Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Маниока

Маниока

Маниока - изображение

Маниоката е храстовидно растение, произхождащо от Южна Америка. Вирее отлично в тропическите области и се отглежда лесно, дава богата продукция. Корените му включват в състава си фибри, минерали, витамини и нишесте. Грудката се използва за консумация след строга термична обработка, защото съдържа циановодородна киселина, а тя е отровна.

маниока, тапиока

Коренът е ядлив, наподобяващ вкуса на картофите, бананите, бататите, авокадото. Включва въглехидрати, които допринасят между 40 и 80 % от енергията на тялото, освен това е с ниско съдържание на мазнини.

Консумацията му спомага за регулирането на наднорменото тегло и холестерола в кръвта. Фибрите в състава намаляват триглицеридите, спомагат за правилното функциониране на тялото, благоприятстват нервната система и формирането на хормона на щастието, поради което намаляват тревожните и депресивни състояния.

Нишестето, извлечено от маниоката, се нарича тапиока и е богато на витамин K, който подпомага изграждането на костната маса и предотвратява появата на остеопороза. Прахообразната маса е умерен източник на витамин B, но в състава й са включени минерали като цинк, магнезий, мед, желязо, както и фолиева киселина, тиамин и калий. Честият прием насърчава сърдечната дейност, поддържайки кръвното налягане нормално.

маниока, тапиока

Употребата на тапиока намира приложение в козметичните, фармацевтичните и хранителните продукти, кулинарията. Най-често влиза в състава на кремове против кожни раздразнения, пасти за зъби и други. Пресните корени от маниока се използват за направата на чайове, салати, супи, ястия и десерти. Основно се предлагат нарязани или пържени, точно както картофите.

маниока, тапиока

В България трудно бихте могли да намерите корени от растението. В био магазините или хипермаркетите ще намерите брашно от маниока, което е полезно и не съдържа глутен. То е идеално за тестени изделия, питки, хлябове и подходящо за консумация от хора с глутенова непоносимост.


По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.vix.com

Снимки: www.reddit.com; www.vix.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода60 мл.
Белтък3,2 гр.
Мазнини0,4 гр.
Въглехидрати26,9 гр.
Калории160 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

цинк, магнезий, мед

ДРУГИ

Други полезнижелязо, фолиева киселина

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиБотаника