е ниско или са предразположени към такова.

Ако под някаква форма приемате желязо и йод или е установена анемия, процедурите с лавандулово масло следва да изчакат, докато терапия приключи.

 


По статията работи: Радостина Райчева
Източници: aromaved.ru; polzaverd.ru
Снимка: kosmetsovet.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияАлтернативна медицинаЛюбопитноРецептиХрани и ястияЛайфстайлПроизводителиБотаника